Ogórki małosolne - prosty przepis dla początkujących. Jak zrobić pyszne ogórki małosolne?

Ogórki małosolne to przysmak, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie polskiej kuchni. Nierzadko stanowią one podstawę dań lub są tylko ich dodatkiem. Dowiedz się, dlaczego warto jest je spożywać i jak je wykonać.

Ogórki małosolne są doskonałym dodatkiem do obiadów, sałatek, a nawet jako przystawka czy też zakąska. Z pełnym powodzeniem możemy spożywać je nawet samodzielnie, kiedy poczujemy, że nasz organizm domaga się czegoś kwaszonego. Okres wiosny i wczesnego lata, to idealna pora na wykonanie własnej roboty ogórków. Co więcej, mamy wówczas dostęp do dobrej jakości plonów - przede wszystkim ogórków gruntowych, nie szklarniowych.

Zobacz wideo Dlaczego ogórków nie można jeść razem z pomidorami?

Ogórki małosolne. Dlaczego warto je jeść?

Jak zrobić ogórki małosolne samodzielnie? To prostsze, niż myślisz! Jednak zanim przejdziemy do tego, w jaki sposób je wykonać, zajmiemy się ich właściwościami prozdrowotnymi dla naszego organizmu. Ogórki małosolne posiadają wiele walorów. Oto kilka z nich:

  • Ogórki małosolne są naturalnym probiotykiem.
  • Działają antygrzybiczo, antybakteryjnie oraz antywirusowo.
  • Wyrównują pracę jelit.
  • Są bogate w witaminę C, K oraz E.
  • Wspomagają pracę serca oraz wątroby.
  • Regulują ciśnienie krwi.
  • Wzmacniają organizm.
  • Wyrównują florę bakteryjną.
  • Działają przeciwpasożytniczo.

Podobne działanie posiada sok z ogórków. Oprócz wyżej wymienionych zalet wpływa korzystnie na procesy trawienne, dzięki temu ułatwia odchudzanie. Idąc dalej, warto wspomnieć, że sok z ogórków jest doskonałym i pełnowartościowym elektrolitem. Nawadnia doskonale nasz organizm. Podnosi znacząco też naszą odporność. Zatem jest on wskazany dla osób z chorobami autoagresyjnymi.

ogórki małosolne na suchoJak zrobić ogórki małosolne na sucho? To przekąska w woreczku, bez użycia wody!

Ogórki małosolne - przepis, który warto znać

Przepisy na ogórki małosolne są różnorodne. Mimo wszystko sam proces wykonania tego polskiego specjału jest bardzo prosty. Nawet początkująca w temacie kiszonek osoba poradzi sobie z tym doskonale. Kluczem są dobrej jakości ogórki. Bez tego nasze starania pójdą na marne. Sprawdzony przepis na ogórki małosolne znajduje się tutaj:

Składniki:

  • około kilograma ogórków,
  • pięć gałązek kopru,
  • czosnek,
  • kawałek chrzanu,
  • półtora litra wody,
  • sól kłodawska.

 Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się ogórkami. Myjemy je i umieszczamy w dużym słoju.
  2. Następnie dodajemy przyprawy.
  3. Tworzymy warstwy: ogórki - przyprawy - ogórki, aż wypełnimy cały słój.
  4. Następnie zalewamy je wcześniej posoloną wodą (letnią lub gorącą).
  5. Następnie przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką.
  6. Tak przygotowane słoiki odstawiamy na około trzy do pięciu dni.
  7. Po tym czasie są one gotowe do spożycia.

Mizeria. Zdjęcie ilustracyjneMizeria, czyli czas na typowo letnie smaki

Ogórki małosolne - ile soli należy dodać?

Ile soli powinniśmy dodać do ogórków małosolnych? To jeden z dylematów każdego, kto rozpoczyna przygodę z kiszonką. Przeciętnie uznaje się, że w przypadku ogórków małosolnych wystarczy jedna łyżka na litr wody. Jednakże jest to kwestia umowna.

Więcej o: