Kalafior w panierce z bułki tartej i jajka to podstawa. A może spróbować niecodziennej panierki? [PRZEPISY]

Kalafior w panierce to doskonała propozycja przekąski. Możemy podawać ją do domowych dipów lub jako przystawka na imprezę. Kalafior w panierce może być alternatywą "zdrowych chrupiących chipsów" własnej roboty.

Kalafior w panierce jest niezwykle zdrową przekąską, ale też bardzo prostą oraz szybką w wykonaniu. Możemy potraktować go jako dodatkowe danie w ciągu dnia lub jako przystawkę na rodzinnego grilla. Jak przygotować kalafiora w panierce?

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Jak zrobić kalafiora w panierce? Wyjątkowe przepisy, które posmakują każdemu

Jak zrobić kalafiora w panierce, aby miał wyjątkowy smak? To banalnie proste. Jednak zanim przejdziemy do konkretnych przepisów, napiszmy kilka słów o właściwościach kalafiora. Oto kilka z nich:

  • posiada działanie przeciwnowotworowe,
  • wspiera pracę serca,
  • kalafior posiada działanie antyzapalne - zatem wspomaga organizm w walce z chorobami,
  • kalafior jest źródłem wielu witamin i korzystnych minerałów, możemy tu wymienić między innymi witaminę: C, K, B, magnez, fosfor, błonnik, potas,
  • wspiera nasz mózg.

Smażenie kalafiora w "kokosowej otoczce"

Smażenie kalafiora nie musi być nudne. Istnieje bowiem wiele kulinarnych inspiracji na panierowanego kalafiora. Możemy podać go w klasycznej panierce, ale i w nieco innym wydaniu. Szczególnie polecana jest kokosowa wersja. Ma ona wyrazisty smak, ale i niebywałą chrupkość. Przepis na "kokosowego kalafiora" znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 500 g kalafiora,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • jedno jajko + odrobina wody,
  • olej - do smażenia,
  • przyprawy do smaku.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Na samym początku zajmujemy się kalafiorem. Myjemy go dokładnie pod wodą, a następnie dzielimy na mniejsze części.
  2. Następnie rozbijamy jajko i łączymy je z wodą. W taki sposób, aby wszystko dokładnie było ze sobą zmieszane. Na tym etapie możemy dodać nasze ulubione przyprawy.
  3. Wiórki kokosowe wysypujemy na płaski talerz.
  4. Następnie obtaczamy kalafiory w jajku i w wiórkach.
  5. Jeżeli panierka źle się trzyma, możemy powtórzyć tę czynność.
  6. W kolejnym kroku przechodzimy do smażenia. Ważne jest, aby olej był dobrze rozgrzany. Dobrym patentem jest użycie w tym celu frytkownicy lub garnka z grubym dnem. Wówczas łatwiej będzie nam usmażyć warzywo równomiernie z każdej strony.
  7. Po wykonaniu tej czynności kładziemy kalafiory na papierowym ręczniku, aby je odsączyć.
  8. Danie jest gotowe.

Kalafior w bułce tartej i jajku - kalafior w klasycznej odsłonie

Kalafior w bułce tartej i jajku to jedna z najbardziej klasycznych wersji. Jajko stanowi dodatkowe źródło witamin oraz białka, a ponadto posiada doskonałe właściwości lepiące. Dzięki temu bez trudu uda nam się obtoczyć kalafiora w bułce tartej. Bułka zapewni nam chrupiącą, smakowitą otoczkę. Sposób wykonania znajduje się poniżej:

Składniki:

  • kalafior średniej wielkości,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • przyprawy do smaku (może być to na przykład: kurkuma, papryka słodka, czosnek, bazylia, sól, pieprz),
  • odrobina oleju.

Sposób przyrządzenia:

  1. Na początku myjemy dokładnie kalafiora i obrywamy liście.
  2. W kolejnym etapie dzielimy go na mniejsze kawałki.
  3. Dalej mieszamy jajko z wodą. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
  4. Następnie obtaczamy kalafiora w jajku, a dalej w bułce tartej.
  5. Czynność powtarzamy.
  6. Następnie przygotowujemy blaszkę. Smarujemy nią olejem i umieszczamy na niej przygotowanego kalafiora.
  7. Blaszkę wkładamy do piekarnika. Pieczemy, aż kalafior będzie miękki. W temperaturze około 170 stopni Celsjusza. Całość możemy posypać słodką papryką czy czosnkiem.
  8. Możemy pominąć też etap pieczenia i kalafiora w jajku i bułce tartej wyłożyć na rozgrzaną patelnię. 

Kalafior pieczony w panierce ze słonecznika i siemienia lnianego

Kalafior pieczony w panierce ze słonecznika i siemienia to nietuzinkowa propozycja dla lubiących kulinarne eksperymenty. Kalafior w takim wariancie jest niezwykle chrupiący, a do tego bardzo zdrowy. Dodatkowo mogą go spożywać osoby z nietolerancją na jajka czy pszenicę. Receptura znajduje się tutaj:

Składniki:

  • kalafior,
  • około szklanki siemienia lnianego,
  • szklanka łuskanego słonecznika,
  • przyprawy,
  • odrobina oleju.

Wykonanie:

  1. Zalewamy siemię lniane i pozostawiamy na kilka godzin, aż uzyskamy kleistą konsystencję. Najlepiej jest to zrobić wieczorem poprzedniego dnia.
  2. Następnego dnia myjemy kalafiora i obieramy go z liści. Dalej rozdrabniamy go widelcem.
  3. Następnie dodajemy do miski masę z siemienia i dodajemy słonecznik. Przyprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie forujemy małe kotleciki.
  4. Przygotowujemy blaszkę i smarujemy ją olejem.
  5. Układamy na niej kotleciki.
  6. Pieczemy około 20 minut w temperaturze około 170 stopni.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.