Pieczone ziemniaki to dodatek, który sprawdzi się niemal do każdego dania. Świetnie pasuje zarówno do kotletów mięsnych, jak i do typowo wegetariańskich dań. Można przygotować pieczone ziemniaki z nadzieniem albo zapiekane z serem.
Przepisów na idealne ziemniaczki jest masa. 19-letni piekarz i gwiazda Instagrama zdradza swój sposób:
Szczególnie polecamy do pieczenia w piekarniku twarde ziemniaki. Idealne będą na przykład denary, czyli ziemniaki sałatkowe. Ten rodzaj zawiera mało skrobi, więc nie rozpada się i nie kruszy. Tylko w jakiej temperaturze piec ziemniaki, aby nie były suche?
Na początek należy bardzo porządnie je umyć. W ten sposób nie będziemy musieli obierać ich ze skóry. Jeśli zależy nam na czasie, warto je podzielić na połówki lub ćwiartki. Dzięki temu upieką się szybciej. Następnie lekko podgotowujemy ziemniaki - wystarczy około 10 minut. To także skróci czas pieczenia.
Można posmarować ziemniaki oliwą, oprószyć je ulubionymi przyprawami, na przykład oregano. W jakiej temperaturze piec ziemniaki? Najlepiej nastawić piekarnik na 185 stopni. A jak długo piec ziemniaki w piekarniku? Tak przygotowane należy piec 35 minut. Młode ziemniaki powinny być gotowe nawet w 25 minut.
W sezonie letnim często sięgamy po ziemniaki pieczone na grillu. To przepyszny dodatek do potraw z grilla. Najlepiej wybrać młode ziemniaki. Te nie potrzebują wcześniejszego przygotowania. Wystarczy je porządnie umyć i gotowe.
Ziemniaki grillujemy ze skórką. Ważne, aby ziemniaki pieczone na grillu wcześniej nakłuć widelcem. Jeśli chcemy skrócić czas grillowania, możemy je obgotować w osolonej wodzie. Nie dłużej jednak niż 10 minut. Tak przygotowane ziemniaki grillujemy około 10-15 minut.
Ziemniaki pieczone na grillu podajemy z masłem czosnkowym lub posypane przyprawami.