Ciasto z białek. Do czego wykorzystać pozostałe białka jaj?

Ciasto z białek, czyli popularna beza to świetny pomysł na letni deser. W połączeniu z owocami wygląda obłędnie i smakuje wyśmienicie.

Ciasto na białkach: lekkie ciasto gotowe w 5 minut

Ciasto z białek to typowy przykład produktu powstałego z resztek. Bo często podczas pieczenia dochodzi do sytuacji, kiedy zostaje nam jakiś składnik, który nie bardzo wiadomo jak wykorzystać. Takim produktem są właśnie białka. Postępując w myśl zasady zero waste, białek nie powinno się wyrzucać. Jeśli nie mamy na nie pomysłu w danym momencie, wtedy można je zamrozić. Jeżeli jednak natychmiast chcemy je wykorzystać wówczas możemy przygotować proste ciasto na białkach.

Składniki: 6 białek, 100 g mąki, pół kostki masła, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli (opcjonalnie: posiekane orzechy, bakalie).

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier i cukier waniliowy.
  3. Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodać do masy (w tym momencie można dodać także orzechy siekane lub bakalie).
  4. Na koniec wolno wlać roztopione masło i wymieszać dokładnie. 
  5. Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut.


Krem czekoladowy do tortu (zdjęcie ilustracyjne)Krem czekoladowy do tortu. Jak go przygotować?

Placek z białek, czyli czekoladowe ciasto bez żółtek

Placek z białek wcale nie musi być biały. Doskonale uda się także czekoladowy placek na bazie białek. Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • 6 białek,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125 ml oleju,
  • 3-4 łyżki kakao,
  • duże jabłko.

Przygotowanie:

  1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Gdy będą gotowe, powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy.
  2. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao. 
  3. Na koniec małym strumieniem wlewamy olej i delikatnie mieszamy.
  4. Do gotowego ciasta dokładamy starte na dużych oczkach jabłko i delikatnie łączymy szpatułką.
  5. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto. 
  6. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C - do suchego patyczka.

Zobacz też: Pyszne ciasto. Sprawdzone przepisy na idealne wypieki

Ciasto z białek z makiem, zamiast klasycznego makowca

Dokładnie według takiej samej receptury można przygotować ciasto z białek z makiem. Zamiast kakao umieszczamy w naszym cieście mak i po kilkudziesięciu minutach możemy cieszyć się puszystym ciastem z makiem, którego przygotowanie jest zdecydowanie łatwiejsze i szybsze niż w przypadku tradycyjnych ciast z makiem lub makowców

Ciasto bez jajek jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Zdjęcie ilustracyjneCiasto bez jajek. Jak przygotować wypieki pozbawione białek i żółtek?

Ciasto z samych białek, czyli wykwintna beza Pavlova

Ciasto z samych białek, czyli beza Pavlova to wyśmienity deser o wyjątkowym smaku i konsystencji. Z dodatkiem śmietany i świeżych owoców śmiało może zastąpić tradycyjny tort podczas imprezy urodzinowej, chrzcin itp.

Składniki: 

  • 6 białek, szklanka drobnego cukru, łyżka skrobi ziemniaczanej, sok z cytryny, szczypta soli
  • dodatkowo: 200 ml śmietanki 36%, świeże owoce: porzeczki, borówki, maliny, truskawki 

Przygotowanie:

  1. Białka ze szczyptą soli ubijać na pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać dalej. Pod koniec dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
  2. Piekarnik rozgrzać do 170°C.
  3. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy około 20 cm. Na jego powierzchnię wyłożyć ubitą masę i uformować w zgrabne ciasto. Włożyć do pieca.
  4. Po około 5-7 minutach zmniejszyć temperaturę do 130°C i suszyć bezę 90 minut. Później zostawić ją w środku jeszcze przez godzinę. 
  5. Tuż przed podaniem ubić śmietanę i posmarować nią wierzch bezy. Na niej wyłożyć świeże, umyte i osuszone owoce. 

Zobacz też: Ciasto z rabarbarem i bezą obowiązkowe w sezonie. Jak się za nie zabrać? [PRZEPIS]

Więcej o: