Makaron z suszonymi pomidorami to danie, które trafi w gusta większości fanów kuchni włoskiej. Aromatyczne pomidory z dodatkiem ziół stanowią idealne połączenie z makaronem ugotowanym al dente. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak tego dania, warto połączyć je z zielonym dodatkiem. Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest nie tylko smaczny, ale stanowi też potężną dawkę witamin i innych niezbędnych składników spożywczych. Jak go przyrządzić?
Składniki: makaron penne, świeże liście szpinaku, porcja suszonych pomidorów, parmezan, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Innym sposobem na połączenie makaronu i suszonych pomidorów jest umieszczenie ich w sałatce. Takie danie można z powodzeniem spożyć na zimno, co sprawia, że możemy je zabrać ze sobą np. do pracy.
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami to dobra propozycja na lunch w lecie. W połączeniu z rukolą i mozzarellą jest lekka, a zarazem sycąca.
Aby przygotować taką przekąskę, należy ugotować porcję makaronu (penne, świderki lub inny ulubiony kształt). Pomidory i mozzarellę odcedzamy z zalewy i kroimy na drobniejsze kawałki. Rukolę myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki łączymy, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku.
Jeśli przygotowujemy danie dla osoby, która lubi potrawy mięsne, wówczas możemy wprowadzić modyfikację do naszej ulubionej pasty. Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami będzie wyjątkowo dobrym pomysłem na szybki i smaczny obiad.
Przygotowujemy go identycznie jak klasyczną wersję pasty z suszonymi pomidorami, tylko na końcowym etapie dodajemy przygotowanego wcześniej kurczaka. Mięso drobiowe najpierw należy umyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę. Następnie z dodatkiem przypraw delikatnie podsmażyć na oliwie.
Wariacji na temat makaronu z suszonymi pomidorami jest bardzo wiele. Znajdą wśród nich propozycję także wielbiciele ryb. Z takim połączeniem doskonale współgrać będzie chociażby popularny tuńczyk, którego można kupić w każdym sklepie.
Przygotowanie dania należy rozpocząć od posiekania cebuli, przeciśnięcia przez praskę czosnku i pokrojenia pomidorów. W międzyczasie gotujemy makaron (najlepiej penne). Na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Dodać odrobinę śmietany i całość poddusić. Następnie dodać pomidory i odsączonego z zalewy tuńczyka. Po kilku minutach gotowania dodać odcedzony makaron. Doprawić całość do smaku solą, pieprzem.
Zobacz też: Odgrzewany makaron jest zdrowszy i mniej tuczący od świeżo ugotowanego. Naukowcy potwierdzają