Jak upiec sernik? Oto kilka rad:
Sernik bazyliowy to sernik na spodzie z herbatników. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Pokrusz ciasteczka i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Wyłóż nimi dno tortownicy. Wstaw do lodówki.
Następnie połącz ser twarogowy z mascarpone. Dodaj cukier i mąkę. W blenderze zmiksuj śmietankę i listki bazylii. Zostaw kilka do dekoracji sernika bazyliowego. Kiedy masa będzie gładka, dodaj ją do masy serowej i następnie wolno dodawaj jaka. Miksuj do całkowitego połączenia. Wylej masę na spód z ciasteczek i masła. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następne zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę. Pozostaw sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.
Gdy będzie chłodny, udekoruj wierzch listkami bazylii i sezonowymi owocami. A jeśli nie sernik bazyliowy, to może sernik pieczony w kąpieli wodnej?
Kiedy bierzemy się za pieczenie sernika, zależy nam, żeby ciasto nie opadło, było równomierne i niepopękane. Możemy wtedy wykorzystać przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej. Tak możemy przygotować każdy sernik, jednak jest to przepis dedykowany przede wszystkim sernikom czystym, składającym się z samego sera. Jak go przygotować?
Każda masa serowa (także tak z sernika bazyliowego) sprawdzi się tu doskonale. Sztuką jest sposób jej upieczenia. Przygotowujemy tortownicę. Wykładamy ją papierem. Następnie owijamy brzegi i spód tortownicy folią aluminiową. Tak zabezpieczone ciasto wstawiamy do prostokątnej blaszki. Napełniamy ją gorącą wodą. Dopiero teraz wlewamy masę serową do tortownicy. Pieczemy sernik przez 60 minut.