Ewa Wachowicz to jedna z najbardziej lubianych polskich osobowości w świecie kulinariów. Jej proste przepisy zachwycają i zachęcają do przygotowania. W końcu są... proste - a do tego pyszne. Tym razem przyjrzeliśmy się jej recepturze na ciasto spod widelca. Jest miękkie, puszyste i wilgotne, a dodatek sezonowych owoców i słodkiej kruszonki to już wisienka na torcie.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu na ciasto według Ewy Wachowicz, sprawdźcie też inny genialny wypiek. Oto ciasto czekoladowe, które zrobicie w jednej misce. Plusy? Więcej pałaszowania, mniej zmywania!
Składniki:
Kruszonka
Oraz
W takim cieście świetnie sprawdzi się też rabarbar. Warto korzystać, póki trwa sezon. Jak przygotować go do ciasta? Sprawdźcie:
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zagniatamy, wkładamy do woreczka i zamrażamy przez 30 minut.
W międzyczasie robimy ciasto. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy za pomocą widelca, aż masa się napowietrzy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Następnie wlewamy olej - najlepiej robić to stopniowo, cienką strużką, stale mieszając. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze zrobić to na dwie tury, by uniknąć powstawania grudek.
Gotowe ciasto przelewamy do foremki, posypujemy owocami i kruszonką - można ją zetrzeć na tarce lub rozdrobnić palcami. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Takie ciasto sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawki albo na przyjęcie. Pyszne i proste. Czego chcieć więcej?