Stek z kalafiora - przepis na dietetyczne danie wegetariańskie. Idealne na grilla i szybki obiad

Stek z kalafiora to pyszny pomysł na obiad dla tych, którzy nie jedzą mięsa lub chcą spróbować czegoś nowego. Kalafior sprawdzi się jako danie dla osób na diecie czy dla dzieci. Szukasz ciekawego pomysłu na to białe warzywo? Sprawdź nasze propozycje.

Kalafior może grać główną rolę na naszym talerzu. Najbardziej znanym sposobem na wykorzystanie różyczek kalafiora na obiad to ich podsmażenie na patelni lub upieczenie na grillu. Poniżej prezentujemy kilka pysznych patentów na przyjęcie w ogrodzie lub szybki obiad, który przygotujesz w kilka chwil. 

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Stek z kalafiora na patelni - alternatywa dla tradycyjnego kotleta 

Typowa odsłona tego warzywa to kalafior w bułce tartej podsmażony na patelni - większość z nas zapewne pamięta ten smak z dzieciństwa. Po tradycyjne polskie smaki coraz częściej sięga też kuchnia vege. Jak się okazuje, stek z kalafiora jest nie tylko sycący, ale też smaczny. Odpowiednio przyrządzone warzywo skutecznie przełamie nudę na talerzu. Szczegóły poniżej. 

Stek z kalafiora smażony - składniki 

  • kalafior - 1 sztuka,
  • mleko - pół szklanki,
  • jajka - 2 sztuki,
  • mąka - 2 łyżki stołowe,
  • przyprawy: sól i pieprz.
  • olej.

Stek z kalafiora - przygotowanie

 

  • W pierwszej kolejności kalafior musi zostać dokładnie umyty. 
  • Następnie odcinamy delikatnie łodygę i oddzielamy różyczki, które kroimy na płaskie części.
  • Każdy plaster posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu z każdej strony. 
  • W średniej wielkości i w miarę płaskiej misce mieszamy jajko, mąkę oraz mleko. Połączone składniki mieszamy, aż do momentu otrzymania gładkiej masy, która powinna być gęsta. W razie potrzeby, odpowiednią konsystencję zapewni dodatkowa ilość mąki. 
  • W kolejnym kroku steki z kalafiora moczymy w masie i smażymy z każdej strony przez 5 minut, aż do momentu, gdy pojawi się złoty kolor. 
  • Kalafior należy smażyć pod przykryciem, a przed podaniem dodatkowo odsączamy steki na ręcznikach papierowych. 

Tagliatelle z kalafiorem i rodzynkamiKalafior - pieczony, w pizzy, z makaronem [7 POMYSŁÓW]

Stek z kalafiora z grilla - pomysł na garden party 

Stek z kalafiora smażony to propozycja na deszczowe dni. W upalne lato Polacy kochają natomiast urządzać grilla. Oprócz tradycyjnej karkówki i kiełbasek, warto przygotować też coś dla wegetarian i wegan. Stek z kalafiora z grilla pozytywnie zaskoczy gości i sprawi, że nawet wegetarianie nie poczują się pominięci w menu. Szczegóły poniżej. 

Stek z kalafiora z grilla - lista składników

  • masło klarowane - 6 łyżek stołowych,
  • olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe,
  • sól - 1 mała łyżeczka do herbaty, 
  • parmezan - 50 gram,
  • papryka suszona - 1 mała łyżeczka do herbaty ,
  • mielony czosnek - 1 mała łyżeczka do herbaty,
  • bazylia suszona - 1 mała łyżeczka do herbaty,
  • keczup.

Stek z kalafiora z grilla - przygotowanie 

  • Główkę kalafiora myjemy i kroimy wzdłuż w płaskie steki. 
  • Masło po roztopieniu należy wymieszać z olejem i zestawem przypraw wymienionych powyżej. 
  • Następnie powstałą masą smarujemy steki z każdej strony. 
  • Steki z kalafiora należy grillować na rozgrzanym ruszcie, z każdej strony przez około 5 minut. 
  • Przed podaniem steki posypujemy parmezanem, a na talerzu wyciskamy odrobinę keczupu. 
Więcej o: