Po weekendowym grillowaniu zostało wam mięso? Sprawdźcie, jakie dania z niego zrobić

Po weekendowym grillu zostało wam upieczone mięso lub kiełbaski? Świetnie, to znaczy, że połowa obiadu na jutro już gotowa. Sprawdźcie, co zrobić z pozostałościami mięs z grilla

Po grillowaniu bardzo często zostają nam niezjedzone kiełbaski, karkówki i inne mięso. Najczęściej odgrzewamy je w mikrofalówce lub w piekarniku i zjadamy z chlebem, ale to już nie ten smak, co mięsko świeżo zdjęte z rusztu... Dziś mamy dla was trzy przepisy na proste dania, do których możecie wykorzystać "resztki" z grilla. Będą doskonałe na obiad!

Zapiekanka z ryżem, cukinią i grillowaną kiełbasą - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki białego ryżu,
  • 1 spora cukinia,
  • 1 cebula,
  • 3-4 kiełbaski,
  • 100 g sera żółtego,
  • oliwa,
  • sól i pieprz ziołowy

Jak zrobić zapiekankę z ryżem, cukinią i grillowaną kiełbasą?

Ryż gotujemy na półtwardo z odrobiną soli, odcedzamy, Cukinię, cebulę i kiełbaski kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Cebulę podsmażamy na oliwie, by się zeszkliła. 

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy połowę ugotowanego ryżu, na to warstwę cukinii (doprawiamy solą i pieprzem ziołowym), a na nią kiełbasę i cebulkę. Przykrywamy drugą połową ryżu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez godzinę, aby cukinia dobrze zmiękła. Na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika posypujemy wierzch startym serem żółtym. Podajemy na gorąco.

Karkówka z sosem pieczarkowym - przepis

Składniki:

  • kilka plastrów ugrillowanej karkówki,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • szklanka wody lub bulionu,
  • przyprawy: oregano i tymianek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia
Zobacz wideo

Jak zrobić karkówkę z sosem pieczarkowym?

Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Potem wrzucamy pieczarki, przykrywamy patelnię i dusimy je przez 10 minut. Wlewamy wodę lub bulion, dodajemy przyprawy. Śmietanę z mąką i odrobiną wody lub bulionu rozrabiamy w kubeczku, a następnie dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy. W tak przygotowanym sosie podgrzewamy plastry karkówki i podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Wrapy z grillowanym kurczakiem

Składniki:

  • 4 tortille pszenne,
  • 4 kawałki grillowanej piersi z kurczaka,
  • 2 nieduże pomidory,
  • 1 ogórek,
  • 1 czerwona cebula,
  • miks sałat,
  • keczup, majonez i ulubione sosy do podania


Jak zrobić wrapy z grillowanym kurczakiem?

Piersi kurczaka kroimy w poprzeczne kawałki, ogórek w słupki, cebulę w krążki, a pomidory w półplasterki. Na każdej tortilli rozsmarowujemy 1-2 łyżki keczupy, wykładamy porcję sałaty. Na to dajemy kurczaka z grilla i warzywa. Całość polewamy majonezem lub ulubionym sosem i składamy w kopertę. Następnie podgrzewamy wrapy w opiekaczu do kanapek lub na patelni ("łączeniami" wrapa do dołu!), aż się ładnie zrumienią. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.