Schabowe w piwnej panierce. Profanacja? Geniusz? Przekonajcie się [PRZEPIS]

Planujesz na obiad kotlety schabowe? Skuś się na mały eksperyment i przygotuj je w piwnej panierce. Jest lekka i chrupiąca, a smakuje rewelacyjnie.

Kotlety schabowe to jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Przyrządzenie wybitnego kotleta to nie lada umiejętność - trzeba dobrze wybrać i przygotować mięso, a potem umiejętnie je usmażyć. My dziś podpowiadamy, jak zrobić panierkę do schabowych w trochę innym wydaniu. Chcecie, by była lekka, nietłusta i absolutnie pyszna? Dodajcie do niej... piwo!

Kotlety schabowe w piwnej panierce - przepis

Składniki:

  • 6 plastrów dobrej jakości schabu,
  • 1 szklanka piwa* (można użyć piwa bezalkoholowego),
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 średnie jaja,
  • 1-2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: 1/2 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku

* do przygotowania panierki można wykorzystać dowolne piwo (nie powinno być wygazowane, ponieważ bąbelki nadają puszystości i lekkości panierce!). Jeśli wybierzemy piwo jasne, jej smak będzie delikatniejszy, jeżeli ciemne - bardziej intensywny. 

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Jak zrobić kotlety schabowe w piwnej panierce?

Każdy kawałek schabu rozbijamy dość cienko tłuczkiem. Cebulę kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu, przekładamy je cebulą i zalewamy mlekiem. Naczynie zamykamy lub przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Po tym czasie wyjmujemy schab i odsączamy z nadmiaru płynu (można użyć papierowego ręcznika). Oprószamy mięso solą i pieprzem. 

Do miski wsypujemy mąkę, bułkę tartą, wlewamy piwo  i wbijamy jajka. Mieszamy trzepaczką lub mikserem aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem, a potem dodajemy posiekaną natkę lub szczypiorek (jeśli używamy). Kotlety smażymy z obu stron na smalcu lub oleju roślinnym, aż będą złociste i chrupiące. 

Więcej o: