Zapomnijcie o sadzonych albo na miękko. Zobaczcie, jak zrobić jajka po turecku, wiedeńsku czy florencku

Jajka to klasyk śniadaniowy. Jemy je niemal codziennie. A gdyby tak przełamać rutynę i zamiast jajecznicy czy jajek na twardo spróbować czegoś nowego? Co powiecie na jajka po turecku, jajka po wiedeńsku w szklance albo jajka po florencku?

Jajka po turecku

Jajka po turecku. Składniki:

  • 2 jajka,
  • małe opakowanie jogurtu greckiego,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • sól i pieprz.

 Jajka po turecku. Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszaninę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Na patelni rozpuszczamy masło, a gdy będzie gotowe, dodajemy przyprawy – pieprz i paprykę. Zdejmujemy z ognia patelnię. Następnie do gotującej się wody, dodajemy ocet. Robimy łyżką wir i wbijamy pojedynczo jajka. Gotujemy każde 2-3 minuty, wyjmujemy i powtarzamy z drugim jajkiem. Na jogurcie układamy jajko i polewamy masłem. Podajemy z pieczywem.

Jajka po wiedeńsku w szklance

Jajka po wiedeńsku w szklance. Składniki:

  • 1-2 jajka,
  • pół łyżeczki masła,
  • szczypiorek od podania,
  • sól i pieprz do smaku.

  Ile można trzymać w lodówce gotowane jajka? Sprawdzamy

Jajka po wiedeńsku w szklance. Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę w garnku. Szklankę smarujemy masłem. Do szklanki wbijamy jajka, doprawiamy do smaku. Szklankę wstawiamy do gotującej się wody. Gotujemy, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z pieczywem.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Jajka po florencku

Jajka po florencku. Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 żółtka
  • świeży szpinak,
  • 3 ząbki czosnku,
  • dwie łyżki masła
  • sok z cytryny,
  • łyżeczka płatków chili,
  • oliwa.

Jajka po florencku. Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek. Następnie dodaj szpinak. Gdy zmięknie, przełóż go na deskę i drobno pokrój. Następnie przygotuj sos holenderski. Na gorącej parze ubij żółtka z solą i sokiem z cytryny. Dodaj gorące, rozpuszczone masło i cały czas ubijaj. Odstaw sos.

Zagotuj wodę, zrób wir łyżką i wbij pojedynczo jajka. Gotuj przez 3 minuty. Wyłów jajka. Układ na pieczywie warstwy – szpinak, jajko, sos. Posyp szczyptą płatków chili.

Więcej o:
Copyright © Agora SA