Lody śmietankowe - poznaj wyjątkowe przepisy na domowe lody

Lody śmietankowe to doskonały deser nie tylko w upalne dni. Sprawdź jak przygotować zdrowe lody w domowej wersji.

Jak zrobić lody śmietankowe w zaciszu swojego domu? Przekonaj się jakie to proste!

Jak zrobić lody śmietankowe samodzielnie?

Któż z nas nie lubi lodów? Chyba nie ma takich osób. Najlepszą bazą, którą można wybrać jest właśnie śmietankowy smak. Później każdy może dodać do nich to, co najbardziej lubi - orzechy, czekoladę czy sos karmelowy. Jak zrobić lody o smaku śmietankowym?

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Lody śmietankowe - najprostszy przepis

Podstawą każdych domowych lodów jest dobra śmietana. To ona jest gwarancją udanego deseru. Zadbajmy zatem o to, aby była ona jak najwyższej jakości. Przepis na klasyczne domowe lody znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • około 1,5 szklanki tłustej śmietany,
  • szklanka mleka,
  • 65 gram cukru.

Wykonanie:

  1. 1/2 porcji śmietany przelewamy do garnka.
  2. Następnie dosypujemy do niej cukier i gotujemy na małym ogniu. Mieszamy, aby cukier się rozpuścił.
  3. Dalej masę przekładamy do pojemnika, dodajemy drugą połowę śmietany z mlekiem.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Tak przygotowaną masę wkładamy do zamrażalnika.
  6. Po około pół godzinie zawartość wyciągamy i mieszamy.
  7. Czynność tę powtarzamy kilka razy, aż lody będą gotowe.
  8. Lody najlepiej prezentują się w szklanych.

Przepis na lody śmietankowe w indyjskiej oprawie

Przepis na lody śmietankowe z kardamonem to wersja dla ludzi kochających klimaty orientu. Ich niepowtarzalny smak zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Oprócz walorów smakowych, kardamon działa bardzo dobrze na trawienie, wspierając tym samym nasz układ pokarmowy. Można podawać go do wielu rzeczy - np. kawy. Receptura na "indyjskie lody" znajduje się poniżej:

Składniki:

  •  szklanka gęstej śmietany (około 30 proc.),
  • 3 duże żółtka,
  • szklanka mleka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki kardamonu,
  • 2-3 banany.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Mleko i śmietanę wlewamy go garnka.
  2. Następnie dodajemy do tego kardamon.
  3. Całość bardzo mocno podgrzewamy.
  4. Następnie mieszamy dokładnie żółtka z cukrem.
  5. Do masy wlewamy powoli przygotowane mleko, cały czas mieszając.
  6. Wszystko wlewamy do garnka i mieszamy przez około 2-3 minuty. Ważnym jest, aby ogień był mały.
  7. Ostudzoną masę wkładamy na około 10 godzin do lodówki.
  8. W kolejnym kroku zajmujemy się bananami. Ubijamy je na gładką masę.
  9. Stopniowo wlewamy masę z lodówki - cały czas mieszając.
  10. Tak przygotowaną całość przelewamy do lodziarki lub do zamrażalki i co jakiś czas wyciągamy, by zamieszać masę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów.

Lody śmietankowe z gruszkami i cynamonem

Lody śmietankowe z owocami to nie tylko pyszny, ale i zdrowy deser. Wbrew powszechnej opinii, dostarcza nam on także witamin i prozdrowotnych właściwości. Oto jedna z kolejnych lodowych inspiracji, tym razem z gruszkami:

Składniki:

  • szklanka gęstej śmietany,
  • około szklanki mleka 3,2 proc.,
  • gruszka,
  • przyprawy do smaku,
  • 65 gram cukru,
  • opcjonalnie: bita śmietana.

Przyrządzenie:

  1. Połowę szklanki śmietany mieszamy z cukrem. Całość gotujemy.
  2. Kiedy masa się zagotuje, dokładamy kolejną połówkę śmietany oraz szklankę mleka.
  3. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Przyprawiamy do smaku.
  5. Tak przygotowaną masę lodową wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
  6. Następnie myjemy dokładnie gruszki, obieramy i pozbywamy się gniazd. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy.
  7. Masę owocową dodajemy do lodów. Wszystko mieszamy i wkładamy do lodziarki.
  8. Lody są gotowe. Możemy podawać je z bitą śmietaną.

Przygotowanie domowych lodów może wydawać się bardzo trudne, jednakże w rzeczywistości tak nie jest. Są one banalne w wykonaniu, a ponadto dają nam wiele satysfakcji, są zdrowsze aniżeli wersja ze sklepu i mają nieziemski smak. Życzymy smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.