Sos holenderski - przepis krok po kroku

Sos holenderski domowej roboty to smaczna i naturalna alternatywa dla sosów kupionych w sklepie. Lubisz znać skład serwowanych produktów? Przygotuj własny sos według prostego przepisu.

Sos holenderski: przepis, który odmieni Twoją kuchnię 

Smak sosu holenderskiego bazuje na skrajnościach. Z jednej strony jest on bardzo wyrazisty i nasycony z drugiej delikatny i subtelny. Na uwagę zasługuje też konsystencja, delikatny krem sprawia, że ten sos pięknie się prezentuje i w bardzo prosty sposób można go rozprowadzić po całym talerzu. Przepis na sos holenderski zdecydowanie warto znać. Więcej na ten temat przeczytasz poniżej. 

Jak zrobić sos holenderski? Instrukcja krok po kroku 

Zanim przejdziemy do przygotowania sosu, najpierw należy udać się na zakupy. Poniżej prezentujemy listę składników potrzebnych do przygotowania tego wyjątkowego sosu: 

  • żółtka - 4 sztuki o temperaturze pokojowej 
  • sok z cytryny - 1 łyżka stołowa 
  • przyprawy: sól, mielony pieprz np. biały 
  • masło- 100 g 

Wiemy już co kupić do przygotowania sosu, czas odpowiedzieć na pytanie, jak przygotować sos holenderski krok po kroku: 

  1. Przygotowanie sosu rozpoczynamy od ubicia żółtek na sztywno z dodatkiem soku z cytryny soli oraz pieprzu. Bardzo dobrym pomysłem jest ubijanie żółtek na parze. 
  2. Nie przerywając ubijania, do przyprawionych żółtek dodajemy rozpuszczone masło. 
  3. Finalnie sos powinien być gęsty i bardzo puszysty. Jego ostateczną wersję można porównać do lekkiego majonezu

Sos holenderski: do czego podawać? 

To uniwersalny sos, który doskonale sprawdzi się w przypadku wielu potraw. Chcesz wiedzieć, do jakich dań i produktów będzie idealny? Sprawdź poniższą listę: 

Do czego podać sos holenderski?

Poniżej prezentujemy prosty i szybki przepis na szparagi z sosem holenderskim. To proste i szybkie danie to fantastyczny pomysł na obiad, aktualnie jest sezon na szparagi, dlatego tym bardziej warto się skusić na tę zdrową i pyszną przekąskę. 

Szparagi z sosem holenderskim - instrukcja krok po kroku

Zanim przejdziemy do realizacji przepisu na szparagi z sosem holenderskim, najpierw jak zwykle należy sprawdzić listę zakupów. Poniżej składniki na dwie porcje. 

Składniki: 

  • Szparagi - 10 sztuk 
  • Sos holenderski - 2 porcje 
  • bagietka - 1 sztuka 
  • masło - 2 łyżki stołowe 
  • pieprz i sól 

Szparagi z sosem holenderskim przygotowanie:

  1. Bagietkę smarujemy masłem i podpiekamy w piekarniku przez około 5 minut. 
  2. Szparagi dokładnie myjemy. 
  3. Usuwamy grube końcówki łodyg. 
  4. Szparagi gotujemy na parze przez około 5 minut.
  5. Bagietki układamy na talerzu, następnie kładziemy na nich warzywa. 
  6. Całość polewamy sosem holenderskim
  7. I przyprawiamy solą oraz pieprzem. 

Zobacz też: Jak zrobić jajka po benedyktyńsku? Zrób śniadanie jak mistrz!

Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.