Szybkie ciasto z rabarbarem - proste przepisy dla początkujących

Szybkie ciasto z rabarbarbarem to doskonała opcja dla osób, które nie mają zbyt dużej ilości czasu na pieczenie, a chcieliby zachwycić swoich gości domowym ciastem. Dowiedz się, jak szybko przygotować ciasto rabarbarowe.

Pieczenie może być proste, szybkie, a do tego dawać nam ogromną satysfakcję. Nawet, jeżeli jesteśmy początkujący w temacie ciast, to nie oznacza to, że nie możemy stać się kulinarnymi mistrzami. Co ważniejsze, możemy znaleźć mnóstwo prostych receptur na łatwe i pyszne desery

Zobacz wideo Tarta z rabarbarem

Szybki placek z rabarbarem - przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Szybki placek z rabarbarem to doskonała propozycja letniego deseru, podwieczorku lub nawet słodkiego śniadania. Ciasto z przepysznym kakao lub aromatyczną latte z pewnością ucieszy wielu. Wiele osób uważa, że pieczenie ciast jest trudnym zadaniem. Jednak jest to błędne przekonanie - istnieje wiele przepisów, które są nie tylko proste, ale szybkie w wykonaniu. Oto jedna z takich receptur na ciasto biszkoptowe w towarzystwie rabarbaru:

Składniki:

  • 3 duże jajka,
  • połowa szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • około łyżeczki proszku do pieczenia,
  • połowa szklanki mąki typu pszennego,
  • około łyżeczki oleju.

Wykonanie:

  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Całość ubijamy na sztywną masę. Dobrym trikiem jest dodanie odrobiny soli do białek. Piana będzie sztywna.
  3. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo oba rodzaje cukru: klasyczny i waniliowy.
  4. Następnie dodajemy stopniowo żółtka - jednocześnie cały czas mieszając.
  5. W kolejnym kroku przesiewamy mąkę - jest to stara, sprawdzona metoda na pulchne ciasto.
  6. Dalej łączymy ją z proszkiem do pieczenia.
  7. Całość łączymy ze sobą.
  8. Dodajemy olej i wszystko dokładnie mieszamy.
  9. Czas na owoce. Myjemy dokładnie rabarbar i dzielimy go na mniejsze partie.
  10. Dodajemy go równomiernie do ciasta. Najlepiej jest to wykonać już w momencie, kiedy ciasto znajduje się na blaszce.
  11. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto z rabarbarem. Czy trzeba obierać rabarbar do ciasta?Ciasto z rabarbarem i budyniem - proste i szybkie przepisy dla początkujących

Łatwe ciasto z rabarbarem i jabłkiem - propozycja dla lubiących zdrowe łakocie

Ciasto z rabarbarem oraz jabłkiem jest bardzo zdrowym przysmakiem. Przepis na ciasto jabłkowo-rabarbarowe znajdziemy tutaj:

Składniki:

  • 5 dużych jajek,
  • około 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki typu pszennego,
  • około 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • około 5-6 łodyg rabarbaru,
  • 2 duże jabłka.

Wykonanie:

  1. Przesiewamy mąkę.
  2. Następnie oddzielamy jajka - białko od żółtka.
  3. Białka ubijamy "na sztywno".
  4. Dokładamy cukier.
  5. Potem cały czas mieszając, dokładamy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy.
  6. Następnie dokładamy mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę.
  7. Na tym etapie przechodzimy do przygotowania owoców. Należy je umyć, podzielić na mniejsze kawałki.
  8. Owoce należy wtopić w ciasto biszkoptowe.
  9. Całość pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez około 40 minut.
  10. Na końcu możemy posypać ciasto cukrem pudrem.

Ciasto z jabłkamiCiasto ucierane z jabłkami. To już ten czas w roku! Czas na pyszności z jabłkami

Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką - przepis na ciasto typu "last minute"

Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką to świetna opcja dla zabieganych. Ciasto jest proste i co najważniejsze - błyskawiczne. Przepis na rabarbarowe ciasto wygląda następująco:

Składniki na bazowe ciasto:

  • około 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 gram cukru,
  • około 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • szklanka jogurtu naturalnego, dobrej jakości,
  • około 3 dużych jaj kurzych,
  • szklanka oleju roślinnego,
  • około 4 łodyg rabarbarowych.

Składniki na kruszonkę:

  • około 250 gram mąki pszennej,
  • 125 gram cukru,
  • 80 gram masła prawdziwego.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki suche, czyli: mąkę (przesianą), cukier, proszek - mieszamy łyżką w misce.
  2. Oddzielnie to samo robimy ze składnikami mokrymi.
  3. Dalej przekładamy stopniowo "mokrą masę" do suchej.
  4. W tym przepisie mieszanie wykonujemy ręcznie.
  5. W punkcie piątym myjemy rabarbar i kroimy na mniejsze kawałki.
  6. Do blaszki przekładamy masę i układamy na nim rabarbar.
  7. Dalej wykonujemy kruszonkę. Składniki na kruszonkę mieszamy i rozdrabniamy. Następnie układamy ją na wierzchu blaszki.
  8. Całość pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  9. Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

Nalewka z rabarbaru - dwa przepisy do wypróbowania w lecie. Jak przygotować nalewkę?Nalewka z rabarbaru - dwa przepisy do wypróbowania w lecie

Więcej o: