Zupa krem ze szparagów, czyli sposób na zdrowy, letni obiad. Jak się za nią zabrać?

Zupa krem ze szparagów to doskonała propozycja szybkiej zupy. Jest niezwykle niskokaloryczna, ale jednocześnie sycąca. Szparagi posiadają wiele składników odżywczych. Dowiedz się jak zrobić zupę krem ze szparagów.

Czerwiec to idealny moment na zupę ze szparagów. W tym okresie są one bardzo dojrzałe i bogate w witaminy. Szparagi zadbają o nasze zdrowie, ale i poprawią nasze samopoczucie. Warzywa te są niezwykle uniwersalnym warzywem, które możemy zestawiać w różnoraki sposób. 

Zobacz wideo Są niskokaloryczne, smaczne i... leczą kaca! Sezon na szparagi trwa

Zupa szparagowa krem - właściwości. Sprawdź dlaczego warto po nią sięgać?

Zupa szparagowa w formie kremu jest jedzeniem z zakresu "super food". Nie bez powodu szparagi są elementem zdrowych diet czy też kuracji oczyszczających. Mimo tego, że zupa jest bardzo treściwa, to jest ona też lekkostrawna. Dlatego nawet osoby dbające o linie, mogą ją spożywać. Do zalet zupy szparagowej możemy zaliczyć:

  • właściwości antyrakowe,
  • działanie przeciwzapalne,
  • wspomaganie pracy mózgu,
  • właściwości wspomagające serce,
  • działanie moczopędne - dlatego, też polecane są osobom, które zmagają się z infekcjami intymnymi,
  • wspomaganie procesów trawiennych.

Szparagi posiadają witaminy z grupy: A,B,C,E oraz zawierają cynk, selen, fosfor, żelazo, kwas foliowy, potas czy magnez.

Krem z białych szparagów - wykonanie "krok po kroku"

Krem z białych szparagów jest niezwykle prosty w wykonaniu, chociaż zupa tego typu jest postrzegana jako bardzo skomplikowane i wykwintne danie. Krem z białych szparagów wykonujemy następująco:

Składniki:

  • około osiem szparagów,
  • włoszczyzna,
  • czosnek,
  • przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, pieprz ziołowy, papryka, bazylia, majeranek, czosnek, zioła prowansalskie,
  • około 1,5 litra bulionu warzywno-mięsnego,
  • trzy duże łyżki śmietany 18 proc.

Wykonanie:

  1. Myjemy szparagi i obieramy je. Następnie kroimy na mniejsze partie.
  2. Dalej obieramy i myjemy włoszczyznę.
  3. W kolejnym etapie obieramy i kroimy warzywa na mniejsze kawałki.
  4. Następnie dodajemy wszystko do bulionu.
  5. Doprawiamy do smaku.
  6. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  7. Kiedy zupa ostygnie - miksujemy ją, aż się zagęści.
  8. Do śmietany dolewamy łyżkę zupy i wyrównujemy temperaturę.
  9. Następnie dokładamy do głównego garnka i mieszamy.
  10. Zupa jest gotowa.

Zupa z zielonych szparagów - wersja postna

Zupa z zielonych szparagów może być przez nas potraktowana jako kuracja oczyszczająca organizmu. Okres lata to doskonały moment na zajęcie się swoim ciałem. Zupa dostarczy nam mnóstwa witamin, ale i oczyści nasz organizm z toksyn. Recepturę na zupę postną znajdziesz tutaj:

Składniki na zupę szparagowo-porową:

  • jeden duży por,
  • około 10 szparagów,
  • włoszczyzna,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego - nie dodajemy gotowych kostek smakowych.

Wykonanie:

  1. Szparagi myjemy, obieramy i kroimy na drobne partie.
  2. To samo czynimy z włoszczyzną.
  3. Pora myjemy, obieramy i kroimy na kilka kawałków.
  4. Wszystkie przygotowane warzywa dodajemy do bulionu. Dorzucamy przyprawy.
  5. Całość mieszamy i miksujemy na gładki krem.
  6. Możemy podawać z koperkiem, pietruszką.

Zupa krem z białych szparagów i brokułów w towarzystwie płatków migdałowych

Zupa krem z białych szparagów jest doskonałą propozycją zarówno na wykwintny obiad, ale i rodzinne nieoficjalne przyjęcie. Zupę przygotowuje się błyskawicznie, dlatego też możemy przygotować ją w pół godziny przed przybyciem niespodziewanych gości.

Przepis na zupę z białych szparagów i brokułów:

Składniki:

  • około ośmiu szparagów,
  • 500 gram brokułu, 
  • włoszczyzna,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
  • jedno opakowanie płatków migdałowych,
  • 300 gram kurczaka,
  • 1,5 litra wody.

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy wywar. W tym celu gotujemy mięso i włoszczyznę z przyprawami.
  2. Następnie zajmujemy się szparagami. Myjemy je, obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki.
  3. To samo czynimy z brokułem.
  4. Całość łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy.
  5. Na końcu dodajemy płatki migdałowe.
  6. Delikatnie gotujemy.
  7. Możemy podawać ze śmietaną.
Więcej o: