Pieczone ziemniaki. Miękkie, z chrupiącą skórką. Niebo w gębie!

Pieczone ziemniaki w piekarniku lub na grillu to rewelacyjny dodatek do każdego dania. Tylko w jakiej temperaturze piec ziemniaki i jak długo piec ziemniaki w piekarniku? Zdradzamy nasze sprawdzone sposoby.

W jakiej temperaturze piec ziemniaki? Jak długo piec ziemniaki w piekarniku?

Pieczone ziemniaki to dodatek, który sprawdzi się niemal do każdego dania. Świetnie pasuje zarówno do kotletów mięsnych, jak i do typowo wegetariańskich dań. Można przygotować pieczone ziemniaki z nadzieniem albo zapiekane z serem.

Przepisów na idealne ziemniaczki jest masa. 19-letni piekarz i gwiazda Instagrama zdradza swój sposób:

Szczególnie polecamy do pieczenia w piekarniku twarde ziemniaki. Idealne będą na przykład denary, czyli ziemniaki sałatkowe. Ten rodzaj zawiera mało skrobi, więc nie rozpada się i nie kruszy. Tylko w jakiej temperaturze piec ziemniaki, aby nie były suche?

Na początek należy bardzo porządnie je umyć. W ten sposób nie będziemy musieli obierać ich ze skóry. Jeśli zależy nam na czasie, warto je podzielić na połówki lub ćwiartki. Dzięki temu upieką się szybciej. Następnie lekko podgotowujemy ziemniaki - wystarczy około 10 minut. To także skróci czas pieczenia.

Można posmarować ziemniaki oliwą, oprószyć je ulubionymi przyprawami, na przykład oregano. W jakiej temperaturze piec ziemniaki? Najlepiej nastawić piekarnik na 185 stopni. A jak długo piec ziemniaki w piekarniku? Tak przygotowane należy piec 35 minut. Młode ziemniaki powinny być gotowe nawet w 25 minut.

Zobacz wideo Kuleczki ziemniaczane. Tak wyglądają prawdziwe kulki mocy!

Ziemniaki pieczone na grillu - przepis

W sezonie letnim często sięgamy po ziemniaki pieczone na grillu. To przepyszny dodatek do potraw z grilla. Najlepiej wybrać młode ziemniaki. Te nie potrzebują wcześniejszego przygotowania. Wystarczy je porządnie umyć i gotowe.

Ziemniaki grillujemy ze skórką. Ważne, aby ziemniaki pieczone na grillu wcześniej nakłuć widelcem. Jeśli chcemy skrócić czas grillowania, możemy je obgotować w osolonej wodzie. Nie dłużej jednak niż 10 minut. Tak przygotowane ziemniaki grillujemy około 10-15 minut.

Ziemniaki pieczone na grillu podajemy z masłem czosnkowym lub posypane przyprawami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.