Mizeria, czyli czas na typowo letnie smaki

Mizeria to tradycyjny polski dodatek do obiadu. Ten uniwersalny przysmak pasuje zarówno do kotleta schabowego jak i kurczaka. Mizerię z powodzeniem można serwować też podczas grilla. Sprawdź prosty przepis na lekkie danie na bazie ogórków.

Mizeria z ogórków towarzyszy nam od dzieciństwa, ten pyszny smak jest najlepszym przykładem na to, że dobra kuchnia nie musi być skomplikowana. Przepis na mizerię jest bardzo łatwy, przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, dlatego jest tak uwielbiana przez wszystkie zajęte mamy. Zastanawiasz się jak zrobić mizerię na obiad lub w formie dodatku na przyjęcie w ogrodzie? Sprawdź naszą poniższą propozycję.

Jak zrobić mizerie? Lista zakupów 

Jak zrobić mizerie? Poniżej znajdziesz produkty potrzebne do jej wykonania. Bardzo prawdopodobne jest to, że nie trzeba będzie specjalnie wybierać się na zakupy. Składniki na mizerię znajdziemy niemal w każdej polskiej lodówce.

  • Ogórki - pół kilograma 
  • śmietana - 5 łyżek stołowych
  • sól 
  • pieprz 

Mizeria: przepis krok po kroku 

Wykonanie mizerii jest bardzo proste, do przygotowania tego dodatku do dań warto zaprosić najmłodszych. Dzieci uwielbiają asystować w kuchni, niestety wiele przepisów wymaga totalnego skupienia i dużej precyzji. Z mizerią jest zupełnie na odwrót, można ją wykonać w kilka chwil i każdy poradzi sobie z tym zadaniem. Szczegóły dostępne poniżej. 

Mizeria z ogórków - wykonanie 

Oto przepis na mizerię z ogórków:

  1. Na początku należy umyć i obrać ogórki. Ogórki gruntowe należy obierać od jaśniejszej strony, to spowoduje, że nie będą gorzkie. 
  2. Obrane ogórki należy pokroić na plasterki i posolić. Następnie odstawić na kilka chwil, aż do momentu, gdy puszczą soki, które należy odlać do zlewu. 
  3. Na kolejnym etapie do ogórków dodajemy śmietanę, przyprawy i mieszamy. 
  4. Przed podaniem mizerię warto wstawić do lodówki, zwłaszcza w upalne dni. Będzie miłą przeciwwagą do parującego kotleta schabowego lub kurczaka. 

Mizeria: kcal - czy ten dodatek jest fit? 

Tradycyjna polska kuchnia jest raczej tucząca, kotlet schabowy w towarzystwie ziemniaków to w sumie około 500 kcal (dwa ziemniaki i średni kotlet). Z pewnością nie jest to danie, które powinno się jeść na co dzień. Tuczącego kotleta warto zrównoważyć delikatnym dodatkiem. Ile kcal ma mizeria? 100 g tego typu sałatki w towarzystwie śmietany to około 60 kcal. Stosunkowo niewiele, zwłaszcza że mizeria jest bardziej sycąca niż na przykład sałata. Każdy, kto szuka prostych i smacznych patentów na obiad, które nie odbiją się negatywnie na wadze, powinien swoją uwagę skierować w stronę mizerii. 

Zobacz też: Ogórki konserwowe. Jak je przygotować w kilka chwil?

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka
Więcej o: