Włączcie dźwięk. Oto bakłażan w genialnej, turbochrupiącej panierce. Można się zakochać

Smażony kurczak to ulubione danie wielu osób. Można go jeść jak kotlety schabowe, wkroić do sałatki albo włożyć między bułki. A co, gdy mięsa akurat nie ma w domu albo po prostu szukamy alternatywy? Turbochrupiące kotlety z bakłażana polecają się na obiad, kolację, przekąskę... w sumie to na wszystko.

Turbochrupiący bakłażan zamiast kurczaka i schaboszczaka

Mało co brzmi tak dobrze, jak dźwięk wbijanego w chrupiącą panierkę widelca. Choć pierwsze skojarzenie to smażony kurczak, nie zawsze to musi być mięso. Co powiecie na wersję z bakłażanem? Genialny przepis pojawił się ostatnio na Instagramie protalu Food52, gdzie znajdziecie apetyczne wideo. Koniecznie włączcie dźwięk! My się zakochaliśmy.

Sprawdźcie też nowy przepis na klasyka w innej odsłonie. Schabowe w piwnej panierce:

Turbochrupiący bakłażan

Składniki:

Przyprawy:

  • 1/4 łyżeczki soli do panierki + trochę do oprószenia bakłażanów
  • łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • pół łyżeczki suszonej cebuli
  • pół łyżeczki ostrej papryki

Jak zrobić bakłażana w chrupiącej panierce?

Bakłażana myjemy, odcinamy końce, obieramy (ten krok można pominąć) i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Posypujemy je solą z obu stron, a następnie układamy na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Przykrywamy drugą warstwą ręcznika papierowego i całość obciążamy. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody. Najlepiej pozostawić bakłażana na godzinę, ale 30 minut też da satysfakcjonujący wynik.

W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. W jednej misce mieszamy mąkę z odrobiną soli, w drugiej rozbijamy jajka z solą. Parmezan rozdrabniamy mniej więcej do struktury bułki tartej lub trochę grubiej - najlepiej zrobić to w blenderze. Mieszamy z bułką tartą i przyprawami. Przesypujemy do osobnej miski.

Na dużej patelni rozgrzewamy oba rodzaje tłuszczów. Ustawiamy palnik na średnią moc.

Bakłażany osuszamy, obtaczamy w mące, jajku i mieszance z bułką tartą. Wkładamy je na porządnie rozgrzany tłuszcz (możemy się o tym upewnić uprzednio wkładając odrobinę samej panierki do tłuszczu - powinna od razu zacząć skwierczeć). Bakłażany smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą zarumienione. Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Zobacz wideo Sprawdźcie też genialne frytki szparagowe. Idealna przekąska

Tak przygotowane bakłażany można jeść tak samo jak schabowe czy kurczaka w panierce. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, na przykład z doprawionym ryżem i surówką z warzyw. Można też zrobić z nich burgery lub po prostu jeść solo, maczając w sosie czosnkowym:

Są tu fani bakłażanów? Polecamy także inne przepisy, m.in. na parmezanową zapiekankę Marthy Stewart, spaghetti alla Norma, moussakę w piętrowym wydaniu czy ratatuj w wersji dla artystów i leniuchów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.