Ciasto drożdżowe bez zagniatania. Testujemy przepis

Lubicie ciasto drożdżowe, ale nigdy nie chce się wam go wyrabiać? Specjalnie dla was sprawdziliśmy, czy da się je zrobić bez zagniatania. Sprawdźcie sami, jak wyszło.

Pachnące ciasto drożdżowe z rabarbarem (lub innymi owocami) i kruszonką to totalny "must bake" na czerwiec. Dziś mamy dla was nietypową propozycję: zróbcie ciasto drożdżowe... bez zagniatania. Myślicie, że taki wypiek nie ma szans się udać? Zobaczcie sami, jaki był efekt naszych prób.

Zobacz wideo

Ciasto drożdżowe z rabarbarem bez zagniatania - przepis

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 75 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 120 ml ciepłego mleka,
  • 80 ml oleju lub rozpuszczonego masła,
  • odrobina soli,
  • ok. 250 g rabarbaru pokrojonego na kawałki

Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem bez zagniatania?

Jajka rozkłócamy, dodajemy do nich mleko, olej i cukier. Mieszamy, wrzucamy pokruszone drożdże i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Rano wsypujemy przesianą przez sitko mąkę i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy do okrągłej formy, a na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 30-35 minut do suchego patyczka.

Ciasto drożdżowe bez wyrabianiaCiasto drożdżowe bez wyrabiania redakcja

Jak zrobić kruszonkę do ciasta?

Ciasto z rabarbarem można po prostu posypać cukrem pudrem, ale jeśli należycie do łasuchów, koniecznie zróbcie kruszonkę. Wymieszajcie 100 g mąki pszennej z 100 g cukru, a następnie połączcie z 75 g zimnego masła (składniki należy rozcierać w palcach, by powstały grudki). Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, posypcie je kruszonką. Po upieczeniu będzie cudownie słodka, chrupiąca i doskonale zrównoważy kwaśny smak rabarbaru. 



Więcej o: