Zupa z kalarepą na liście ulubionych dań. Jak ją przygotować?

Zupa z kalarepą to miła alternatywa dla tradycyjnego rosołu, czy pomidorowej. Szukasz pomysłu na pierwsze danie w letnim klimacie? Sprawdź przepis na krem z kalarepy i nie tylko.

Zupa z kalarepy - dlaczego warto? 

Zupa kalarepowa to bardzo wartościowy posiłek, jest nie tylko niskokaloryczna, ale też bogata w cenne składniki odżywcze. Kalarepa jest też ważnym źródłem witaminy C, ryboflawiny, tiaminy, witaminy B6, poza tym witamin: K, A i E oraz kwasu foliowego. Kalarepa dostarcza też do organizmu żelazo, wapń, potas, cynk i magnez. Jest też ważnym źródłem potasu. Wiemy już, że warto jeść kalarepę. Poniżej prezentujemy pyszny przepis na zupę z kalarepy. 

Faszerowana kalarepa - propozycja podaniaJak wykorzystać kalarepę? Podpowiadamy, w czym sprawdzi się najlepiej

Zupa kalarepowa - lista składników 

Zanim przejdziemy do testowania przepisu, najpierw zawsze warto sprawdzić, czy mamy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania zupy kalarepowej. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów: 

  • kalarepy - 2 sztuki 
  • bulion jarzynowy- 1 litr 
  • marchewki- 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka 
  • zielona fasola - kilka strączków 
  • koper - 1 pęczek 
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • masło klarowane - 2 łyżki
  • słodka śmietana- ¼ szklanki 
  • pieprz i sól 
  • kurkuma - szczypta 
Zobacz wideo Jedz kalarepę - to źródło dobra wszelkiego!

Zobacz też: Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę

Zupa z kalarepy krok po kroku, po kawałku 

Zupa z kalarepy w tym wydaniu to chrupiąca propozycja dla tych, którzy lubią poczuć warzywa w trakcie posiłku. Oto przepis:

  1. Kalarepę należy obrać i pokroić w małą kostkę. Z cebulą postępujemy podobnie. Następnie warzywa dusimy na maśle.
  2. Następnie obieramy ziemniaki i marchewkę i także kroimy w kostkę. 
  3. W średniej wielkości garnku należy zagotować wywar i dodać do niego fasolę. 
  4. Następnie po około 15 minutach dodajemy kalarepę wraz z cebulą. 
  5. W kolejnym kroku dużą łyżkę zupy- najlepiej jeśli będzie to chochla, miksujemy i dolewamy do garnka. 
  6. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy przez kolejne 3 minuty. 
  7. Zupę warto serwować z posiekanym koperkiem. 

Zupa krem z kalarepki - czas na gładkie smaki 

Zupa krem z kalarepki to kolejna odsłona dedykowana tym, którzy nie lubią całych kawałków warzyw w zupie. Krem z kalarepy to dokonała propozycja dla dzieci. 

Krem z kalarepy - lista składników

  • bulion warzywny - 1 litr 
  • kalarepa - pół kilograma 
  • słodka śmietana - pół szklanki 
  • sól i pieprz 

Zupa meksykańska. Zdjęcie ilustracyjneZupa meksykańska. Jak ją przygotować?

Krem z kalarepy - przygotowanie 

  1. Kalarepę należy obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. 
  2. Następnie dodajemy kalarepę do gotującego się bulionu aż do momentu, gdy stanie się miękka. 
  3. Następnie wystarczy dodać śmietanę i zmiksować blenderem. 
  4. Na koniec dodajemy przyprawy i gotowe. 

Zobacz też: Chłodnik - zupa na upalne dni. Przepisy na chłodnik ogórkowy, z buraków, litewski i bułgarski

Więcej o: