"Ja robię, ty zmywasz". Znacie ten problem? Rozwiązanie banalne - obłędne ciasto czekoladowe, które zrobicie w jednej misce

Kochacie ciasta, ale zmywanie po ich pieczeniu uważacie za udrękę? Nic dziwnego - czasami naczyń zbiera się naprawdę dużo! Dziś mamy dla was przepis na proste ciasto czekoladowe... "jednomiskowe".

Dzisiejszy przepis to gratka dla wielbicieli prostych wypieków, intensywnie czekoladowego smaku i małej liczby naczyń do zmywania. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto czekoladowe, do którego potrzebna jest tylko jedna misa... i szykujcie od razu dwie porcje, bo jest tak pyszne, że momentalnie znika z blachy.

Ciasto czekoladowe "jednomiskowe" - przepis

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • szklanka cukru,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 3/4 szklanki kakao,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru z prawdziwą wanilią),
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczka sody,
  • masło lub olej do wysmarowania blachy,
  • bułka tarta do wysypania blachy,
  • opcjonalnie: posiekana czekolada

Jak zrobić jednomiskowe ciasto czekoladowe?

Kwadratową formę o boku ok. 8 cm natłuszczamy masłem lub olejem, wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. 

Do miski wbijamy jajka i ucieramy mikserem bądź trzepaczką, stopniowo wsypując cukier, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i sól, łączymy, aż powstanie gładka emulsja. Następnie dodajemy kakao, mieszamy. 

Zobacz wideo Chocolate fudge

Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę (jeśli jej używamy) i mieszamy trzepaczką lub na najmniejszych obrotach miksera. Gotową masę wylewamy do przygotowanej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 st. C (do suchego patyczka). Po wyjęciu odstawiamy na 10-15 minut do schłodzenia. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem lub z polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa - przygotowanie

Do miski wsypujemy szklankę cukru pudru i 3 łyżki kakao, mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę miękkiego masła i 2-3 łyżki gorącej wody. Wszystko łączymy, by powstała gęsta polewa. Doprawiamy ją szczyptą soli i polewamy wystudzone ciasto. 

Więcej o: