Młoda kapusta: kulinarne klasyki w nowej odsłonie [bigos, surówka, gołąbki, kapuśniak]

Młoda kapusta to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Dowiedz się, co możesz z niej przygotować i jakie posiada ona właściwości. Przedstawiamy proste i szybkie przepisy na potrawy z młodej kapusty.

Kilka słów o kapuście i przednówku

Kapusta to warzywo, które znane jest z naszych tradycji kulinarnych. Co więcej, chroniła ona przed głodem zwłaszcza w okresie przednówka. Kapustę można przygotować na wiele sposobów. Oprócz walorów smakowych kapusta posiada wiele właściwości odżywczych. Oto kilka z nich:

  • Kapusta zawiera w sobie mnóstwo witamin: C, A, B, E, K.
  • Kapusta wzmacnia odporność.
  • Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, antygrzybiczo.
  • Normalizuje florę bakteryjną.
  • Zmniejsza obrzęki.
  • Pomaga w zwalczaniu opuchlizny.
  • Kapusta jest bogata w kwas foliowy, potas, magnez.
  • Kapusta wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

Bigos z młodej kapusty - przepis 

Bigos z młodej kapusty jest potrawą sycącą, prostą w przygotowaniu, a przy tym niezwykle aromatyczną i pyszną w smaku. Poniżej przepis na klasyczny polski bigos w nowej odsłonie:

Składniki na bigos:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 3 duże łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • około 250 gramów dobrej jakości kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • kilka listków laurowych, kminek, pęczek kopru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej

Wykonanie w punktach:

  1. W pierwszej kolejności myjemy kapustę, a później ją szatkujemy.
  2. Następnie kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją na oleju.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę. Wszystko przez chwilę dusimy na małym ogniu.
  4. Dalej dodajemy startą na tarce marchewkę.
  5. Do garnka wlewamy bulion warzywny. Następnie dorzucamy przyprawy. Wszystko dusimy do czasu, kiedy kapusta będzie miękka.
  6. W kolejnym kroku przygotowujemy zasmażkę. W tym celu podsmażamy na patelni mąkę. Powinna ona lekko zbrązowieć. Następnie dolać wywar z kapusty i dokładnie wymieszać.
  7. Następnie dodajemy zasmażkę do bigosu i wsypujemy koperek.
  8. Wszystko dusimy na małym ogniu i mieszamy.
  9. Nasz bigos jest gotowy.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Gołąbki z młodej kapusty w wersji wegetariańskiej

Gołąbki z młodej kapusty nie zawsze muszą być z mięsem. W ostatnim czasie coraz bardziej popularne stają się przepisy na gołąbki bezmięsne. To doskonała alternatywa dla osób, które nie przepadają za mięsem. Oto receptura na postne gołąbki:

Składniki na gołąbki warzywne:

  • 1 kapusta
  • około 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • połówka selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 2 duże cebule
  • około 2-3 ząbków czosnku
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 
  • 0,5 l bulionu warzywnego

Wykonanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  2. Następnie kroimy selera i cebule w cienkie plastry. Czosnek miażdżymy na miazgę.
  3. Wszystko wrzucamy na patelnię (najpierw rozgrzewamy na niej olej lub oliwę z oliwek). Całość dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy.
  5. W piątym kroku obieramy kapustę i sparzamy liście.
  6. Do każdego liścia wkładamy przygotowany farsz. Dalej dokładnie zawijamy.
  7. Tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w garnku i podlewamy je gorącym bulionem warzywnym.
  8. Gołąbki są gotowe.

Surówka z młodej kapusty - zdrowy dodatek do obiadu

Surówka z młodej kapusty to szybki sposób na zdrową przystawkę do obiadu. Jej wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Oto receptura:

Składniki potrzebne do wykonania surówki to:

  • 1 mała główka kapusty
  • 1,2 cebule
  • 2,3 marchewki
  • koper
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa myjemy.
  2. Dalej ścieramy na tarce marchew.
  3. Cebulę kroimy na drobną kostkę.
  4. Siekamy kapustę.
  5. Na końcu dodajemy oliwę, koper, sok z cytryny.
  6. Przyprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.

Kapuśniak z młodej kapusty - pomysł na szybki obiad

Kapuśniak z młodej kapusty to zdrowa zupa, która dostarczy nam wiele energii. Warto go spożywać ze względu na wiele właściwości. Oto prosty przepis:

Składniki na kapuśniak:

  • 1 główka młodej kapusty
  • kilka sztuk ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 2 laski kiełbasy swojskiej
  • 1,5 litra drobiowo-wołowego bulionu
  • przyprawy do smaku: kminek, cząber, liście laurowe, ziele angielskie, koper
  • 2 łyżki mąki

Wykonanie:

  1. Kapustę myjemy i siekamy na drobne kawałki.
  2. Dalej obieramy ziemniaki i siekamy je w kostkę.
  3. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
  4. W kolejnym kroku kroimy cebulę w kostkę i dusimy na oleju.
  5. Następnie dodajemy kapustę, ziemniaki i marchew.
  6. Całość zalewamy bulionem i gotujemy.
  7. Dodajemy przyprawy. Całość gotujemy.
  8. W ósmym kroku wykonujemy zasmażkę i dodajemy do kapuśniaka.
  9. Kapuśniak jest gotowy.

Zobacz też: Wiosenna młoda kapusta. Pamiętaj o maśle, żeby wyszła idealnie kremowa

Więcej o: