Domowa tortilla to przede wszystkim pszenny placek, który mieści w sobie farsz warzywny lub mięsny. Tak przygotowane danie może zostać spożyte na ciepło lub na zimno, w domu jako obiad, ale również jako przekąska na wynos. Tortilla to często spotykany fast food, który oferuje większość znanych sieci oferujących szybkie jedzenie na wynos. Jednak ta wykonana własnoręcznie ma tę przewagę, że wiemy dokładnie jakie składniki się w niej znajdują, sami decydujemy o tym co trafia na placek, a także mamy pewność co do świeżości wszystkich komponentów.
Jednym z najpopularniejszych sposobów na przyrządzanie tego dania jest tortilla z mięsem mielonym i warzywami. Często nazywana jest ona także tortillą po meksykańsku, gdyż jest to typowe danie charakterystyczne dla kuchni tego kraju.
Do przygotowania takiej potrawy potrzebujemy:
Przygotowanie:
Jeśli lubisz dania mięsne, ale niekoniecznie przepadasz za wieprzowiną, wówczas rozwiązaniem jest przygotowanie tortilli z kurczakiem. W takim wypadku najpierw należy przygotować mięso: filet z piersi kurczaka należy umyć, osuszyć, pozbawić błonek i pokroić w drobną kostkę. Tak przygotowany można obtoczyć w przyprawie meksykańskiej i podsmażyć na odrobinie oleju. Następnie mięso przekładamy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pozostałe składniki można dobierać indywidualnie. Sprawdzi się na pewno pomidor, kukurydza, kapusta pekińska, czerwona cebula i wiele innych warzywnych dodatków, które nie tylko wpłyną na smak, ale również jakość i wartość odżywczą dania.
Tortillę można przygotować także na zimno i będzie ona równie smaczna i pożywna. Do takiego dania potrzebne będzie:
Przygotowanie:
Większość osób szykując domowe tortille, posługuje się gotowymi plackami pszennymi, które można kupić niemalże w każdym sklepie spożywczym. Co jednak jeśli chcemy samodzielnie wykonać danie od podstaw? Czy przygotowanie domowej tortilli jest trudne? Otóż okazuje się, że przygotowanie placka pszennego jest wyjątkowo proste.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą dwie szklanki mąki pszennej, szklanka gorącej wody, 2 łyżki roztopionego masła i odrobina soli.
Wszystkie składniki wystarczy umieścić w robocie i wyrobić na gładkie ciasto z użyciem haka do ciasta. Następnie należy odstawić je do wystygnięcia na pół godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 mniejszych porcji i każdą rozwałkowujemy. Umieszczamy po kolei na rozgrzanej patelni na krótki moment - aż zaczną powstawać bąbelki powietrza. Gotowe tortille można spożywać od razu lub przechowywać w szczelnym pojemniku.
Zobacz też: Przekąski z tortilli- pomysły na ekspresowe przystawki