Kiszonki są niejako wpisane w naszą tradycję kulinarną. Z tego też powodu powszechnie uważa się, że "ludzie na wschodzie" mają "końskie zdrowie". Jest w tym dużo racji - regularne spożywanie kiszonek wzmacnia nasz organizm, a jednocześnie reguluje florę bakteryjną. Kiszenie jest procesem nie tylko prostym, ale i szybkim. Dlatego też warto jest rozważyć "powrót do kulinarnych korzeni" i na stałe umiejscowić w naszej diecie kiszonki wszelkiego typu.
Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!
Kiszona rzodkiewka - sprawdź, dlaczego warto ją wpisać na stałe do swojej diety
Kiszona rzodkiewka to bogate źródło witamin i składników odżywczych. W Polsce jednymi z najbardziej popularnych kiszonek są oczywiście: ogórki i kapusta. Od czasu do czasu w skład kiszonego trio wchodzą, także buraki - w formie zakwasu. Zapominamy jednak, że kiszonki mogą być tworzone także na bazie innych warzyw, a nawet owoców. Rzodkiewki są jednym z licznych tego przykładów. Zanim jednak zajmiemy się bezpośrednio przebiegiem procesu fermentacji i pokazaniem konkretnego przepisu, zastanówmy się, jakie właściwości posiadają kiszone rzodkiewki. Oto kilka z nich:
- Kiszona rzodkiewka wzmacnia układ odpornościowy.
- Zawiera liczne witaminy. Na przykład z grupy: C, E, A, B oraz K.
- Ponadto posiada: cynk, magnez, wapń, błonnik, żelazo, potas, fosfor.
- Niweluje stany zapalne w ciele.
- Dba o naszą urodę, poprzez spowalnianie procesu starzenia.
- Reguluje pracę jelit.
- Wyrównuje poziom flory bakteryjnej.
- Wspiera wątrobę oraz woreczek żółciowy.
- Pomocna przy infekcjach.
- Wyrównuje poziom cukru we krwi.
- Działa oczyszczająco - np. w przypadku nerek.
Jak kisić rzodkiewkę w domu?
Jak samodzielni ukisić rzodkiewkę? To prostsze, niż może się wydawać. Proces kiszenia zachodzi bardzo podobnie, jak w przypadku innych warzyw. Konkretny i prosty przepis dla początkujących poniżej:
Składniki:
- około 600 ml wody;
- 2 duże łyżki soli kłodawskiej;
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec;
- 2 pęki rzodkiewek - zadbaj o to, aby były dobre gatunkowo.
Przyrządzenie kiszonki:
- W pierwszym kroku należy zagotować połowę porcji wody.
- Następnie dodajemy sól, która musi się rozpuścić.
- W trzecim kroku przechodzimy do rzodkiewek. Dokładnie je myjemy i usuwamy liście.
- Dalej, wrzucamy je do dużego szklanego słoika lub kamionki. Dodajemy wszystkie przyprawy. Wlewamy solankę i dolewamy resztę wody.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Słoik lub kamionkę przechowujemy przez około 2 tygodnie. Następnie rzodkiewki przestawiamy do chłodnego miejsca. Jeżeli chcemy mieć je na później, warto jest przełożyć je do słoików i zawekować.