Po grillowaniu bardzo często zostają nam niezjedzone kiełbaski, karkówki i inne mięso. Najczęściej odgrzewamy je w mikrofalówce lub w piekarniku i zjadamy z chlebem, ale to już nie ten smak, co mięsko świeżo zdjęte z rusztu... Dziś mamy dla was trzy przepisy na proste dania, do których możecie wykorzystać "resztki" z grilla. Będą doskonałe na obiad!
Składniki:
Ryż gotujemy na półtwardo z odrobiną soli, odcedzamy, Cukinię, cebulę i kiełbaski kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Cebulę podsmażamy na oliwie, by się zeszkliła.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy połowę ugotowanego ryżu, na to warstwę cukinii (doprawiamy solą i pieprzem ziołowym), a na nią kiełbasę i cebulkę. Przykrywamy drugą połową ryżu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez godzinę, aby cukinia dobrze zmiękła. Na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika posypujemy wierzch startym serem żółtym. Podajemy na gorąco.
Składniki:
Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Potem wrzucamy pieczarki, przykrywamy patelnię i dusimy je przez 10 minut. Wlewamy wodę lub bulion, dodajemy przyprawy. Śmietanę z mąką i odrobiną wody lub bulionu rozrabiamy w kubeczku, a następnie dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy. W tak przygotowanym sosie podgrzewamy plastry karkówki i podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Składniki:
Piersi kurczaka kroimy w poprzeczne kawałki, ogórek w słupki, cebulę w krążki, a pomidory w półplasterki. Na każdej tortilli rozsmarowujemy 1-2 łyżki keczupy, wykładamy porcję sałaty. Na to dajemy kurczaka z grilla i warzywa. Całość polewamy majonezem lub ulubionym sosem i składamy w kopertę. Następnie podgrzewamy wrapy w opiekaczu do kanapek lub na patelni ("łączeniami" wrapa do dołu!), aż się ładnie zrumienią.