Kluczem do udanej karkówki jest próbowanie i przygotowywanie jej według upodobań własnych i naszych najbliższych. Jeżeli jesteś miłośnikiem intensywnego smaku - postaw na przyprawy. Jeżeli wolisz bardziej stonowane - zachowaj umiar. Smakuj, smakuj i jeszcze raz smakuj!
Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue
Karczek na obiad - wykwintny obiad dla smakoszy mięs
Karczek na obiad to propozycja dla ludzi ceniących konkretny smak. Jest to typowe staropolskie danie, które można przyrządzić na wiele pomysłów. Pieczony, duszony albo przygotowywany w rękawie lub w towarzystwie wykwintnego sosu. Poznaj trzy wyjątkowe przepisy na karczek, które sprawdzą się podczas wielu okazji.
Karczek pieczony w towarzystwie cebuli i majonezu
Karczek pieczony w plastrach z cebulą i majonezem to znakomita opcja dla osób, które cenią sobie wyraziste smaki. Plastry karkówki będą doskonale komponować się z ziemniakami posypanymi koperkiem lub w zapiekanej formie. Receptura znajduje się poniżej:
Składniki potrzebne do wykonania potrawy z karkówki:
- około półtora kilograma mięsa karkowego,
- 1-2 duże cebule,
- około 9 łyżek majonezu,
- około 150 gram sera żółtego,
- odrobina soli i pieprzu.
Wykonanie:
- Karkówkę należy umyć i pokroić na stosunkowo grube plastry.
- W dalszym punkcie przyprawiamy mięso solą i pieprzem. Z obu stron.
- Następnie każdy z plastrów pokrywamy majonezem.
- Kroimy cebulę w kostkę. Ser żółty kroimy w plasterki. Posypujemy każdy plaster mięsa cebulą i kładziemy na niego ser.
- Następnie przykrywamy je kolejnymi plastrami.
- Naczynie z tak przygotowanym mięsem wkładamy na całą noc do lodówki.
- Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika na około półtorej godziny. Temperatura powinna sięgać około 200 stopni.
- Karkówka jest gotowa.
Karczek w sosie pieczarkowym
Karczek w sosie grzybowym jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Możemy podawać go z ziemniakami, kaszami lub kluskami śląskimi. Możliwości jest bardzo wiele. W połączeniu z sałatką będzie to z pewnością popisowe danie. Przepis na soczysty kaczek tutaj:
Składniki
- około kilograma karkówki,
- 500 gram pieczarek,
- 2 duże białe cebule,
- około 3 sztuk czosnku,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżka soli,
- około 3 łyżek masła,
- przyprawy: pieprz czarny, ziołowy.
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności zajmujemy się obróbką mięsa. Myjemy je, a później osuszamy.
- Następnie doprawiamy przyprawami.
- Mięso nacieramy czosnkiem, który zmiażdżyliśmy za pomocą specjalnej praski.
- Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu mięso nabierze aromatu.
- Po kilku godzinach, obtaczamy mięso w mące i przysmażamy na małym ogniu.
- Cebulę siekamy na drobno i wkładamy ją karkówki. Wszystko delikatnie podduszamy.
- W kolejnym etapie przechodzimy do przygotowania pieczarek. Dokładnie je myjemy i obieramy ze skórek.
- Dalej kroimy na grube plasterki. Wszystko dusimy na maśle. Później doprawiamy do smaku.
- Dalej całość łączymy ze sobą: sos, mięso, pieczarki.
- Delikatnie dusimy pod przykryciem przez około 45 minut. Mięso musi być miękkie. Aby mięso się nie przypaliło - to możemy delikatnie podlewać je wodą. Na koniec dodać zieleninę.
- Danie jest gotowe.
Karczek pieczony w rękawie z warzywami
Karczek pieczony w rękawie w towarzystwie warzyw to dobry wariant zdrowego posiłku. Możemy podać go z ziemniakami posypanymi koperkiem czy w towarzystwie kefiru. Do przygotowania karczku będzie nam potrzebne:
- około pół kilo dobrej karkówki,
- około pół kilo ziemniaków,
- 2 małe cukinie,
- 2 małe papryki - może być na przykład czerwona,
- 2 marchewki,
- duża cebula,
- 2 łyżki ostrego ketchupu,
- sól, pieprz, papryka: słodka i chili, tymianem, majeranek, kurkuma - według upodobań smakowych.
- duża łyżka oleju.
Przyrządzenie:
- Myjemy mięso i osuszamy, a następnie kroimy na grube plastry.
- Mięso przyprawiamy i polewamy ketchupem.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Dalej przechodzimy do przyrządzenia warzyw. Wszystkie myjemy, obieramy, a następnie kroimy.
- W kolejnym etapie przyprawiamy je do smaku i dodajemy do mięsa.
- Całość umieszczamy w rękawie do pieczenia i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez godzinę.
- Następnie rozcinamy rękaw i wstawiamy danie jeszcze na 15 minut do piekarnika.