Karczek - poznaj trzy przepisy na wyjątkowe dania z karkówką

Karczek to potrawa, bez której wielu nie wyobraża sobie życia, albo spotkania rodzinnego czy w gronie znajomych. Sprawdź wyjątkowe przepisy na karkówkę w różnych odsłonach. Sposób wykonania podajemy krok po kroku.

Kluczem do udanej karkówki jest próbowanie i przygotowywanie jej według upodobań własnych i naszych najbliższych. Jeżeli jesteś miłośnikiem intensywnego smaku - postaw na przyprawy. Jeżeli wolisz bardziej stonowane - zachowaj umiar. Smakuj, smakuj i jeszcze raz smakuj!

Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Karczek na obiad - wykwintny obiad dla smakoszy mięs

Karczek na obiad to propozycja dla ludzi ceniących konkretny smak. Jest to typowe staropolskie danie, które można przyrządzić na wiele pomysłów. Pieczony, duszony albo przygotowywany w rękawie lub w towarzystwie wykwintnego sosu. Poznaj trzy wyjątkowe przepisy na karczek, które sprawdzą się podczas wielu okazji.

Karczek pieczony w towarzystwie cebuli i majonezu

Karczek pieczony w plastrach z cebulą i majonezem to znakomita opcja dla osób, które cenią sobie wyraziste smaki. Plastry karkówki będą doskonale komponować się z ziemniakami posypanymi koperkiem lub w zapiekanej formie. Receptura znajduje się poniżej:

Składniki potrzebne do wykonania potrawy z karkówki:

  • około półtora kilograma mięsa karkowego,
  • 1-2 duże cebule,
  • około 9 łyżek majonezu,
  • około 150 gram sera żółtego,
  • odrobina soli i pieprzu.

Wykonanie:

  1. Karkówkę należy umyć i pokroić na stosunkowo grube plastry.
  2. W dalszym punkcie przyprawiamy mięso solą i pieprzem. Z obu stron.
  3. Następnie każdy z plastrów pokrywamy majonezem.
  4. Kroimy cebulę w kostkę. Ser żółty kroimy w plasterki. Posypujemy każdy plaster mięsa cebulą i kładziemy na niego ser.
  5. Następnie przykrywamy je kolejnymi plastrami.
  6. Naczynie z tak przygotowanym mięsem wkładamy na całą noc do lodówki.
  7. Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika na około półtorej godziny. Temperatura powinna sięgać około 200 stopni.
  8. Karkówka jest gotowa.

Karczek w sosie pieczarkowym

Karczek w sosie grzybowym jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Możemy podawać go z ziemniakami, kaszami lub kluskami śląskimi. Możliwości jest bardzo wiele. W połączeniu z sałatką będzie to z pewnością popisowe danie. Przepis na soczysty kaczek tutaj:

Składniki

  • około kilograma karkówki,
  • 500 gram pieczarek,
  • 2 duże białe cebule,
  • około 3 sztuk czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka soli,
  • około 3 łyżek masła,
  • przyprawy: pieprz czarny, ziołowy.

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się obróbką mięsa. Myjemy je, a później osuszamy.
  2. Następnie doprawiamy przyprawami.
  3. Mięso nacieramy czosnkiem, który zmiażdżyliśmy za pomocą specjalnej praski.
  4. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu mięso nabierze aromatu.
  5. Po kilku godzinach, obtaczamy mięso w mące i przysmażamy na małym ogniu.
  6. Cebulę siekamy na drobno i wkładamy ją karkówki. Wszystko delikatnie podduszamy.
  7. W kolejnym etapie przechodzimy do przygotowania pieczarek. Dokładnie je myjemy i obieramy ze skórek.
  8. Dalej kroimy na grube plasterki. Wszystko dusimy na maśle. Później doprawiamy do smaku.
  9. Dalej całość łączymy ze sobą: sos, mięso, pieczarki.
  10. Delikatnie dusimy pod przykryciem przez około 45 minut. Mięso musi być miękkie. Aby mięso się nie przypaliło - to możemy delikatnie podlewać je wodą. Na koniec dodać zieleninę.
  11. Danie jest gotowe.

Karczek pieczony w rękawie z warzywami

Karczek pieczony w rękawie w towarzystwie warzyw to dobry wariant zdrowego posiłku. Możemy podać go z ziemniakami posypanymi koperkiem czy w towarzystwie kefiru. Do przygotowania karczku będzie nam potrzebne:

  • około pół kilo dobrej karkówki,
  • około pół kilo ziemniaków,
  • 2 małe cukinie,
  • 2 małe papryki - może być na przykład czerwona,
  • 2 marchewki,
  • duża cebula,
  • 2 łyżki ostrego ketchupu,
  • sól, pieprz, papryka: słodka i chili, tymianem, majeranek, kurkuma - według upodobań smakowych.
  • duża łyżka oleju.

Przyrządzenie:

  1. Myjemy mięso i osuszamy, a następnie kroimy na grube plastry.
  2. Mięso przyprawiamy i polewamy ketchupem.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Dalej przechodzimy do przyrządzenia warzyw. Wszystkie myjemy, obieramy, a następnie kroimy.
  5. W kolejnym etapie przyprawiamy je do smaku i dodajemy do mięsa.
  6. Całość umieszczamy w rękawie do pieczenia i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez godzinę.
  7. Następnie rozcinamy rękaw i wstawiamy danie jeszcze na 15 minut do piekarnika. 
Więcej o: