Jak zrobić pancakes? Trzy proste przepisy na pyszne naleśniki w amerykańskim stylu

Jak zrobić panckake na śniadanie? To prostsze niż myślisz. Wystarczy odrobina chęci i kilka sprawdzonych przepisów. Dlatego też spieszymy z pomocą. Poznaj sprawdzone przepisy na amerykańskie panckakes-y w różnych odsłonach.

Amerykańskie naleśniki to danie, które pokochano na całym świecie. Są proste, apetyczne, zdrowe, a do tego sycące. Spożywając tak pożywne śniadanie będziemy mieć energię na cały dzień. Nawet, jeżeli nie nadajesz się na "Master Chefa", z całą pewnością uda Ci się przyrządzić pankejki. Zatem do dzieła i smacznego!

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Ciasto na pancake - podstawa pysznych, amerykańskich placków

Ciasto na pankejki powinno być przede wszystkim delikatne i puszyste. To podstawa kulinarnego sukcesu. Istnieje kilka wskazówek kulinarnych, które mogą pomóc nam podczas tworzenia amerykańskich placków. Oto i one: 

  • Przed formowaniem placków przesiej mąkę. Dzięki temu pankejki będą puszyste i lekkie.
  • Zadbaj o dobrej jakości wodę. Niektórzy wykorzystują w tym celu wodę gazowaną, co gwarantuje większą pulchność.
  • Używaj swojskich jaj, najlepiej z wolnego wybiegu.
  • Smaż placki na rozgrzanym oleju lub maśle.
  • Użyj nieprzywierającej patelni - na przykład z powłoką marmurową.

Amerykańskie placuszki można wykonywać na kilka sposobów. W artykule znajdziecie kilka naszych propozycji.

PankejkiPankejki wychodzą gumowate i niezbyt puszyste? Wystarczy zastąpić mleko

Pancakes - przepis w kilku krokach

Pancakes to danie, które z pełnym powodzeniem mogą wykonać nawet osoby początkujące w kwestiach kulinarnych. Co ważniejsze jest to także bardzo szybki proces. Prosta receptura na amerykańskie naleśniki znajduje się poniżej:

Składniki na klasyczne placuszki amerykańskie: 

  • około 500 gram mąki pszennej (można wykorzystać, też inną),
  • dwa jaja,
  • około półtora szklanki mleka,
  • połowa kostki masła,
  • około dwóch-trzech łyżeczek proszku do pieczenia,
  • sól do smaku,
  • cukier do smaku.

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku przesiewamy mąkę i mieszamy ją dokładnie z proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie dodajemy cukier oraz sól.
  3. W dalszej kolejności jajka. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką i puszystą masę.
  4. Dalej dokładamy masło i mleko. Mieszamy.
  5. Następnie możemy przystąpić do smażenia
  6. Na koniec wystarczy dodać ulubione dodatki i nasze placki są gotowe.

Pancakes - prosty przepis na maślance

Pankejki na bazie maślanki są dobrą opcją na pożywne śniadanie. Są pyszne, łatwe w realizacji, a do tego sycące. Co ważniejsze, wykonamy go bardzo szybko. Oto i przepis:

Do zrobienia placuszków będziemy potrzebowali:

  • szklankę mąki z górką,
  • jedno jajko,
  • szklankę maślanki z górką,
  • około 1/4 szklanki cukru pudru,
  • małą łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • łyżeczkę sody,
  • 1/4 szklanki oleju - najlepszy będzie tutaj roślinny,
  • odrobinę soli.

Wykonanie:

  1. Na początku przesiewamy mąkę. Dalej łączymy z nią wszystkie pozostałe składniki - najpierw suche, później mokre i miksujemy na gładką i puszystą masę.
  2. W kolejnym etapie przystępujemy do smażenia placków.
  3. Kiedy będą gotowe, możemy przyozdobić je owocami, masłem, bitą śmietaną, syropem lub cynamonem. Wszystko wedle upodobań.

Fluffy pancakesJapońskie fluffy pancakes podbiły serca internautów. Jak zrobić urocze i puszyste naleśniki?

American pancakes - przepis na placki na kefirze

Przepis, który podamy, będzie połączeniem kuchni amerykańskiej z elementami polskiej. Placuszki na kefirze to bardzo dobra propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację. W letnie dni może posłużyć nam nawet jako lekki obiad. Amerykańsko-polskie placki zrobią furorę zwłaszcza wśród dzieci. Maluchy będą się nimi zajadać!

Składniki na amerykańsko-polskie placki:

  •  około szklanki gęstego kefiru,
  • dwa jaja,
  • około 3/4 szklanki mąki,
  • 3/4 kostki masła,
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • połowa małej łyżeczki sody spożywczej,
  • dwie łyżki cukru lub miodu - tutaj pełna dowolność,
  • około jedna łyżka oleju - najlepiej roślinnego.

Wykonanie:

  1. Przesiewamy mąkę. Łączymy ją z sypkimi produktami.
  2. Następnie dokładamy pozostałe i miksujemy na gładką masę.
  3. Dalej przechodzimy do smażenia z obu stron. Placki możemy przyozdobić słodkimi dodatkami lub owocami.
  4. Nasze danie jest gotowe.

Naleśniki to pyszne i pożywne danie, które wspaniale się nadaje na śniadanie, obiad i kolację.Nieważne, skąd pochodzą - ważne, że są pyszne. Oto nasz przepis na naleśniki

Więcej o: