Kilka słów o kapuście i przednówku
Kapusta to warzywo, które znane jest z naszych tradycji kulinarnych. Co więcej, chroniła ona przed głodem zwłaszcza w okresie przednówka. Kapustę można przygotować na wiele sposobów. Oprócz walorów smakowych kapusta posiada wiele właściwości odżywczych. Oto kilka z nich:
- Kapusta zawiera w sobie mnóstwo witamin: C, A, B, E, K.
- Kapusta wzmacnia odporność.
- Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, antygrzybiczo.
- Normalizuje florę bakteryjną.
- Zmniejsza obrzęki.
- Pomaga w zwalczaniu opuchlizny.
- Kapusta jest bogata w kwas foliowy, potas, magnez.
- Kapusta wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Bigos z młodej kapusty - przepis
Bigos z młodej kapusty jest potrawą sycącą, prostą w przygotowaniu, a przy tym niezwykle aromatyczną i pyszną w smaku. Poniżej przepis na klasyczny polski bigos w nowej odsłonie:
Składniki na bigos:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 3 duże łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- około 250 gramów dobrej jakości kiełbasy
- 2 marchewki
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- kilka listków laurowych, kminek, pęczek kopru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
Wykonanie w punktach:
- W pierwszej kolejności myjemy kapustę, a później ją szatkujemy.
- Następnie kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją na oleju.
- Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę. Wszystko przez chwilę dusimy na małym ogniu.
- Dalej dodajemy startą na tarce marchewkę.
- Do garnka wlewamy bulion warzywny. Następnie dorzucamy przyprawy. Wszystko dusimy do czasu, kiedy kapusta będzie miękka.
- W kolejnym kroku przygotowujemy zasmażkę. W tym celu podsmażamy na patelni mąkę. Powinna ona lekko zbrązowieć. Następnie dolać wywar z kapusty i dokładnie wymieszać.
- Następnie dodajemy zasmażkę do bigosu i wsypujemy koperek.
- Wszystko dusimy na małym ogniu i mieszamy.
- Nasz bigos jest gotowy.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku
Gołąbki z młodej kapusty w wersji wegetariańskiej
Gołąbki z młodej kapusty nie zawsze muszą być z mięsem. W ostatnim czasie coraz bardziej popularne stają się przepisy na gołąbki bezmięsne. To doskonała alternatywa dla osób, które nie przepadają za mięsem. Oto receptura na postne gołąbki:
Składniki na gołąbki warzywne:
- 1 kapusta
- około 6 marchewek
- 2 pietruszki
- połówka selera naciowego
- 1 jabłko
- 2 duże cebule
- około 2-3 ząbków czosnku
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- 0,5 l bulionu warzywnego
Wykonanie:
- Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Następnie kroimy selera i cebule w cienkie plastry. Czosnek miażdżymy na miazgę.
- Wszystko wrzucamy na patelnię (najpierw rozgrzewamy na niej olej lub oliwę z oliwek). Całość dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy.
- W piątym kroku obieramy kapustę i sparzamy liście.
- Do każdego liścia wkładamy przygotowany farsz. Dalej dokładnie zawijamy.
- Tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w garnku i podlewamy je gorącym bulionem warzywnym.
- Gołąbki są gotowe.
Surówka z młodej kapusty - zdrowy dodatek do obiadu
Surówka z młodej kapusty to szybki sposób na zdrową przystawkę do obiadu. Jej wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Oto receptura:
Składniki potrzebne do wykonania surówki to:
- 1 mała główka kapusty
- 1,2 cebule
- 2,3 marchewki
- koper
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa myjemy.
- Dalej ścieramy na tarce marchew.
- Cebulę kroimy na drobną kostkę.
- Siekamy kapustę.
- Na końcu dodajemy oliwę, koper, sok z cytryny.
- Przyprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Kapuśniak z młodej kapusty - pomysł na szybki obiad
Kapuśniak z młodej kapusty to zdrowa zupa, która dostarczy nam wiele energii. Warto go spożywać ze względu na wiele właściwości. Oto prosty przepis:
Składniki na kapuśniak:
- 1 główka młodej kapusty
- kilka sztuk ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 2 laski kiełbasy swojskiej
- 1,5 litra drobiowo-wołowego bulionu
- przyprawy do smaku: kminek, cząber, liście laurowe, ziele angielskie, koper
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
- Kapustę myjemy i siekamy na drobne kawałki.
- Dalej obieramy ziemniaki i siekamy je w kostkę.
- Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
- W kolejnym kroku kroimy cebulę w kostkę i dusimy na oleju.
- Następnie dodajemy kapustę, ziemniaki i marchew.
- Całość zalewamy bulionem i gotujemy.
- Dodajemy przyprawy. Całość gotujemy.
- W ósmym kroku wykonujemy zasmażkę i dodajemy do kapuśniaka.
- Kapuśniak jest gotowy.
Zobacz też: Wiosenna młoda kapusta. Pamiętaj o maśle, żeby wyszła idealnie kremowa