Zupa z kalarepy - dlaczego warto?
Zupa kalarepowa to bardzo wartościowy posiłek, jest nie tylko niskokaloryczna, ale też bogata w cenne składniki odżywcze. Kalarepa jest też ważnym źródłem witaminy C, ryboflawiny, tiaminy, witaminy B6, poza tym witamin: K, A i E oraz kwasu foliowego. Kalarepa dostarcza też do organizmu żelazo, wapń, potas, cynk i magnez. Jest też ważnym źródłem potasu. Wiemy już, że warto jeść kalarepę. Poniżej prezentujemy pyszny przepis na zupę z kalarepy.
Zupa kalarepowa - lista składników
Zanim przejdziemy do testowania przepisu, najpierw zawsze warto sprawdzić, czy mamy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania zupy kalarepowej. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów:
- kalarepy - 2 sztuki
- bulion jarzynowy- 1 litr
- marchewki- 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- zielona fasola - kilka strączków
- koper - 1 pęczek
- ziemniaki - 3 sztuki
- masło klarowane - 2 łyżki
- słodka śmietana- ¼ szklanki
- pieprz i sól
- kurkuma - szczypta
Zobacz wideo Jedz kalarepę - to źródło dobra wszelkiego!
Zobacz też: Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
Zupa z kalarepy krok po kroku, po kawałku
Zupa z kalarepy w tym wydaniu to chrupiąca propozycja dla tych, którzy lubią poczuć warzywa w trakcie posiłku. Oto przepis:
- Kalarepę należy obrać i pokroić w małą kostkę. Z cebulą postępujemy podobnie. Następnie warzywa dusimy na maśle.
- Następnie obieramy ziemniaki i marchewkę i także kroimy w kostkę.
- W średniej wielkości garnku należy zagotować wywar i dodać do niego fasolę.
- Następnie po około 15 minutach dodajemy kalarepę wraz z cebulą.
- W kolejnym kroku dużą łyżkę zupy- najlepiej jeśli będzie to chochla, miksujemy i dolewamy do garnka.
- Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy przez kolejne 3 minuty.
- Zupę warto serwować z posiekanym koperkiem.
Zupa krem z kalarepki - czas na gładkie smaki
Zupa krem z kalarepki to kolejna odsłona dedykowana tym, którzy nie lubią całych kawałków warzyw w zupie. Krem z kalarepy to dokonała propozycja dla dzieci.
Krem z kalarepy - lista składników
- bulion warzywny - 1 litr
- kalarepa - pół kilograma
- słodka śmietana - pół szklanki
- sól i pieprz
Krem z kalarepy - przygotowanie
- Kalarepę należy obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry.
- Następnie dodajemy kalarepę do gotującego się bulionu aż do momentu, gdy stanie się miękka.
- Następnie wystarczy dodać śmietanę i zmiksować blenderem.
- Na koniec dodajemy przyprawy i gotowe.
Zobacz też: Chłodnik - zupa na upalne dni. Przepisy na chłodnik ogórkowy, z buraków, litewski i bułgarski