Arbuz to świetny owoc na lato - jest niskokaloryczny, a na dodatek zawiera w sobie dużo wody, dlatego idealnie nadaje się na upały. Można jeść go samego lub przygotować z jego dodatkiem sałatkę - na słodko lub bardziej wytrawnie.
Zobacz wideo
Z tymi owocami prawie każdy ma problem. Jak sprytnie obrać i pokroić mango, arbuza albo granat?
Sałatka z arbuzem i fetą - niecodzienne połączenie, które uświetni przyjęcie
Sałatka z arbuzem i fetą to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować. Sałatka ma wyrazisty smak, a do tego jest pełnowartościowa i pożywna. Możemy serwować ją jako oddzielne danie - na przykład na kolację lub jako dodatek do obiadu. Sałatka z arbuzem i fetą to także ciekawe rozwiązanie na grillowe przyjęcie z przyjaciółmi. Oto przepis na sałatkę arbuzową z fetą:
Składniki na sałatkę:
- dwa opakowania sera typu feta,
- jeden arbuz,
- oliwki,
- orzechy nerkowca,
- papryka mix 3 kolorów,
- ulubione przyprawy,
- oliwa - do polania.
Wykonanie:
- Myjemy arbuza i kroimy na mniejsze części. Pamiętajmy o tym, aby wydłubać wszystkie pestki.
- Dalej przechodzimy do fety. Kroimy ją w kostkę.
- Papryki myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
- Dalej dodajemy przyprawy. Całość polewamy oliwą.
- Przed podaniem sałatkę możemy umieścić w lodówce.
Sałatka z arbuzem, rukolą i mozzarellą
Sałatka z arbuzem i rukolą jest lekką potrawą, która szczególnie sprawdzi się podczas lata. Jest niskokaloryczna, a przy tym apetyczna. Dlatego też mogą ją spożywać nawet osoby dbające o linię. Sposób wykonania sałatki znajduje się tutaj:
Składniki do sałatki:
- jeden arbuz,
- 500 gram rukoli,
- 500 gram mozzarelli,
- jedna czerwona papryka,
- jeden duży pomidor,
- jedna cebula czerwona,
- nasiona słonecznika - około garści,
- przyprawy wedle gustu smakowego,
- olej rośliny lub oliwa z oliwek.
Przyrządzenie:
- Myjemy i dzielimy arbuza. Kroimy go w średniej wielkości kostkę.
- Następnie myjemy rukolę i dodajemy ją do arbuza.
- Dalej płuczemy paprykę i kroimy drobno.
- To samo wykonujemy z pomidorem i cebulą. Jeżeli nie przepadamy za krojeniem cebuli.
- Ser mozzarella kroimy w plastry.
- Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Dodajemy pozostałe składniki.
- Doprawiamy i wszystko mieszamy.
- Na końcu polewamy oliwą z oliwek.
Sałatka owocowa z arbuzem - przepis krok po kroku
Sałatka owocowa z arbuzem może być także smakowitym, letnim deserem. Jest ona słodka, a jednocześnie zdrowa. Możemy ją podawać bez wyrzutów sumienia naszym dzieciom. Sprawdź, jak ją wykonać.
Do zrobienia wyjątkowej sałatki owocowej będziemy potrzebować:
- jednego, dużego arbuza,
- trzech bananów,
- 500 gram truskawek,
- dwa kiwi,
- 500 gram malin,
- trzy jabłka.
Wykonanie:
- W pierwszym kroku zajmujemy się arbuzem. W tym celu należy go umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
- Podobnie robimy z truskawkami. Dokładnie je myjemy, pozbywamy się szypułek. Truskawki możemy przekroić na pół
- Kiwi obieramy i kroimy w kostkę.
- Maliny myjemy pod bieżącą wodą.
- Jabłka obieramy i kroimy.
- Całość łączymy ze sobą i mieszamy.
Ważna uwaga: Chcąc mieć pewność, że nasze owoce są czyste, warto jest umyć owoce w wodzie z kwaskiem cytrynowym. Inną alternatywą jest użycie octu. Kwasek i ocet pomagają w pozbyciu się pestycydów i innych pozostałych zanieczyszczeń. Taka technika mycia jest polecana zwłaszcza wtedy, gdy jemy owoce razem ze skórką.