Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszaninę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Na patelni rozpuszczamy masło, a gdy będzie gotowe, dodajemy przyprawy – pieprz i paprykę. Zdejmujemy z ognia patelnię. Następnie do gotującej się wody, dodajemy ocet. Robimy łyżką wir i wbijamy pojedynczo jajka. Gotujemy każde 2-3 minuty, wyjmujemy i powtarzamy z drugim jajkiem. Na jogurcie układamy jajko i polewamy masłem. Podajemy z pieczywem.
Ile można trzymać w lodówce gotowane jajka? Sprawdzamy
Zagotowujemy wodę w garnku. Szklankę smarujemy masłem. Do szklanki wbijamy jajka, doprawiamy do smaku. Szklankę wstawiamy do gotującej się wody. Gotujemy, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z pieczywem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek. Następnie dodaj szpinak. Gdy zmięknie, przełóż go na deskę i drobno pokrój. Następnie przygotuj sos holenderski. Na gorącej parze ubij żółtka z solą i sokiem z cytryny. Dodaj gorące, rozpuszczone masło i cały czas ubijaj. Odstaw sos.
Zagotuj wodę, zrób wir łyżką i wbij pojedynczo jajka. Gotuj przez 3 minuty. Wyłów jajka. Układ na pieczywie warstwy – szpinak, jajko, sos. Posyp szczyptą płatków chili.