Olej, sos sojowy i wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy w marynatę. Smarujemy nią kurczaka i odstawiamy na kilka godzin. Przekładamy kurczaka do rękawa do pieczenia i pieczemy go 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy z frytkami i ulubioną surówką.
A może masz ochotę na typowo letnie danie - kurczak, suszone pomidory, szparagi?
Czosnek przeciśnij przez praskę. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Wraz z przyprawami wymieszaj wszystko z masłem. Tak przygotowane masło rozetrzyj po całym kurczaku. Pamiętaj, aby nacieraj mięso także pod skórą. Plastry cebuli rozłóż na dnie naczynia do pieczenia. Ułóż na nich kurczaka i piecz 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Obtocz ją w vegecie, przyprawie do kurczaka, majeranku. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumieni. Dopiero wtedy dodaj na patelnię śmietanę, a po chwil płynny miód. Podawaj danie z ryżem i ulubioną surówką.