Włączcie dźwięk. Oto bakłażan w genialnej, turbochrupiącej panierce. Można się zakochać

Smażony kurczak to ulubione danie wielu osób. Można go jeść jak kotlety schabowe, wkroić do sałatki albo włożyć między bułki. A co, gdy mięsa akurat nie ma w domu albo po prostu szukamy alternatywy? Turbochrupiące kotlety z bakłażana polecają się na obiad, kolację, przekąskę... w sumie to na wszystko.

Turbochrupiący bakłażan zamiast kurczaka i schaboszczaka

Mało co brzmi tak dobrze, jak dźwięk wbijanego w chrupiącą panierkę widelca. Choć pierwsze skojarzenie to smażony kurczak, nie zawsze to musi być mięso. Co powiecie na wersję z bakłażanem? Genialny przepis pojawił się ostatnio na Instagramie protalu Food52, gdzie znajdziecie apetyczne wideo. Koniecznie włączcie dźwięk! My się zakochaliśmy.

Sprawdźcie też nowy przepis na klasyka w innej odsłonie. Schabowe w piwnej panierce:

Kotlet schabowySchabowe w piwnej panierce. Profanacja? Geniusz? Przekonajcie się [PRZEPIS]

Turbochrupiący bakłażan

Składniki:

Przyprawy:

  • 1/4 łyżeczki soli do panierki + trochę do oprószenia bakłażanów
  • łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • pół łyżeczki suszonej cebuli
  • pół łyżeczki ostrej papryki

Jak zrobić bakłażana w chrupiącej panierce?

Bakłażana myjemy, odcinamy końce, obieramy (ten krok można pominąć) i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Posypujemy je solą z obu stron, a następnie układamy na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Przykrywamy drugą warstwą ręcznika papierowego i całość obciążamy. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody. Najlepiej pozostawić bakłażana na godzinę, ale 30 minut też da satysfakcjonujący wynik.

W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. W jednej misce mieszamy mąkę z odrobiną soli, w drugiej rozbijamy jajka z solą. Parmezan rozdrabniamy mniej więcej do struktury bułki tartej lub trochę grubiej - najlepiej zrobić to w blenderze. Mieszamy z bułką tartą i przyprawami. Przesypujemy do osobnej miski.

Na dużej patelni rozgrzewamy oba rodzaje tłuszczów. Ustawiamy palnik na średnią moc.

Bakłażany osuszamy, obtaczamy w mące, jajku i mieszance z bułką tartą. Wkładamy je na porządnie rozgrzany tłuszcz (możemy się o tym upewnić uprzednio wkładając odrobinę samej panierki do tłuszczu - powinna od razu zacząć skwierczeć). Bakłażany smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą zarumienione. Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Zobacz wideo Sprawdźcie też genialne frytki szparagowe. Idealna przekąska

Tak przygotowane bakłażany można jeść tak samo jak schabowe czy kurczaka w panierce. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, na przykład z doprawionym ryżem i surówką z warzyw. Można też zrobić z nich burgery lub po prostu jeść solo, maczając w sosie czosnkowym:

Sos czosnkowy to świetny sposób na doprawienie i wzbogacenie aromatu potraw.Nigdy więcej sztucznego smaku czosnku. Oto przepis na domowy sos czosnkowy

Są tu fani bakłażanów? Polecamy także inne przepisy, m.in. na parmezanową zapiekankę Marthy Stewart, spaghetti alla Norma, moussakę w piętrowym wydaniu czy ratatuj w wersji dla artystów i leniuchów.

Więcej o: