Kalafior w panierce jest niezwykle zdrową przekąską, ale też bardzo prostą oraz szybką w wykonaniu. Możemy potraktować go jako dodatkowe danie w ciągu dnia lub jako przystawkę na rodzinnego grilla. Jak przygotować kalafiora w panierce?
Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań
Jak zrobić kalafiora w panierce? Wyjątkowe przepisy, które posmakują każdemu
Jak zrobić kalafiora w panierce, aby miał wyjątkowy smak? To banalnie proste. Jednak zanim przejdziemy do konkretnych przepisów, napiszmy kilka słów o właściwościach kalafiora. Oto kilka z nich:
- posiada działanie przeciwnowotworowe,
- wspiera pracę serca,
- kalafior posiada działanie antyzapalne - zatem wspomaga organizm w walce z chorobami,
- kalafior jest źródłem wielu witamin i korzystnych minerałów, możemy tu wymienić między innymi witaminę: C, K, B, magnez, fosfor, błonnik, potas,
- wspiera nasz mózg.
Smażenie kalafiora w "kokosowej otoczce"
Smażenie kalafiora nie musi być nudne. Istnieje bowiem wiele kulinarnych inspiracji na panierowanego kalafiora. Możemy podać go w klasycznej panierce, ale i w nieco innym wydaniu. Szczególnie polecana jest kokosowa wersja. Ma ona wyrazisty smak, ale i niebywałą chrupkość. Przepis na "kokosowego kalafiora" znajduje się tutaj:
Składniki:
- 500 g kalafiora,
- 2 szklanki wiórków kokosowych,
- jedno jajko + odrobina wody,
- olej - do smażenia,
- przyprawy do smaku.
Wykonanie krok po kroku:
- Na samym początku zajmujemy się kalafiorem. Myjemy go dokładnie pod wodą, a następnie dzielimy na mniejsze części.
- Następnie rozbijamy jajko i łączymy je z wodą. W taki sposób, aby wszystko dokładnie było ze sobą zmieszane. Na tym etapie możemy dodać nasze ulubione przyprawy.
- Wiórki kokosowe wysypujemy na płaski talerz.
- Następnie obtaczamy kalafiory w jajku i w wiórkach.
- Jeżeli panierka źle się trzyma, możemy powtórzyć tę czynność.
- W kolejnym kroku przechodzimy do smażenia. Ważne jest, aby olej był dobrze rozgrzany. Dobrym patentem jest użycie w tym celu frytkownicy lub garnka z grubym dnem. Wówczas łatwiej będzie nam usmażyć warzywo równomiernie z każdej strony.
- Po wykonaniu tej czynności kładziemy kalafiory na papierowym ręczniku, aby je odsączyć.
- Danie jest gotowe.
Kalafior w bułce tartej i jajku - kalafior w klasycznej odsłonie
Kalafior w bułce tartej i jajku to jedna z najbardziej klasycznych wersji. Jajko stanowi dodatkowe źródło witamin oraz białka, a ponadto posiada doskonałe właściwości lepiące. Dzięki temu bez trudu uda nam się obtoczyć kalafiora w bułce tartej. Bułka zapewni nam chrupiącą, smakowitą otoczkę. Sposób wykonania znajduje się poniżej:
Składniki:
- kalafior średniej wielkości,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 szklanki bułki tartej,
- przyprawy do smaku (może być to na przykład: kurkuma, papryka słodka, czosnek, bazylia, sól, pieprz),
- odrobina oleju.
Sposób przyrządzenia:
- Na początku myjemy dokładnie kalafiora i obrywamy liście.
- W kolejnym etapie dzielimy go na mniejsze kawałki.
- Dalej mieszamy jajko z wodą. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
- Następnie obtaczamy kalafiora w jajku, a dalej w bułce tartej.
- Czynność powtarzamy.
- Następnie przygotowujemy blaszkę. Smarujemy nią olejem i umieszczamy na niej przygotowanego kalafiora.
- Blaszkę wkładamy do piekarnika. Pieczemy, aż kalafior będzie miękki. W temperaturze około 170 stopni Celsjusza. Całość możemy posypać słodką papryką czy czosnkiem.
- Możemy pominąć też etap pieczenia i kalafiora w jajku i bułce tartej wyłożyć na rozgrzaną patelnię.
Kalafior pieczony w panierce ze słonecznika i siemienia lnianego
Kalafior pieczony w panierce ze słonecznika i siemienia to nietuzinkowa propozycja dla lubiących kulinarne eksperymenty. Kalafior w takim wariancie jest niezwykle chrupiący, a do tego bardzo zdrowy. Dodatkowo mogą go spożywać osoby z nietolerancją na jajka czy pszenicę. Receptura znajduje się tutaj:
Składniki:
- kalafior,
- około szklanki siemienia lnianego,
- szklanka łuskanego słonecznika,
- przyprawy,
- odrobina oleju.
Wykonanie:
- Zalewamy siemię lniane i pozostawiamy na kilka godzin, aż uzyskamy kleistą konsystencję. Najlepiej jest to zrobić wieczorem poprzedniego dnia.
- Następnego dnia myjemy kalafiora i obieramy go z liści. Dalej rozdrabniamy go widelcem.
- Następnie dodajemy do miski masę z siemienia i dodajemy słonecznik. Przyprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie forujemy małe kotleciki.
- Przygotowujemy blaszkę i smarujemy ją olejem.
- Układamy na niej kotleciki.
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze około 170 stopni.