Sernik bazyliowy oczaruje nawet teściową. Oryginalny, lekki, świeży i łatwy w przygotowaniu

Sernik bazyliowy doskonale sprawdzi się jako deser w sezonie letnim. Sernik bazyliowy to sernik na spodzie z herbatników. Możesz zastąpić je biszkoptami, jednak właśnie kruchy spód pasuje najlepiej.

Sernik bazyliowy – przepis

Sernik bazyliowy. Składniki:

  • 200 g kruchych ciastek, na przykład herbatników,
  • 2-3 łyżki masła
  • 500 g twarogu tłustego,
  • 500 g mascarpone,
  • 250 ml śmietany 30 proc.,
  • 6 jajek
  • szklanka cukru,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub 2 budynie waniliowe,
  •  2 krzaczki bazylii.

Jak upiec sernik? Oto kilka rad:

Sernik bazyliowy. Przygotowanie:

Sernik bazyliowy to sernik na spodzie z herbatników. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Pokrusz ciasteczka i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Wyłóż nimi dno tortownicy. Wstaw do lodówki.

Następnie połącz ser twarogowy z mascarpone. Dodaj cukier i mąkę. W blenderze zmiksuj śmietankę i listki bazylii. Zostaw kilka do dekoracji sernika bazyliowego. Kiedy masa będzie gładka, dodaj ją do masy serowej i następnie wolno dodawaj jaka. Miksuj do całkowitego połączenia. Wylej masę na spód z ciasteczek i masła. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następne zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę. Pozostaw sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Gdy będzie chłodny, udekoruj wierzch listkami bazylii i sezonowymi owocami. A jeśli nie sernik bazyliowy, to może sernik pieczony w kąpieli wodnej?

Sernik pieczony w kąpieli wodnej

Kiedy bierzemy się za pieczenie sernika, zależy nam, żeby ciasto nie opadło, było równomierne i niepopękane. Możemy wtedy wykorzystać przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej. Tak możemy przygotować każdy sernik, jednak jest to przepis dedykowany przede wszystkim sernikom czystym, składającym się z samego sera. Jak go przygotować?

Sernik pieczony w kąpieli wodnej. Przygotowanie:

Każda masa serowa (także tak z sernika bazyliowego) sprawdzi się tu doskonale. Sztuką jest sposób jej upieczenia. Przygotowujemy tortownicę. Wykładamy ją papierem. Następnie owijamy brzegi i spód tortownicy folią aluminiową. Tak zabezpieczone ciasto wstawiamy do prostokątnej blaszki. Napełniamy ją gorącą wodą. Dopiero teraz wlewamy masę serową do tortownicy. Pieczemy sernik przez 60 minut.

Więcej o: