Jak zrobić pancakes? Trzy proste przepisy na pyszne naleśniki w amerykańskim stylu

Jak zrobić panckake na śniadanie? To prostsze niż myślisz. Wystarczy odrobina chęci i kilka sprawdzonych przepisów. Dlatego też spieszymy z pomocą. Poznaj sprawdzone przepisy na amerykańskie panckakes-y w różnych odsłonach.

Amerykańskie naleśniki to danie, które pokochano na całym świecie. Są proste, apetyczne, zdrowe, a do tego sycące. Spożywając tak pożywne śniadanie będziemy mieć energię na cały dzień. Nawet, jeżeli nie nadajesz się na "Master Chefa", z całą pewnością uda Ci się przyrządzić pankejki. Zatem do dzieła i smacznego!

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Ciasto na pancake - podstawa pysznych, amerykańskich placków

Ciasto na pankejki powinno być przede wszystkim delikatne i puszyste. To podstawa kulinarnego sukcesu. Istnieje kilka wskazówek kulinarnych, które mogą pomóc nam podczas tworzenia amerykańskich placków. Oto i one: 

  • Przed formowaniem placków przesiej mąkę. Dzięki temu pankejki będą puszyste i lekkie.
  • Zadbaj o dobrej jakości wodę. Niektórzy wykorzystują w tym celu wodę gazowaną, co gwarantuje większą pulchność.
  • Używaj swojskich jaj, najlepiej z wolnego wybiegu.
  • Smaż placki na rozgrzanym oleju lub maśle.
  • Użyj nieprzywierającej patelni - na przykład z powłoką marmurową.

Amerykańskie placuszki można wykonywać na kilka sposobów. W artykule znajdziecie kilka naszych propozycji.

Pancakes - przepis w kilku krokach

Pancakes to danie, które z pełnym powodzeniem mogą wykonać nawet osoby początkujące w kwestiach kulinarnych. Co ważniejsze jest to także bardzo szybki proces. Prosta receptura na amerykańskie naleśniki znajduje się poniżej:

Składniki na klasyczne placuszki amerykańskie: 

  • około 500 gram mąki pszennej (można wykorzystać, też inną),
  • dwa jaja,
  • około półtora szklanki mleka,
  • połowa kostki masła,
  • około dwóch-trzech łyżeczek proszku do pieczenia,
  • sól do smaku,
  • cukier do smaku.

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku przesiewamy mąkę i mieszamy ją dokładnie z proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie dodajemy cukier oraz sól.
  3. W dalszej kolejności jajka. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką i puszystą masę.
  4. Dalej dokładamy masło i mleko. Mieszamy.
  5. Następnie możemy przystąpić do smażenia
  6. Na koniec wystarczy dodać ulubione dodatki i nasze placki są gotowe.

Pancakes - prosty przepis na maślance

Pankejki na bazie maślanki są dobrą opcją na pożywne śniadanie. Są pyszne, łatwe w realizacji, a do tego sycące. Co ważniejsze, wykonamy go bardzo szybko. Oto i przepis:

Do zrobienia placuszków będziemy potrzebowali:

  • szklankę mąki z górką,
  • jedno jajko,
  • szklankę maślanki z górką,
  • około 1/4 szklanki cukru pudru,
  • małą łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • łyżeczkę sody,
  • 1/4 szklanki oleju - najlepszy będzie tutaj roślinny,
  • odrobinę soli.

Wykonanie:

  1. Na początku przesiewamy mąkę. Dalej łączymy z nią wszystkie pozostałe składniki - najpierw suche, później mokre i miksujemy na gładką i puszystą masę.
  2. W kolejnym etapie przystępujemy do smażenia placków.
  3. Kiedy będą gotowe, możemy przyozdobić je owocami, masłem, bitą śmietaną, syropem lub cynamonem. Wszystko wedle upodobań.

American pancakes - przepis na placki na kefirze

Przepis, który podamy, będzie połączeniem kuchni amerykańskiej z elementami polskiej. Placuszki na kefirze to bardzo dobra propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację. W letnie dni może posłużyć nam nawet jako lekki obiad. Amerykańsko-polskie placki zrobią furorę zwłaszcza wśród dzieci. Maluchy będą się nimi zajadać!

Składniki na amerykańsko-polskie placki:

  •  około szklanki gęstego kefiru,
  • dwa jaja,
  • około 3/4 szklanki mąki,
  • 3/4 kostki masła,
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • połowa małej łyżeczki sody spożywczej,
  • dwie łyżki cukru lub miodu - tutaj pełna dowolność,
  • około jedna łyżka oleju - najlepiej roślinnego.

Wykonanie:

  1. Przesiewamy mąkę. Łączymy ją z sypkimi produktami.
  2. Następnie dokładamy pozostałe i miksujemy na gładką masę.
  3. Dalej przechodzimy do smażenia z obu stron. Placki możemy przyozdobić słodkimi dodatkami lub owocami.
  4. Nasze danie jest gotowe.
Więcej o:
Copyright © Agora SA