Krem czekoladowy do tortu. Jak go przygotować? Przepisy na krem z budyniem, mascarpone lub ganache

Krem czekoladowy do tortu to jeden z podstawowych kremów stosowanych przez cukierników. Jest stabilny, dobrze współgra z biszkoptem, owocami czy innymi dodatkami, a co najważniejsze - jest nieziemsko smaczny!
Zobacz wideo Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha

Krem to obowiązkowy dodatek do tortów, który łączy poszczególne warstwy blatów biszkoptowych. Jednym z najczęściej stosowanych smaków jest czekolada, która idealnie komponuje się do bardziej słodkich lub wytrawnych wypieków. Jak zrobić krem czekoladowy, który sprawdzi się nie tylko do tortów, ale też innych ciast i deserów?

Prawdziwy krem czekoladowy do tortu: jak powstaje?

Krem czekoladowy do tortu to jeden z najczęściej wybieranych kremów do tortów szykowanych na specjalne okazje, takie jak ślub, komunia czy urodziny. Powodem jest m.in. uniwersalność tego smaku - mało kto bowiem nie lubi smaku czekolady. Na ten krem decydują się także cukiernicy-amatorzy, którzy w domowym zaciszu tworzą wypieki dla najbliższych.

Jeśli zastanawiasz się, czego potrzeba, aby przygotować prawdziwy krem czekoladowy do tortu, to wyobraź sobie, że lista składników nie jest wyjątkowo skomplikowana i długa. 

Składniki na krem czekoladowy do tortu

  • budyń waniliowy, 
  • 1,5 szklanki mleka, 
  • 5 łyżek cukru pudru, 
  • 5 łyżek ciemnego kakao, 
  • 2 kostki masła,
  • opcjonalnie: 50 ml alkoholu (wiśniówki, czystej wódki).

Przygotowanie:

  1. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Miękkie, ciepłe masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.
  3. Stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy dalej do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  4. Na koniec dodajemy stopniowo kakao.
  5. Pod sam koniec mieszania możemy dodać też wybrany alkohol.

Krem czekoladowy do tortów: ganache

Krem czekoladowy do tortów nadaje się także do roli polewy. W tym celu przygotowujemy ganache czekoladowy, tj. połączenia dobrej jakościowo czekolady ciemnej i śmietanki kremówki 36-proc.

Aby przygotować idealny ganache, należy najpierw czekoladę podzielić na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej czekoladę i cały czas mieszamy aż do powstania gładkiej masy.

 

Tak stworzony ganache czekoladowy jest doskonały do wykorzystania jako polewę w stylu drip, która jest obowiązkowym elementem dekoracji modnych drip-cake. 

Masa czekoladowa do tortu: na co zwracać uwagę?

Podczas przygotowywania masy czekoladowej do tortu, ważne jest odpowiednie dobranie składników. Podstawę stanowi dobrej jakości czekolada, która zawiera około 55 proc. kakao. Do tego konieczna jest śmietanka o wysokiej zawartości tłuszczu - dlatego najlepiej sprawdza się ta 36-proc. 30 proc. również się nada, lecz w takim wypadku konieczne będzie zwiększenie np. proporcji serka mascarpone, aby uzyskać odpowiednią gęstość kremu. 

Krem czekoladowy z mascarpone: lżejsza wersja masy czekoladowej

Krem czekoladowy z mascarpone jest często wykorzystywany w tortach przygotowywanych dla dzieci, a to dlatego, że dodatek serka sprawia, że jest on zdecydowanie lżejszy i bardziej kremowy. Jak przygotować taki krem? oto składniki, które wystarczą na jedno przełożenie tortu o średnicy 18 cm:

  • 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 200 g ciemnej czekolady (max 55 proc.),
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Schłodzoną śmietanę ubijamy.
  2. W międzyczasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej.
  3. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Gdy dokładnie się połączy, dodajemy cienkim strumieniem rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę.
  4. Na koniec masę łączymy stopniowo z ubitą śmietaną. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.