Pachnące ciasto drożdżowe z rabarbarem (lub innymi owocami) i kruszonką to totalny "must bake" na czerwiec. Dziś mamy dla was nietypową propozycję: zróbcie ciasto drożdżowe... bez zagniatania. Myślicie, że taki wypiek nie ma szans się udać? Zobaczcie sami, jaki był efekt naszych prób.
Składniki:
Jajka rozkłócamy, dodajemy do nich mleko, olej i cukier. Mieszamy, wrzucamy pokruszone drożdże i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Rano wsypujemy przesianą przez sitko mąkę i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy do okrągłej formy, a na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 30-35 minut do suchego patyczka.
Ciasto z rabarbarem można po prostu posypać cukrem pudrem, ale jeśli należycie do łasuchów, koniecznie zróbcie kruszonkę. Wymieszajcie 100 g mąki pszennej z 100 g cukru, a następnie połączcie z 75 g zimnego masła (składniki należy rozcierać w palcach, by powstały grudki). Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, posypcie je kruszonką. Po upieczeniu będzie cudownie słodka, chrupiąca i doskonale zrównoważy kwaśny smak rabarbaru.