Krem to obowiązkowy dodatek do tortów, który łączy poszczególne warstwy blatów biszkoptowych. Jednym z najczęściej stosowanych smaków jest czekolada, która idealnie komponuje się do bardziej słodkich lub wytrawnych wypieków. Jak zrobić krem czekoladowy, który sprawdzi się nie tylko do tortów, ale też innych ciast i deserów?
Krem czekoladowy do tortu to jeden z najczęściej wybieranych kremów do tortów szykowanych na specjalne okazje, takie jak ślub, komunia czy urodziny. Powodem jest m.in. uniwersalność tego smaku - mało kto bowiem nie lubi smaku czekolady. Na ten krem decydują się także cukiernicy-amatorzy, którzy w domowym zaciszu tworzą wypieki dla najbliższych.
Jeśli zastanawiasz się, czego potrzeba, aby przygotować prawdziwy krem czekoladowy do tortu, to wyobraź sobie, że lista składników nie jest wyjątkowo skomplikowana i długa.
Przygotowanie:
Krem czekoladowy do tortów nadaje się także do roli polewy. W tym celu przygotowujemy ganache czekoladowy, tj. połączenia dobrej jakościowo czekolady ciemnej i śmietanki kremówki 36-proc.
Aby przygotować idealny ganache, należy najpierw czekoladę podzielić na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej czekoladę i cały czas mieszamy aż do powstania gładkiej masy.
Tak stworzony ganache czekoladowy jest doskonały do wykorzystania jako polewę w stylu drip, która jest obowiązkowym elementem dekoracji modnych drip-cake.
Podczas przygotowywania masy czekoladowej do tortu, ważne jest odpowiednie dobranie składników. Podstawę stanowi dobrej jakości czekolada, która zawiera około 55 proc. kakao. Do tego konieczna jest śmietanka o wysokiej zawartości tłuszczu - dlatego najlepiej sprawdza się ta 36-proc. 30 proc. również się nada, lecz w takim wypadku konieczne będzie zwiększenie np. proporcji serka mascarpone, aby uzyskać odpowiednią gęstość kremu.
Krem czekoladowy z mascarpone jest często wykorzystywany w tortach przygotowywanych dla dzieci, a to dlatego, że dodatek serka sprawia, że jest on zdecydowanie lżejszy i bardziej kremowy. Jak przygotować taki krem? oto składniki, które wystarczą na jedno przełożenie tortu o średnicy 18 cm:
Przygotowanie: