Ciasteczka z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie, ale gotowy produkt kupimy też w każdym sklepie spożywczym. Ciasteczka z ciasta francuskiego to taka opcja pół na pół i co najważniejsze robi się je szybko, a proces jest bardzo przyjemny i z powodzeniem mogą uczestniczyć w nim dzieci. Szczegóły poniżej.
Ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem - łakocie na ostatnią chwilę
Niezapowiedziani goście mogą skutecznie zaburzyć rytm funkcjonowania każdego domu, co zrobić gdy za pół godziny w drzwiach stanie koleżanka z gromadką dzieci? Zamiast panikować, warto sięgnąć po ciasto francuskie i ulubioną konfiturę. Przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem prezentujemy poniżej.
Ciasteczka z ciasta francuskiego - lista składników i wykonanie
To bardzo prosty zestaw, który z pewnością można spotkać w każdym domu. Listę produktów na szybkie ciasteczka warto trzymać w pogotowiu, sprawdza się na każdą okoliczność.
Lista składników:
Przepis krok po kroku:
- Ciasto należy pokroić na małe kwadraty.
- Pośrodku każdego kwadrata należy nałożyć niewielką ilość dżemu (opcjonalnie na dżem można położyć ulubione owoce).
- W kolejnym kroku należy skleić dwa rogi po przeciwnej stronie.
- Przed włożeniem do piekarnika surowe ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Następnie rozkładamy wszystkie sztuki na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
- Ciastka pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Zobacz wideo Zobacz też przepis na cynamonowe róże z ciasta francuskiego
Ciasteczka francuskie z jabłkami - szybka alternatywa dla szarlotki
Tradycyjna szarlotka to kultowe ciasto, które idealnie smakuje w góralskiej odsłonie na ciepło w towarzystwie lodów. Ciasteczka francuskie z jabłkami z powodzeniem mogą zastąpić szarlotkę, wykonasz je zaledwie w kilka chwil. Szczegóły poniżej.
Lista składników:
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- jabłka słodkie - 2 sztuki
- jajko - 1 sztuka
Przepis krok po kroku:
- Z ciasta francuskiego o pokojowej temperaturze wykrawamy koła przy pomocy szklanki.
- Jabłko bez skórki, czyścimy, kroimy na ćwiartki i później na paski.
- Części jabłka kładziemy na cieście i zawijamy w małe pakunki, sklejając brzegi.
- Tak powstałe ciastka przekładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Przed wstawieniem do piekarnika ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka.
- Ostatni etap to pieczenie, ciastka należy wstawić do piekarnika na 20 minut i piec w temperaturze 220 stopni.
Cynamonki z ciasta francuskiego - przepis na smaczne muszelki
W domowym zaciszu z powodzeniem można przygotować też pyszne drożdżówki. Cynamonki z ciasta francuskiego własnej roboty smakują obłędnie, można je podawać zamiast ciasta.
Lista składników:
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- stopione masło - 1 łyżka stołowa
- cukier - 3 łyżki stołowe
- cynamon - 2 małe łyżeczki
- przyprawa korzenna - 1 mała łyżeczka
- jajko - 1 sztuka
Przepis krok po kroku:
- Ciasto francuskie smarujemy masłem.
- W misce mieszamy cynamon, cukier i przyprawę.
- Powstałą mieszankę rozprowadzamy po cieście.
- Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na cienkie plastry.
- Tak powstałe zawijamy i smarujmy roztrzepanym białkiem.
- Ciastka pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Zobacz też: Chrupiące ciasteczka są super, ale w miękkich też się zakochasz. Wprowadź świąteczny nastrój połączeniem piernik-dynia z lukrem