Ciastka z ciasta francuskiego - sprawdź szybkie przepisy na każdą okazję

Ciastka z ciasta francuskiego w domowej wersji to dobra alternatywa dla gotowych słodyczy. Nie masz czasu na czasochłonne pieczenie? Sprawdź, jak szybko można wyczarować domowe smakołyki.

Ciasteczka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie, ale gotowy produkt kupimy też w każdym sklepie spożywczym. Ciasteczka z ciasta francuskiego to taka opcja pół na pół i co najważniejsze robi się je szybko, a proces jest bardzo przyjemny i z powodzeniem mogą uczestniczyć w nim dzieci. Szczegóły poniżej. 

Kokosanki. Zdjęcie ilustracyjneKokosanki. Poczuj znów smak dzieciństwa [przepis]

Ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem - łakocie na ostatnią chwilę 

Niezapowiedziani goście mogą skutecznie zaburzyć rytm funkcjonowania każdego domu, co zrobić gdy za pół godziny w drzwiach stanie koleżanka z gromadką dzieci? Zamiast panikować, warto sięgnąć po ciasto francuskie i ulubioną konfiturę. Przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem prezentujemy poniżej. 

Ciasteczka z ciasta francuskiego - lista składników i wykonanie 

To bardzo prosty zestaw, który z pewnością można spotkać w każdym domu. Listę produktów na szybkie ciasteczka warto trzymać w pogotowiu, sprawdza się na każdą okoliczność. 

Lista składników:

  • Opakowanie ciasta francuskiego - 1 sztuka 
  • Dżem owocowy - kilka łyżek stołowych 
  • jajko- 1 sztuka 

Przepis krok po kroku:

  1. Ciasto należy pokroić na małe kwadraty.
  2. Pośrodku każdego kwadrata należy nałożyć niewielką ilość dżemu (opcjonalnie na dżem można położyć ulubione owoce).
  3. W kolejnym kroku należy skleić dwa rogi po przeciwnej stronie. 
  4. Przed włożeniem do piekarnika surowe ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem. 
  5. Następnie rozkładamy wszystkie sztuki na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. 
  6. Ciastka pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na cynamonowe róże z ciasta francuskiego

Ciasteczka francuskie z jabłkami - szybka alternatywa dla szarlotki

Tradycyjna szarlotka to kultowe ciasto, które idealnie smakuje w góralskiej odsłonie na ciepło w towarzystwie lodów. Ciasteczka francuskie z jabłkami z powodzeniem mogą zastąpić szarlotkę, wykonasz je zaledwie w kilka chwil. Szczegóły poniżej. 

Lista składników: 

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie 
  • jabłka słodkie - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka 

Przepis krok po kroku:

  1. Z ciasta francuskiego o pokojowej temperaturze wykrawamy koła przy pomocy szklanki. 
  2. Jabłko bez skórki, czyścimy, kroimy na ćwiartki i później na paski. 
  3. Części jabłka kładziemy na cieście i zawijamy w małe pakunki, sklejając brzegi. 
  4. Tak powstałe ciastka przekładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. 
  5. Przed wstawieniem do piekarnika ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka. 
  6. Ostatni etap to pieczenie, ciastka należy wstawić do piekarnika na 20 minut i piec w temperaturze 220 stopni.  

Ciasteczka czekoladoweObłędne ciasteczka czekoladowe. Potrzebujesz tylko trzech składników

 Cynamonki z ciasta francuskiego - przepis na smaczne muszelki 

W domowym zaciszu z powodzeniem można przygotować też pyszne drożdżówki. Cynamonki z ciasta francuskiego własnej roboty smakują obłędnie, można je podawać zamiast ciasta.

Lista składników: 

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie 
  • stopione masło - 1 łyżka stołowa
  • cukier - 3 łyżki stołowe 
  • cynamon - 2 małe łyżeczki 
  • przyprawa korzenna - 1 mała łyżeczka 
  • jajko - 1 sztuka

Przepis krok po kroku:

  1. Ciasto francuskie smarujemy masłem.
  2. W misce mieszamy cynamon, cukier i przyprawę. 
  3. Powstałą mieszankę rozprowadzamy po cieście. 
  4. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na cienkie plastry. 
  5. Tak powstałe zawijamy i smarujmy roztrzepanym białkiem. 
  6. Ciastka pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 stopni. 

Zobacz też: Chrupiące ciasteczka są super, ale w miękkich też się zakochasz. Wprowadź świąteczny nastrój połączeniem piernik-dynia z lukrem

Więcej o: