Domowy kefir posiada wiele walorów, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Kefir jest napojem, który przywędrował do nas z Kaukazu. Gdzie był produkowany ze swojskiego mleka krowiego i koziego. Nazwa kefir wywodzi się od tureckiego słowa: "ker", co znaczy po prostu "kwaśny". W regionach Kaukazu określa się go potocznie jako: "kephir", "kefer", "kepi". Zwykło mówić się o nim, że jest napojem życia, szczęście i rozkoszy. Znamy już historię kefiru, możemy zatem przejść do kwestii typowo zdrowotnych. Poniżej kilka powodów, dla których warto spożywać kefir:
Jak zrobić kefir w domu samodzielnie? Przekonaj się jakie to proste. Skoro wiemy już, jakie zalety posiada "napój szczęście", warto zastanowić się nad tym, w jaki sposób go przygotować. Oczywiście możemy sięgnąć do sklepu po gotowy produkt, ale możemy również wykonać go samodzielnie. Będzie on zdrowszy, będziemy wiedzieli, co w sobie zawiera oraz da nam to ogrom satysfakcji. Przepis na domowy kefir poniżej:
Składniki:
Wykonanie:
Kefir a maślanka - dowiedz się, jaka jest między nimi różnica. Kefir to produkt powstały w wyniku fermentacji mleka. Może być on wyprodukowany nie tylko z mleka zwierzęcego, ale i roślinnego. Powszechnie jednak używa się w tym celu mleka krowiego lub koziego. Z kolei maślanka to produkt uboczny, powstały poprzez oddzielenie się tłuszczu od śmietany. Najprościej można określić ją jako produkt dodatkowy, jaki powstaje w wyniku produkcji masła. Oba produkty wpływają bardzo korzystnie na stan naszego zdrowia.
Kefir to naturalny probiotyk, który poprawia stan naszego zdrowia. Możemy spożywać go samodzielnie, ale i jako dodatek do obiadu. W polskiej kulturze kefir bardzo często podaje się do ziemniaków z koperkiem lub jako dodatek do mącznych potraw (na przykład pierogów).
Zobacz też: Ciasto czekoladowe na kefirze - proste i szybkie [DWA PRZEPISY]