Pieczenie może być proste, szybkie, a do tego dawać nam ogromną satysfakcję. Nawet, jeżeli jesteśmy początkujący w temacie ciast, to nie oznacza to, że nie możemy stać się kulinarnymi mistrzami. Co ważniejsze, możemy znaleźć mnóstwo prostych receptur na łatwe i pyszne desery.
Zobacz wideo Tarta z rabarbarem
Szybki placek z rabarbarem - przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
Szybki placek z rabarbarem to doskonała propozycja letniego deseru, podwieczorku lub nawet słodkiego śniadania. Ciasto z przepysznym kakao lub aromatyczną latte z pewnością ucieszy wielu. Wiele osób uważa, że pieczenie ciast jest trudnym zadaniem. Jednak jest to błędne przekonanie - istnieje wiele przepisów, które są nie tylko proste, ale szybkie w wykonaniu. Oto jedna z takich receptur na ciasto biszkoptowe w towarzystwie rabarbaru:
Składniki:
- 3 duże jajka,
- połowa szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- około łyżeczki proszku do pieczenia,
- połowa szklanki mąki typu pszennego,
- około łyżeczki oleju.
Wykonanie:
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Całość ubijamy na sztywną masę. Dobrym trikiem jest dodanie odrobiny soli do białek. Piana będzie sztywna.
- Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo oba rodzaje cukru: klasyczny i waniliowy.
- Następnie dodajemy stopniowo żółtka - jednocześnie cały czas mieszając.
- W kolejnym kroku przesiewamy mąkę - jest to stara, sprawdzona metoda na pulchne ciasto.
- Dalej łączymy ją z proszkiem do pieczenia.
- Całość łączymy ze sobą.
- Dodajemy olej i wszystko dokładnie mieszamy.
- Czas na owoce. Myjemy dokładnie rabarbar i dzielimy go na mniejsze partie.
- Dodajemy go równomiernie do ciasta. Najlepiej jest to wykonać już w momencie, kiedy ciasto znajduje się na blaszce.
- Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Łatwe ciasto z rabarbarem i jabłkiem - propozycja dla lubiących zdrowe łakocie
Ciasto z rabarbarem oraz jabłkiem jest bardzo zdrowym przysmakiem. Przepis na ciasto jabłkowo-rabarbarowe znajdziemy tutaj:
Składniki:
- 5 dużych jajek,
- około 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki typu pszennego,
- około 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- około 5-6 łodyg rabarbaru,
- 2 duże jabłka.
Wykonanie:
- Przesiewamy mąkę.
- Następnie oddzielamy jajka - białko od żółtka.
- Białka ubijamy "na sztywno".
- Dokładamy cukier.
- Potem cały czas mieszając, dokładamy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy.
- Następnie dokładamy mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę.
- Na tym etapie przechodzimy do przygotowania owoców. Należy je umyć, podzielić na mniejsze kawałki.
- Owoce należy wtopić w ciasto biszkoptowe.
- Całość pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez około 40 minut.
- Na końcu możemy posypać ciasto cukrem pudrem.
Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką - przepis na ciasto typu "last minute"
Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką to świetna opcja dla zabieganych. Ciasto jest proste i co najważniejsze - błyskawiczne. Przepis na rabarbarowe ciasto wygląda następująco:
Składniki na bazowe ciasto:
- około 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 250 gram cukru,
- około 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
- szklanka jogurtu naturalnego, dobrej jakości,
- około 3 dużych jaj kurzych,
- szklanka oleju roślinnego,
- około 4 łodyg rabarbarowych.
Składniki na kruszonkę:
- około 250 gram mąki pszennej,
- 125 gram cukru,
- 80 gram masła prawdziwego.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki suche, czyli: mąkę (przesianą), cukier, proszek - mieszamy łyżką w misce.
- Oddzielnie to samo robimy ze składnikami mokrymi.
- Dalej przekładamy stopniowo "mokrą masę" do suchej.
- W tym przepisie mieszanie wykonujemy ręcznie.
- W punkcie piątym myjemy rabarbar i kroimy na mniejsze kawałki.
- Do blaszki przekładamy masę i układamy na nim rabarbar.
- Dalej wykonujemy kruszonkę. Składniki na kruszonkę mieszamy i rozdrabniamy. Następnie układamy ją na wierzchu blaszki.
- Całość pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub cynamonem.