Jedzenie późnym wieczorem? Czasem można sobie dogodzić. Comfort food dla nocnych marków

Jedzenie późnym wieczorem to dla jednych największy grzech dietetyczny, a dla innych standard. Na szczęście my nie jesteśmy od oceniania. My zajmujemy się jedzeniem. Dlatego podrzucamy wam kilka prostych przepisów - niekoniecznie fit.

Jedzenie późnym wieczorem to guilty pleasure wielu osób. Spora część z nas ma problem z planowaniem posiłków, inni są nocnymi markami i funkcjonują w innych godzinach, a jeszcze inni po prostu lubią sobie podjadać. Jako fani dobrego jedzenia my to rozumiemy i podpowiadamy, co przygotować na późną przekąskę. Darujmy sobie chrupanie marchewek czy czipsów z jarmużu. Są pyszne, ale - umówmy się - o tej porze sięgamy najczęściej po inne jedzenie.

Późnym wieczorem zwykle nie stawiamy na skomplikowane potrawy. Tym bardziej że często musimy mieć na uwadze innych domowników, których hałasy w kuchni raczej nie zachwycają. Warto więc przygotować coś smacznego, ale prostego. Co na przykład?

Jedzenie późnym wieczorem? Tosty na tysiąc sposobów

No dobra, może nie tysiąc (choć wierzymy w wasze umiejętności), ale podrzucimy wam dwa przepisy na tosty w wersji na słodko i na wytrawnie. Nie będą to zwykłe zapieczone kanapki, zresztą sami zobaczcie.

Klasyczny PBJ, ale... z bekonem

Tost peanut butter jellyTost peanut butter jelly fot. Michael Kraus / shutterstock.com

PBJ to nic innego, jak skrót od peanut butter jelly (masło orzechowe i dżem), czyli chyba najpopularniejszej kanapce w USA i Wielkiej Brytanii. Skoro już jesteśmy w temacie kanapek, to je także można przygotować sobie na późny posiłek. Zobaczcie kilka inspiracji z całego świata:

Składniki:

  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • solidna porcja masła orzechowego (najlepiej 100 proc. orzechów)
  • porcja dowolnego dżemu (np. malinowego, truskawkowego, z czarnej porzeczki)
  • kilka cienkich plastrów surowego, wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Chleb tostujemy w opiekaczu lub na suchej patelni. Boczek smażymy, aż się porządnie zrumieni, po czym wykładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jedną kromkę smarujemy masłem orzechowym, wykładamy na nie boczek, a na niego porcję dżemu. Całość przykrywamy drugą kromką, przekrawamy po skosie.

Zobacz wideo Zobaczcie też nasz przepis na cynamonowe tosty. Kozak!

Tost rolowany nocą

Rolady tostoweRolady tostowe fot. Alexander Prokopenko / shutterstock.com

To pieszczotliwa nazwa naszego ulubionego comfort foodu. Roluje się go nocą, by w spokoju zjeść go bez towarzystwa i konieczności dzielenia się z domownikami (co też jest fajne, ale nie wszyscy to lubią).

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 6 kromek chleba tostowego
  • krem czekoladowy
  • drobno pokrojone truskawki
  • paski bananów
  • łyżka masła do smażenia
  • 50 g cukru
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Odkrawamy skórkę z chleba tostowego i delikatnie rozwałkowujemy każdą kromkę. Smarujemy je kremem czekoladowym i na środek wykładamy łyżeczkę truskawek oraz pasek banana. Zawijamy tosty i mocno je dociskamy, żeby się nie rozwijały. Następnie moczymy je w jajku rozmąconym z mlekiem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy tosty z każdej strony na złoty kolor. Gdy będą jeszcze ciepłe, obtaczamy je w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Czosndog

W zestawieniu nie mogło zabraknąć najdziwniejszego odkrycia ostatnich miesięcy. Zadebiutował na Wykopie i chyba szybko o nim nie zapomnimy. Takie jedzenie późnym wieczorem może trochę "zapchać", więc proponujemy się z kimś podzielić lub przynajmniej nie planować od razu spanka.

Składniki:

  • bagietka czosnkowa
  • 1 lub 2 parówki
  • garstka startego sera
  • ulubione sosy (np. domowy keczup, musztarda czy sos czosnkowy)
  • ulubione dodatki (np. prażona cebulka, ogórki konserwowe, posiekana sałata)

Sposób przygotowania:

Bagietkę przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca. W szczelinę wkładamy parówkę i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy w 180 stopniach przez kilkanaście minut lub w mikrofali przez kilka minut, by parówki się nagrzały, a ser rozpuścił. Na koniec dodajemy ulubione dodatki.

Płatki kukurydziane z czekoladą

Przyznajemy, sami jesteśmy winni tego przestępstwa. Niejednokrotnie przyrządzaliśmy takie jedzenie. Późnym wieczorem, szczególnie wtedy, gdy w domu nie ma nic słodkiego, to zbawienie. Potrzeba trzech - może czterech składników. Efekt? Zadowolone brzuszki.

Składniki:

  • miseczka płatków kukurydzianych
  • kilka kostek czekolady lub solidna łyżka kakao
  • łyżka masła
  • opcjonalnie bita śmietana

Sposób przygotowania:

W garnuszku lub kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i łączymy je ze sobą. Sosem polewamy płatki kukurydziane i mieszamy, by w miarę równomiernie się nim pokryły. Całość można podać z bitą śmietaną.

Jedzenie późnym wieczorem to także wasze guilty pleasure? Sprawdźcie nasze przepisy i dajcie znać, czy przypadły wam do gustu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.