Kotlety schabowe to jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Przyrządzenie wybitnego kotleta to nie lada umiejętność - trzeba dobrze wybrać i przygotować mięso, a potem umiejętnie je usmażyć. My dziś podpowiadamy, jak zrobić panierkę do schabowych w trochę innym wydaniu. Chcecie, by była lekka, nietłusta i absolutnie pyszna? Dodajcie do niej... piwo!
Składniki:
* do przygotowania panierki można wykorzystać dowolne piwo (nie powinno być wygazowane, ponieważ bąbelki nadają puszystości i lekkości panierce!). Jeśli wybierzemy piwo jasne, jej smak będzie delikatniejszy, jeżeli ciemne - bardziej intensywny.
Każdy kawałek schabu rozbijamy dość cienko tłuczkiem. Cebulę kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu, przekładamy je cebulą i zalewamy mlekiem. Naczynie zamykamy lub przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Po tym czasie wyjmujemy schab i odsączamy z nadmiaru płynu (można użyć papierowego ręcznika). Oprószamy mięso solą i pieprzem.
Do miski wsypujemy mąkę, bułkę tartą, wlewamy piwo i wbijamy jajka. Mieszamy trzepaczką lub mikserem aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem, a potem dodajemy posiekaną natkę lub szczypiorek (jeśli używamy). Kotlety smażymy z obu stron na smalcu lub oleju roślinnym, aż będą złociste i chrupiące.