Co na grilla wrzucić, aby zadowolić wszystkich biesiadników? Oczywiście na grillu nie może zabraknąć kiełbasy i marynowanego mięsa w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa. Doskonałym dodatkiem będzie także sałatka na grill. W tym miejscu sprawdzi się tradycyjna mizeria ze świeżych ogórków czy uwielbiana przez Polaków sałatka grecka z oliwkami i serkiem feta. Smaczną sałatką grillową jest np. sałatka z brokułem i kaszą kuskus. Do jej przygotowania potrzeba:
Składniki: 0,5 szklanki kaszy kuskus, 2 łyżki jogurtu typu greckiego, pół brokuła, mała papryka żółta i czerwona, czarne oliwki, sól, pieprz
Przygotowanie:
Żadne garden party nie może obyć się bez szaszłyków na grilla. To proste w przygotowaniu, ale jakże efektowne i smaczne danie trafi w gusta zarówno osób lubiących mięsne przekąski jak i wegetarian.
Szaszłyk na grilla można przygotować niemalże ze wszystkich ulubionych warzyw. W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na ich wykonanie, zarówno w wersji słonej jak i słodkiej, gdyż owoce z grilla również zyskują sobie coraz więcej fanów.
Na tradycyjnym szaszłyku nie powinno zabraknąć papryki, czerwonej cebuli, pieczarek. Oczywiście dobrze komponować będzie się tu także mięso z kurczaka, które podobnie jak warzywa, dość szybko się piecze. Warto jednak by szaszłyki z mięsem planować nieco wcześniej, gdyż znacznie lepiej smakują te, w których kawałki mięsa zostały odpowiednio zamarynowane.
Oczywiście na grillu nie może zabraknąć dań typowo mięsnych. Nie od dziś wiadomo, że do grillowania najlepiej nadają się tłustsze fragmenty mięsa wieprzowego, które podczas pieczenia wytapiają tłuszcz, stają się kruche i soczyste. Najczęściej na ogień (lub gaz) trafiają kawałki karkówki. W sklepach można dostać gotowe, zamarynowane już porcje karkówki, które wystarczy wrzucić na ruszt i po kilku chwilach są gotowe do spożycia.
Bez trudu można także samodzielnie przygotować danie na grilla, którym będzie marynowana karkówka. Trzeba się do tego zabrać co najmniej na dobę przed pieczeniem. Mięso należy poporcjować, umyć i osuszyć. Następnie można przystąpić do wykonania marynaty. Sposobów na jej wykonanie jest bardzo wiele. Niemniej jednak w większości receptur pojawiają się następujące składniki: ketchup, musztarda, czosnek, cebula, papryka słodka i ostra, odrobina miodu, olej rzepakowy. Po wymieszaniu składników umieszczamy w nich mięso, dokładnie je obtaczamy i zostawiamy w misce przykrytej folią spożywczą w lodówce aż do momentu, kiedy będzie przygotowywana.
Jeśli na naszym wielkim grillowaniu gościć będą wegetarianie, wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu porcji warzyw na grilla. Oprócz podstawowych i dobrze znanych warzyw, takich jak papryka, pieczarki, ziemniaki czy cebula, na grillu bardzo dobrze sprawdzą się także brokuły, bakłażan czy cukinia. Można je przyrządzać bezpośrednio, bez wcześniejszego przygotowania lub - podobnie jak w przypadku mięsa - poddać je wcześniejszemu marynowaniu. Najszybciej przygotujemy warzywa, jeśli wcześniej potniemy je na niezbyt grube plastry, które następnie można układać na tacce. Po około 15 minutach na ruszcie warzywa są gotowe do zjedzenia.
Zobacz też: Grill trójnóg - poręczny i stylowy. Jaki kupić? Jak zrobić samemu?