Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz to hit do kawki. Puszyste, owocowe, obłędne

Ciasto spod widelca to dowód na to, że nie trzeba mieć dobrze wyposażonej kuchni ani wymyślnych gadżetów, by przygotować pyszny deser. Do tego wystarczy zaledwie kilka składników, miska i widelec, choć oczywiście można też użyć miksera, jeśli go mamy - będzie szybciej. Sprawdźcie przepis na ciasto spod widelca według Ewy Wachowicz.

Przepis na ciasto spod widelca - nie tylko dla profesjonalistów

Ewa Wachowicz to jedna z najbardziej lubianych polskich osobowości w świecie kulinariów. Jej proste przepisy zachwycają i zachęcają do przygotowania. W końcu są... proste - a do tego pyszne. Tym razem przyjrzeliśmy się jej recepturze na ciasto spod widelca. Jest miękkie, puszyste i wilgotne, a dodatek sezonowych owoców i słodkiej kruszonki to już wisienka na torcie.

Zanim jednak przejdziemy do przepisu na ciasto według Ewy Wachowicz, sprawdźcie też inny genialny wypiek. Oto ciasto czekoladowe, które zrobicie w jednej misce. Plusy? Więcej pałaszowania, mniej zmywania!

Przepis na ciasto spod widelca Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka

  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mąki

Oraz

  • owoce sezonowe, np. maliny, borówki, truskawki

W takim cieście świetnie sprawdzi się też rabarbar. Warto korzystać, póki trwa sezon. Jak przygotować go do ciasta? Sprawdźcie:

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zagniatamy, wkładamy do woreczka i zamrażamy przez 30 minut.

W międzyczasie robimy ciasto. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy za pomocą widelca, aż masa się napowietrzy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Następnie wlewamy olej - najlepiej robić to stopniowo, cienką strużką, stale mieszając. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze zrobić to na dwie tury, by uniknąć powstawania grudek.

Gotowe ciasto przelewamy do foremki, posypujemy owocami i kruszonką - można ją zetrzeć na tarce lub rozdrobnić palcami. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.

Zobacz wideo Sprawdźcie także ekspresową szarlotkę z waniliowym kremem. Poezja!

Takie ciasto sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawki albo na przyjęcie. Pyszne i proste. Czego chcieć więcej?

Więcej o: