Kurczak w maśle orzechowym, soczysty kurczak z piekarnika i kurczak w sosie miodowym. Trzy przepisy na smaczny, rodzinny obiad

Kurczak gości na naszych stołach często. Nic dziwnego, lubią go nawet prawdziwe niejadki. Jeśli wasze dzieci także przepadają za kurczakiem, koniecznie wypróbujcie nasze sprawdzone przepisy na kurczaka w maśle orzechowym, soczystego kurczaka z piekarnika i kurczaka w sosie miodowym.

Kurczak w maśle orzechowym

Kurczak w maśle orzechowym. Składniki:

  • 1 kg kurczaka - mogą być udka, skrzydełka,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 2 ząbki czosnku,

Kurczak w maśle orzechowym. Przygotowanie:

Olej, sos sojowy i wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy w marynatę. Smarujemy nią kurczaka i odstawiamy na kilka godzin. Przekładamy kurczaka do rękawa do pieczenia i pieczemy go 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy z frytkami i ulubioną surówką.

A może masz ochotę na typowo letnie danie - kurczak, suszone pomidory, szparagi?

Soczysty kurczak z piekarnika

Soczysty kurczak z piekarnika. Składniki:

  • cały kurczak (bez wnętrzności),
  • 8 ząbków czosnku,
  • pęczek natki,
  • pół kostki masła,
  • cebula,
  • papryka słodka,
  • pieprz i sól.

Soczysty kurczak z piekarnika. Przygotowanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Wraz z przyprawami wymieszaj wszystko z masłem. Tak przygotowane masło rozetrzyj po całym kurczaku. Pamiętaj, aby nacieraj mięso także pod skórą. Plastry cebuli rozłóż na dnie naczynia do pieczenia. Ułóż na nich kurczaka i piecz 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo Kurczak w maśle ziołowym, pieczony na warzywach korzeniowych

Kurczak w sosie miodowym

Kurczak w sosie miodowym. Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki przyprawy typu kurczak złocisty,
  • 2 łyżki przyprawy typu vegeta,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • olej do smażenia.

Kurczak w sosie miodowym. Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Obtocz ją w vegecie, przyprawie do kurczaka, majeranku. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumieni. Dopiero wtedy dodaj na patelnię śmietanę, a po chwil płynny miód. Podawaj danie z ryżem i ulubioną surówką.

Więcej o: