Jak zrobić kefir w zaciszu własnej kuchni? To prostsze niż myślisz. Potrzebne będą tylko dwa składniki

Jak zrobić kefir w domowej wersji? To banalnie proste. Kefir dostarcza nam szeregu właściwości prozdrowotnych, a do tego wyrównuje nam florę bakteryjną. Jest on zatem sprzymierzeńcem właściwej pracy naszych jelit. Dowiedz się, jak go wykonać.

Domowy kefir - właściwości prozdrowotne i odrobina historii

Domowy kefir posiada wiele walorów, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Kefir jest napojem, który przywędrował do nas z Kaukazu. Gdzie był produkowany ze swojskiego mleka krowiego i koziego. Nazwa kefir wywodzi się od tureckiego słowa: "ker", co znaczy po prostu "kwaśny". W regionach Kaukazu określa się go potocznie jako: "kephir", "kefer", "kepi". Zwykło mówić się o nim, że jest napojem życia, szczęście i rozkoszy. Znamy już historię kefiru, możemy zatem przejść do kwestii typowo zdrowotnych. Poniżej kilka powodów, dla których warto spożywać kefir:

  • Kefir oczyszcza organizm.
  • Reguluje pracę jelit.
  • Jest źródłem dobrych bakterii.
  • Posiada witaminy z grupy B oraz K.
  • Działa antywirusowo, antygrzybiczo.
  • Zwiększa poziom odporności. 
  • Przyspiesza regenerację organizmu.
  • Uwalnia od chronicznego zmęczenia.
  • Łagodzi objawy depresji.
  • Niweluje nadpobudliwość u najmłodszych.
  • Normalizuje poziom złego cholesterolu.
  • Wyrównuje ciśnienie krwi.
  • Wspomaga pracę układu nerwowego, w tym pomaga w regulacji zaburzeń snu.
  • Wzmacnia kości, zęby.

Jak zrobić kefir w domu - przepis krok po kroku 

Jak zrobić kefir w domu samodzielnie? Przekonaj się jakie to proste. Skoro wiemy już, jakie zalety posiada "napój szczęście", warto zastanowić się nad tym, w jaki sposób go przygotować. Oczywiście możemy sięgnąć do sklepu po gotowy produkt, ale możemy również wykonać go samodzielnie. Będzie on zdrowszy, będziemy wiedzieli, co w sobie zawiera oraz da nam to ogrom satysfakcji. Przepis na domowy kefir poniżej:

Składniki:

  • 2 łyżki ziaren kefirowych. Na rynku występują one jako grzybki tybetańskie, ziarna kefirowe lub grzybki kefirowe.
  • 1 litr mleka od krowy albo kozy

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności wlewamy mleko do uprzednio wyparzonego słoika.
  2. W następnym kroku dodajemy zakupione ziarna kefirowe.
  3. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
  4. Dalej przykrywamy słoik gazą albo bawełnianą ściereczką.
  5. Tak przygotowany słoik zostawiamy na około 1-2 dni.
  6. Po tym czasie odcedzamy kefir. Nasz napój bogów jest gotowy.
  7. Z pozostałych ziaren możemy wytworzyć kolejny kefir.
Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Kefir a maślanka - czym się różnią?

Kefir a maślanka - dowiedz się, jaka jest między nimi różnica. Kefir to produkt powstały w wyniku fermentacji mleka. Może być on wyprodukowany nie tylko z mleka zwierzęcego, ale i roślinnego. Powszechnie jednak używa się w tym celu mleka krowiego lub koziego. Z kolei maślanka to produkt uboczny, powstały poprzez oddzielenie się tłuszczu od śmietany. Najprościej można określić ją jako produkt dodatkowy, jaki powstaje w wyniku produkcji masła. Oba produkty wpływają bardzo korzystnie na stan naszego zdrowia. 

Kefir to naturalny probiotyk, który poprawia stan naszego zdrowia. Możemy spożywać go samodzielnie, ale i jako dodatek do obiadu. W polskiej kulturze kefir bardzo często podaje się do ziemniaków z koperkiem lub jako dodatek do mącznych potraw (na przykład pierogów).

Zobacz też: Ciasto czekoladowe na kefirze - proste i szybkie [DWA PRZEPISY]

Więcej o: