Ile gotować kalafior? Sprawdź, jak przygotować białe dobro z natury

Ile gotować kalafior i dlaczego warto postawić właśnie na to warzywo? Sprawdź niezwykłe właściwości kalafiora i dowiedz się, jak w prosty i szybki sposób zaserwować go na obiad.

Gotowanie kalafiora - magiczna siła 

W skład kalafiora wchodzą liczne związki mineralne takie jak: magnez, żelazo, cynk, potas, mangan; witaminy: witamina C, witaminy z grupy B, witamina K oraz kwas foliowyKalafior uznawany jest też za ważne źródło błonnika, fitosteroli i przeciwutleniaczy. Związki obecne w kalafiorze uwalniają enzymy wewnątrzkomórkowe, które następnie izolują i unieszkodliwiają kancerogeny (czynniki rakotwórcze). Więcej na temat zbawiennego działania kalafiora przeczytasz poniżej. Gotowanie kalafiora naprawdę się opłaca. 

To, ile gotować warzywa, takie jak brokuły czy ziemniaki, zależy od wielu czynników. Gdzie szukać porad na ten temat? W poradniku dla początkujących kucharzy!Ile gotować? Poradnik dla początkujących. Ile gotować brokuły, ziemniaki i inne warzywa?

Jak gotować kalafior i dlaczego warto? 

Kalafior sprzyja odchudzaniu - to właśnie dzięki temu warzywu nadprogramowe kilogramy zgubiła Jessica Simpson. Co więcej, fakt potwierdzony naukowo mówi o tym, że kalafior wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Kalafior polecany jest w szczególności mężczyznom w ramach profilaktyki przed chorobą raka prostaty. To blade warzywo chroni także przed rakiem pęcherza oraz nowotworami jamy ustnej. Kalafior chroni też organizm przed wrzodami. Po kalafior powinny sięgnąć także osoby, które cierpią na reumatyzm.  

Wiemy już jakie korzyści niesie za sobą spożywanie tego niepozornego warzywa, czas sprawdzić jak długo gotować kalafior i jak przygotować warzywo. 

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Jak długo gotować kalafior? Etap I przygotowanie

Ze świeżego kalafiora zdejmujemy liście i odcinamy głąb, który odstaje. Następnie należy wypłukać warzywo pod zimnym strumieniem wody. To od kucharza zależy, czy kalafior zostanie ugotowany w całości, czy potnie go na różyczki. Jak długo gotować kalafior? Szczegóły poniżej.

Ile się gotuje kalafior? 

Odpowiedź  na pytanie, ile gotuje się kalafior, jest bardzo konkretna, do wrzącej lekko posolonej wody należy włożyć warzywo i gotować przez czas około 5 minut. Zanim wyjmiemy warzywo z garnka, warto nakłuć je widelcem. Miękka powierzchnia oznacza, że kalafior jest już gotowy.

Kalafior bbqNie lubisz kalafiora? Jeśli zjesz tego w wersji barbecue, na stałe zagości w twoim menu [PRZEPIS]

Przepis na szybką przekąskę z kalafiora

O smaku kalafiora decydują konkretne dodatki jak masło, czy bułka tarta. Poniżej prezentujemy prosty patent jak i szybko i smacznie przyrządzić kalafiora

Na rozgrzanej patelni mieszamy razem masło oraz bułkę tartą w ilości około pół kostki masła i 4 łyżki stołowe bułki tartej. Następnie na ugotowany kalafior, podzielony na różyczki wylewamy zawartość patelni i gotowy. To prosty przepis znany od pokoleń i uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci.

Zobacz też: 4 sposoby na dania z kalafiora. Zaskocz rodzinę i zostań bohaterem!

Więcej o: