Ogórki małosolne są doskonałym dodatkiem do obiadów, sałatek, a nawet jako przystawka czy też zakąska. Z pełnym powodzeniem możemy spożywać je nawet samodzielnie, kiedy poczujemy, że nasz organizm domaga się czegoś kwaszonego. Okres wiosny i wczesnego lata, to idealna pora na wykonanie własnej roboty ogórków. Co więcej, mamy wówczas dostęp do dobrej jakości plonów - przede wszystkim ogórków gruntowych, nie szklarniowych.
Jak zrobić ogórki małosolne samodzielnie? To prostsze, niż myślisz! Jednak zanim przejdziemy do tego, w jaki sposób je wykonać, zajmiemy się ich właściwościami prozdrowotnymi dla naszego organizmu. Ogórki małosolne posiadają wiele walorów. Oto kilka z nich:
Podobne działanie posiada sok z ogórków. Oprócz wyżej wymienionych zalet wpływa korzystnie na procesy trawienne, dzięki temu ułatwia odchudzanie. Idąc dalej, warto wspomnieć, że sok z ogórków jest doskonałym i pełnowartościowym elektrolitem. Nawadnia doskonale nasz organizm. Podnosi znacząco też naszą odporność. Zatem jest on wskazany dla osób z chorobami autoagresyjnymi.
Przepisy na ogórki małosolne są różnorodne. Mimo wszystko sam proces wykonania tego polskiego specjału jest bardzo prosty. Nawet początkująca w temacie kiszonek osoba poradzi sobie z tym doskonale. Kluczem są dobrej jakości ogórki. Bez tego nasze starania pójdą na marne. Sprawdzony przepis na ogórki małosolne znajduje się tutaj:
Składniki:
Wykonanie:
Ile soli powinniśmy dodać do ogórków małosolnych? To jeden z dylematów każdego, kto rozpoczyna przygodę z kiszonką. Przeciętnie uznaje się, że w przypadku ogórków małosolnych wystarczy jedna łyżka na litr wody. Jednakże jest to kwestia umowna.