Lemoniada arbuzowa. Przepis na orzeźwiający napój na lato

Lemoniada arbuzowa to naturalny pomysł na letnie popołudnie. Szukasz alternatywy dla sztucznych napojów? Postaw na arbuzową feerię smaków w postaci lemoniady arbuzowej z dodatkiem cytryny, limonki i truskawki.

Arbuzowa lemoniada - pyszny akcent na stole 

Arbuzowa lemoniada kusi nie tylko smakiem, ale też będzie się pięknie prezentować na stole. Piękny i delikatny czerwony kolor z pewnością przykuje uwagę dzieci. W poszukiwaniu naturalnych smaków do picia warto sięgnąć po arbuza, cytryny i truskawkę. Pyszne przepisy na arbuzową lemoniadę prezentujemy poniżej. 

Lemoniada arbuzowa: przepis- lista składników 

Przygotowanie lemoniady z arbuza nie jest trudne pod warunkiem, że wcześniej zgromadzimy wszystkie potrzebne produkty. Każdy, kto planuje letnie przyjęcie w ogrodzie, powinien wpisać poniższe punkty na listę zakupów. Przepis na lemoniadę arbuzową nie istnieje bez tych składników: 

  • Połówka arbuza
  • Pół butelki wody mineralnej 
  • Cytryny- 2 sztuki 
  • Limonki- 2 sztuki
  • Cukier brązowy (pół szklanki, ale może być też mniejsza ilość) 

Jak zrobić lemoniadę arbuzową? Instrukcja krok po kroku 

Jak zrobić lemoniadę arbuzową? Poniższa instrukcja rozwiewa wszelkie wątpliwości, przepis na ten pyszny napój jest dziecinnie prosty. 

  1. Na dobry początek mieszamy wodę z cukrem brązowym w dużej misce, aż do momentu rozpuszczenia. 
  2. Arbuza należy oczyścić z pestek, następnie pokroić w średniej wielkości kostkę i zmiksować. 
  3. Cytryny i limonki wyciskamy aż do uzyskania soku. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. 
  4. Przed podaniem lemoniady arbuzowej można ją najpierw schłodzić w lodówce. W bardzo upalne dni dobrym pomysłem będzie dodatek w postaci kilku kostek lodu. 
Zobacz wideo Z tymi owocami prawie każdy ma problem. Jak sprytnie obrać i pokroić mango, arbuza albo granat?

Lemoniada truskawkowo-arbuzowa krok po kroku 

Truskawka tylko wzmocni smak i aromat arbuzowej lemoniady. Zwłaszcza latem warto korzystać z wszystkich owocowych smaków, a truskawka to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Poniżej prezentujemy szybki i prosty przepis na lemoniadę truskawkowo-arbuzową, którą przygotujesz bez trudu i na ostatnią chwilę. 

Składniki: 

  • ćwiartka średniej wielkości arbuza
  • truskawki - 150 g 
  • sok z połówki cytryny 
  • kostki lodu 
  • mięta do smaku i dekoracji 

Przygotowanie: 

  1. Arbuza należy oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. 
  2. Następnie zmiksować wraz z umytymi i oczyszczonymi truskawkami. 
  3. W kolejnym kroku dodajemy sok z cytryny i kostki lodu. 
  4. Ponownie miksujemy. 
  5. Na koniec dodajemy umytą i lekko pogniecioną miętę. 

Zobacz też: Onionade, czyli napój na bazie cebuli, powstanie w Japonii. Miałby szansę w Polsce?

Więcej o: