Amerykańskie naleśniki to danie, które pokochano na całym świecie. Są proste, apetyczne, zdrowe, a do tego sycące. Spożywając tak pożywne śniadanie będziemy mieć energię na cały dzień. Nawet, jeżeli nie nadajesz się na "Master Chefa", z całą pewnością uda Ci się przyrządzić pankejki. Zatem do dzieła i smacznego!
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami
Ciasto na pancake - podstawa pysznych, amerykańskich placków
Ciasto na pankejki powinno być przede wszystkim delikatne i puszyste. To podstawa kulinarnego sukcesu. Istnieje kilka wskazówek kulinarnych, które mogą pomóc nam podczas tworzenia amerykańskich placków. Oto i one:
- Przed formowaniem placków przesiej mąkę. Dzięki temu pankejki będą puszyste i lekkie.
- Zadbaj o dobrej jakości wodę. Niektórzy wykorzystują w tym celu wodę gazowaną, co gwarantuje większą pulchność.
- Używaj swojskich jaj, najlepiej z wolnego wybiegu.
- Smaż placki na rozgrzanym oleju lub maśle.
- Użyj nieprzywierającej patelni - na przykład z powłoką marmurową.
Amerykańskie placuszki można wykonywać na kilka sposobów. W artykule znajdziecie kilka naszych propozycji.
Pancakes - przepis w kilku krokach
Pancakes to danie, które z pełnym powodzeniem mogą wykonać nawet osoby początkujące w kwestiach kulinarnych. Co ważniejsze jest to także bardzo szybki proces. Prosta receptura na amerykańskie naleśniki znajduje się poniżej:
Składniki na klasyczne placuszki amerykańskie:
- około 500 gram mąki pszennej (można wykorzystać, też inną),
- dwa jaja,
- około półtora szklanki mleka,
- połowa kostki masła,
- około dwóch-trzech łyżeczek proszku do pieczenia,
- sól do smaku,
- cukier do smaku.
Wykonanie:
- W pierwszym kroku przesiewamy mąkę i mieszamy ją dokładnie z proszkiem do pieczenia.
- Następnie dodajemy cukier oraz sól.
- W dalszej kolejności jajka. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką i puszystą masę.
- Dalej dokładamy masło i mleko. Mieszamy.
- Następnie możemy przystąpić do smażenia
- Na koniec wystarczy dodać ulubione dodatki i nasze placki są gotowe.
Pancakes - prosty przepis na maślance
Pankejki na bazie maślanki są dobrą opcją na pożywne śniadanie. Są pyszne, łatwe w realizacji, a do tego sycące. Co ważniejsze, wykonamy go bardzo szybko. Oto i przepis:
Do zrobienia placuszków będziemy potrzebowali:
- szklankę mąki z górką,
- jedno jajko,
- szklankę maślanki z górką,
- około 1/4 szklanki cukru pudru,
- małą łyżeczkę proszku do pieczenia,
- łyżeczkę sody,
- 1/4 szklanki oleju - najlepszy będzie tutaj roślinny,
- odrobinę soli.
Wykonanie:
- Na początku przesiewamy mąkę. Dalej łączymy z nią wszystkie pozostałe składniki - najpierw suche, później mokre i miksujemy na gładką i puszystą masę.
- W kolejnym etapie przystępujemy do smażenia placków.
- Kiedy będą gotowe, możemy przyozdobić je owocami, masłem, bitą śmietaną, syropem lub cynamonem. Wszystko wedle upodobań.
American pancakes - przepis na placki na kefirze
Przepis, który podamy, będzie połączeniem kuchni amerykańskiej z elementami polskiej. Placuszki na kefirze to bardzo dobra propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację. W letnie dni może posłużyć nam nawet jako lekki obiad. Amerykańsko-polskie placki zrobią furorę zwłaszcza wśród dzieci. Maluchy będą się nimi zajadać!
Składniki na amerykańsko-polskie placki:
- około szklanki gęstego kefiru,
- dwa jaja,
- około 3/4 szklanki mąki,
- 3/4 kostki masła,
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
- połowa małej łyżeczki sody spożywczej,
- dwie łyżki cukru lub miodu - tutaj pełna dowolność,
- około jedna łyżka oleju - najlepiej roślinnego.
Wykonanie:
- Przesiewamy mąkę. Łączymy ją z sypkimi produktami.
- Następnie dokładamy pozostałe i miksujemy na gładką masę.
- Dalej przechodzimy do smażenia z obu stron. Placki możemy przyozdobić słodkimi dodatkami lub owocami.
- Nasze danie jest gotowe.