• Link został skopiowany

Kompot z rabarbaru. Przepisy bardzo szybkie, tanie i banalnie proste w wykonaniu

Kompot z rabarbaru to doskonały napój na lato. Ożywia, odświeża i nawadnia organizm. Jednak na tym lista jego zalet wcale się nie kończy. Posiada on także mnóstwo witamin, jest niezwykle smaczny, a przygotowanie go zajmie tylko kilka chwil.
Kompot z rabarbaru (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Pixabay

Rabarbar: właściwości - sprawdź dlaczego warto sięgać po rabarbar

Właściwości rabarbaru doceniane są od wieków. Poniżej podamy tylko kilka z nich. Tak więc na przykład rabarbar:

  • posiada witaminy:  A, C, E
  • posiada bardzo duże ilości potasu, kwasu foliowego, błonnika - jest zatem idealny dla kobiet w ciąży oraz osób, które mają trudności z trawieniem
  • ma w sobie spore ilości magnezu, wapnia, sodu
  • jest znakomitym antyoksydantem
  • jest pomocny przy menopauzie
  • działa przeciwzapalnie
  • posiada działanie antygrzybicze 
  • pomocny przy wielu chorobach

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Receptura krok po kroku

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Do przygotowania pysznego napoju będziesz potrzebować:

Składniki na kompot rabarbarowy:

  • około 300 gramów rabarbaru 
  • 1 litr wody (dobrze jeżeli jest przefiltrowana)
  • około 4 łyżek cukru
  • laska wanilii (może być też cukier waniliowy)
  • około łyżki soku z cytryny

Wykonanie krok po kroku:

  1. W pierwszym etapie musimy dokładnie umyć rabarbar. Następnie pokroić go na kawałki.
  2. Następnie wsypać do garnka cukier i podgrzać go
  3. Po krótkiej chwili dorzucamy rabarbar. Całość smażymy na małym ogniu. Przez kilka minut.
  4. Dalej dolewamy wodę i wszystko gotujemy.
  5. Po zmniejszeniu ognia dodajemy laskę wanilii. Przez chwilkę gotujemy. Po wyłączeniu palnika dodajemy sok z cytryny.
  6. Tak przygotowany kompot przelewamy przez sitko i wlewamy np. do szklanego dzbanka.
  7. Nasz kompot jest gotowy. W upalne dni możemy dorzucić do niego kostki lodu.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem

Kompot z rabarbaru i jabłek - przepis dla początkujących

Kompot z rabarbaru i jabłek to znakomita alternatywa zwłaszcza w okresie późnego lata i wczesnej jesieni kiedy to rozpoczyna się zbiór jabłek. Kompot jest dobrym dodatkiem do obiadu lub podwieczorku. Receptura na kompot poniżej:

Składniki:

  • około kilograma jabłek
  • 400 gramów rabarbaru
  • 2 litry wody
  • cukier - ilość do smaku
  • opcjonalnie: cukier waniliowy albo laska wanilii

Wykonanie:

  1. Na samym początku gotujemy wodę.
  2. Następnie dodajemy do niej pokrojone ówcześnie jabłka oraz rabarbar (można je wcześniej poddusić na wolnym ogniu lub upiec w piekarniku - smak będzie wtedy intensywniejszy).
  3. Dalej dorzucamy oba rodzaje cukru do smaku.
  4. Podgrzewamy przez chwilę.
  5. Przecedzamy zawartość garnka do szklanego naczynia.
  6. W celu zapewnienia bardziej kwaśnego smaku możemy dołożyć cytrynę. Cytrynowe plasterki nie tylko wypełnią kompot swoim aromatem, ale i będą służyły jako ozdoba.

Kompot: rabarbar z miętą - wersja na upalne dni

Kompot z rabarbaru i mięta to kolejne ciekawe połączenie i bardzo dobrze sprawdzające się, zwłaszcza w okresie gorącego lata. Rabarbar gasi pragnienie, ale w połączeniu z miętą - efekt jest murowany. Przepis znajduje się poniżej:

Składniki potrzebne do wykonania kompotu:

  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • około litra wody
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • mięta - im więcej, tym lepiej
  • opcjonalnie możemy dodać goździki

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności musimy umyć dokładnie rabarbar i pokroić go na małe kawałki.
  2. Następnie zasypać go cukrem. (Warto jest od razu umieścić wszystko w garnku, w którym będzie się on dusił)
  3. Następnie musimy wszystko dusić do czasu kiedy rabarbar zacznie puszczać soki.
  4. Masę zalewamy wodą. Możemy dodać goździki. Wszystko musimy zagotować.
  5. Następnie kompot odcedzamy i przelewamy do dzbanka. Czekamy, aż ostygnie. Kompot jest gotowy do podania.

Kompot to dobry sposób na zapewnienie sobie i swoim bliskim odpowiedniego poziomu nawodnienia przez cały dzień. Jeżeli należymy do grupy osób, które nie przepadają za samą wodą, możemy przygotować kompot na cały dzień i popijać go kiedy poczujemy pragnienie. Kompot z rabarbaru jest dobrą propozycją na każdą okazję. 

Zobacz też: Szybkie ciasto z rabarbarem. Puszysty i lekki deser, który przygotujesz w kilka minut

Więcej o: