Ciasto bez jaj. Jak obejść tradycyjne receptury?
Ciasto bez jajek to wyjątkowy wypiek. W końcu większość tradycyjnych receptur nie może obejść się bez kilku podstawowych składników, w tym właśnie jajek. Jednak coraz częściej występujące u dorosłych i dzieci alergie pokarmowe pobudzają cukierników, zarówno tych profesjonalnych jak i amatorskich, do wymyślania nowych receptur, które spełniają wymogi diet eliminacyjnych. I tak w sieci można znaleźć wiele ciekawych przepisów na ciasto bez jaj. Wybrane receptury znajdziesz poniżej.
Ciasto bez jajka: czas na wypieki z sezonowymi owocami
Jako że przed nami sezon owocowy, wśród propozycji ciasta bez jajka nie może zabraknąć wypieków z truskawkami. Poniżej dokładny przepis na ciasto kruche z budyniem i truskawkami, które wyśmienicie smakuje z kawą!
Składniki: 250 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, 200 g masła, 500 g truskawek, 2 budynie waniliowe, 800 ml mleka.
Przygotowanie:
- Mąki przesiej do misy, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, pokrojone na mniejsze kawałki masło i odrobinę mleka. Wyrób na gładkie ciasto kruche. Podziel na dwie części (jedna mniejsza na kruszonkę i większa na spód). Schowaj do lodówki.
- W tym czasie przygotuj budyń - zgodnie z przepisem na opakowaniu - zmniejsz podaną porcję mleka do 800 ml by był gęstszy.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy, którą wcześniej wyłóż papierem do pieczenia. Możesz je lekko podpiec, wkładając na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Na gorące ciasto wylewamy budyń i zatapiamy w nich umyte i pokrojone na ćwiartki truskawki.
- Na wierzch ścieramy druga połowę ciasta. Wkładamy do piekarnika na 40 minut (temp. 180°C).
Ciasto bez jajek i mleka, czyli wegańskie wypieki
Coraz modniejsza staje się w Polsce dieta wegańska. Da się to dostrzec przez chociażby coraz szerszy dostęp do produktów tego typu. W większości sklepów czy dyskontów spożywczych znajdziemy nie tylko wegańskie produkty spożywcze, ale też kosmetyki czy środki czystości.
Wegańskie wypieki, czyli ciasto bez jajek i mleka jest też dobrym rozwiązaniem w przypadku alergii na białka mleka krowiego. Oto sprawdzona receptura na domowe lava cake, czyli ciasto czekoladowe z płynnym środkiem.
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej, 50 g oleju kokosowego, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 15 g kakao, 100 ml napoju sojowego, 120 g cukru
- polewa: 130 g malin, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżka wody
Przygotowanie:
- Ciasto przygotowujemy w pojedynczych naczyniach, kokilkach. Każdą smarujemy olejem kokosowym i obsypujemy kakao.
- W garnku rozpuszczamy czekoladę razem z olejem i ekstraktem waniliowym.
- W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną z sodą, solą, kakao i cukrem. Później wlewamy napój sojowy i dokładnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
- Ciasto wlewamy do foremek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 8-10 minut (200°C).
- W międzyczasie przygotowujemy polewę z owoców. Maliny wrzucamy do garnka i gotujemy. Dodajemy do nich mąkę rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy na palniku aż zacznie gęstnieć.
- Po wyjęciu ciasto powinno być w środku płynne, a z wierzchu polane ciepłą polewą owocową.
Zobacz wideo Zobacz też inny przepis na lava cake
Ciasto drożdżowe bez jajek, czyli cynamonki
Ciasto drożdżowe bez jajek także może się udać i być wyśmienite. Przykładem tego są cynamonki, do których przygotowania nie potrzeba ani jajek, ani mleka.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej, 80 g cukru, szczypta soli, 20 g drożdży świeżych, 300 ml napoju sojowego, 10 g oleju kokosowego,
- nadzienie: 50 g orzechów włoskich, 70 g cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 70 g oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuść w odrobinie napoju sojowego.
- Mąkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i dodaj rozpuszczone drożdże. Wyrabiaj ciasto powoli, dodając resztę napoju sojowego.
- Pod koniec dodaj rozpuszczony olej kokosowy.
- Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia (około 1-2 godziny)
- Przygotuj nadzienie. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej połącz z siekanymi orzechami, cukrem i cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, następnie pokryj je nadzieniem i zwiń w rulon. Tnij na kawałki o szerokości 2 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bokiem.
- Piecz w temperaturze 180°C aż do zarumienienia.
Zobacz też: Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!