Rabarbar: właściwości - sprawdź dlaczego warto sięgać po rabarbar
Właściwości rabarbaru doceniane są od wieków. Poniżej podamy tylko kilka z nich. Tak więc na przykład rabarbar:
- posiada witaminy: A, C, E
- posiada bardzo duże ilości potasu, kwasu foliowego, błonnika - jest zatem idealny dla kobiet w ciąży oraz osób, które mają trudności z trawieniem
- ma w sobie spore ilości magnezu, wapnia, sodu
- jest znakomitym antyoksydantem
- jest pomocny przy menopauzie
- działa przeciwzapalnie
- posiada działanie antygrzybicze
- pomocny przy wielu chorobach
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Receptura krok po kroku
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Do przygotowania pysznego napoju będziesz potrzebować:
Składniki na kompot rabarbarowy:
- około 300 gramów rabarbaru
- 1 litr wody (dobrze jeżeli jest przefiltrowana)
- około 4 łyżek cukru
- laska wanilii (może być też cukier waniliowy)
- około łyżki soku z cytryny
Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszym etapie musimy dokładnie umyć rabarbar. Następnie pokroić go na kawałki.
- Następnie wsypać do garnka cukier i podgrzać go
- Po krótkiej chwili dorzucamy rabarbar. Całość smażymy na małym ogniu. Przez kilka minut.
- Dalej dolewamy wodę i wszystko gotujemy.
- Po zmniejszeniu ognia dodajemy laskę wanilii. Przez chwilkę gotujemy. Po wyłączeniu palnika dodajemy sok z cytryny.
- Tak przygotowany kompot przelewamy przez sitko i wlewamy np. do szklanego dzbanka.
- Nasz kompot jest gotowy. W upalne dni możemy dorzucić do niego kostki lodu.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem
Kompot z rabarbaru i jabłek - przepis dla początkujących
Kompot z rabarbaru i jabłek to znakomita alternatywa zwłaszcza w okresie późnego lata i wczesnej jesieni kiedy to rozpoczyna się zbiór jabłek. Kompot jest dobrym dodatkiem do obiadu lub podwieczorku. Receptura na kompot poniżej:
Składniki:
- około kilograma jabłek
- 400 gramów rabarbaru
- 2 litry wody
- cukier - ilość do smaku
- opcjonalnie: cukier waniliowy albo laska wanilii
Wykonanie:
- Na samym początku gotujemy wodę.
- Następnie dodajemy do niej pokrojone ówcześnie jabłka oraz rabarbar (można je wcześniej poddusić na wolnym ogniu lub upiec w piekarniku - smak będzie wtedy intensywniejszy).
- Dalej dorzucamy oba rodzaje cukru do smaku.
- Podgrzewamy przez chwilę.
- Przecedzamy zawartość garnka do szklanego naczynia.
- W celu zapewnienia bardziej kwaśnego smaku możemy dołożyć cytrynę. Cytrynowe plasterki nie tylko wypełnią kompot swoim aromatem, ale i będą służyły jako ozdoba.
Kompot: rabarbar z miętą - wersja na upalne dni
Kompot z rabarbaru i mięta to kolejne ciekawe połączenie i bardzo dobrze sprawdzające się, zwłaszcza w okresie gorącego lata. Rabarbar gasi pragnienie, ale w połączeniu z miętą - efekt jest murowany. Przepis znajduje się poniżej:
Składniki potrzebne do wykonania kompotu:
- 4 duże łodygi rabarbaru
- około litra wody
- 3 łyżki stołowe cukru
- mięta - im więcej, tym lepiej
- opcjonalnie możemy dodać goździki
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności musimy umyć dokładnie rabarbar i pokroić go na małe kawałki.
- Następnie zasypać go cukrem. (Warto jest od razu umieścić wszystko w garnku, w którym będzie się on dusił)
- Następnie musimy wszystko dusić do czasu kiedy rabarbar zacznie puszczać soki.
- Masę zalewamy wodą. Możemy dodać goździki. Wszystko musimy zagotować.
- Następnie kompot odcedzamy i przelewamy do dzbanka. Czekamy, aż ostygnie. Kompot jest gotowy do podania.
Kompot to dobry sposób na zapewnienie sobie i swoim bliskim odpowiedniego poziomu nawodnienia przez cały dzień. Jeżeli należymy do grupy osób, które nie przepadają za samą wodą, możemy przygotować kompot na cały dzień i popijać go kiedy poczujemy pragnienie. Kompot z rabarbaru jest dobrą propozycją na każdą okazję.
Zobacz też: Szybkie ciasto z rabarbarem. Puszysty i lekki deser, który przygotujesz w kilka minut