Pasta z bobu - dwa proste przepisy na pyszną pastę kanapkową

Pasta z bobu jest świetnym sposobem na przyrządzanie kanapek. Sprawdzi się też rewelacyjnie jako dodatek do domowych chipsów czy pizzy. Pasta jest banalnie prosta, a do tego jej czas przyrządzania jest niebywale szybki. Dowiedz się, jak wykonać domowy dip z bobu.

Pasta z bobu jest niezwykle łatwą potrawą, a jednocześnie tak uniwersalną. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Domowa, warzywna pasta jest polecana zwłaszcza rodzicom, którzy mają problem z tym, aby "przemycić w diecie dziecka" odrobinę witamin. 

Zobacz wideo Jedzmy łupiny z młodego bobu! To w nich jest najwięcej witamin

Pasta z bobu na kanapki - sprawdź, jak ją wykonać

Pasta z bobu na kanapki to znakomity pomysł na urozmaicone śniadanie. Wprowadzanie co jakiś czas zmian w naszej diecie spowoduje, że nie tylko poznamy nowe smaki, ale i poszerzymy gamę składników oraz właściwości odżywczych w naszej diecie. Pasta z bobu jest doskonałą propozycją dla tych, którym znudziły się tradycyjne kanapki. Co ważne, można ją modyfikować i łączyć praktycznie ze wszystkim. Szereg przypraw i dodatkowych warzyw pozwala na różnorodne kombinacje kulinarne. Zanim jednak przejdziemy do konkretnych przepisów, zajmijmy się właściwościami bobu, który:

  • wyrównuje poziom złego cholesterolu,
  • jest bardzo pomocny w leczeniu anemii,
  • jest pożywny,
  • służy pomocą przy odchudzaniu,
  • reguluję pracę układu krążeniowego,
  • zwiększa sprawność ruchową - dlatego, też poleca się go w przypadku chorób takich jak Parkinson,
  • normalizuje ciśnienie krwi.

Pasta z bobu z suszonymi pomidorami - nie tylko na pożywne śniadanie

Pasta z bobu z suszonymi pomidorami to nie tylko wersja uświetniająca nasze stoły podczas śniadania, ale może nam też służyć jako dodatek do pizzy, zapiekanek (na przykład warzywnych) czy kotletów. Dip z bobu będzie pasował do wielu dań. Propozycja przepisu z suszonymi pomidorami jest niezwykle aromatyczna - suszone pomidory mają niezwykły zapach, a dodane jako składnik znacząco ubogacają smak.

Składniki na pastę z bobu z suszonymi pomidorami:

  • 400 gram bobu,
  • około 30 gram suszonych pomidorów,
  • przyprawy: czosnek, sól, pieprz, bazylia,
  • 1/4 szklanki wody,
  • cebula, czosnek (ząbek).

Wykonanie:

  1. W początkującym etapie zajmujemy się umyciem i ugotowaniem bobu.
  2. Kiedy będzie on już miękki - dodajemy suszone pomidory, przyprawy oraz wodę.
  3. Całość mieszamy.
  4. Następnie obieramy cebulę i siekamy ją drobno. Jeżeli nie przepadamy za ręcznym rozdrabnianiem, możemy użyć w tym celu specjalnej maszynki.
  5. Podobnie czynimy z czosnkiem.
  6. Doprawiamy do smaku. Pamiętajmy o tym, aby nie trzymać się "książkowo" proporcji odnośnie przypraw. Każdy z nas ma inne upodobania - kluczem jest próbowanie.
  7. Wszystko dokładnie mieszamy.
  8. Nasza pasta z bobu jest gotowa. Należy przechowywać ją w lodówce. Powinniśmy zjeść ją w przeciągu kilku dni.

Jaja poszetowe to idealne danie na śniadanie. Zdjęcie ilustracyjne Jaja poszetowe. Jak przygotować perfekcyjne jajo w koszulce?

Pasta z bobu - przepis z koperkiem i papryką

Pasta z bobu z koperkiem i papryką to przepis, który jest skierowany zwłaszcza do osób, które uwielbiają potrawy bogate w zioła. Mimo, że receptura jest banalna, to sam smak domowej pasty z bobu jest obłędny. Zatem zaczynajmy! Do przygotowania "bobowego hummusu" będziemy potrzebowali:

  • około 500 gram bobu - warto znaleźć wersję "eko", ze sprawdzonego źródła,
  • 1-2 czerwone papryki,
  • czosnek,
  • pęczek kopru,
  • przyprawy: do smaku: mogą to być np.: bazylia, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, suszone pomidory, słodka i ostra papryka, kurkuma;
  • odrobina wody - około1/4 szklanki - jeżeli chcesz żeby pasta była rzadsza dodaj więcej,
  • odrobina oliwy z oliwek.

Przyrządzenie pasty krok po kroku:

  1. Bób myjemy i gotujemy, aż będzie miękki. Musimy pamiętać, aby nie był on rozgotowany.
  2. Dalej myjemy paprykę i kroimy ją w kostkę. Usuwamy oczywiście gniazdo ziaren.
  3. Czosnek obieramy i siekamy.
  4. Koperek myjemy i siekamy na drobno.
  5. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy.
  6. Dalej dokładamy przyprawy, wodę oraz oliwę.
  7. Wszystko dokładnie miksujemy.
  8. Domowy hummus jest gotowy do spożycia. Przechowujemy go w lodówce.

Jajka smażone z pesto są świetnym dodatkiem do kanapek Wrzuciła na patelnię pesto, a potem jajka. Przepis stał się wiralem

Więcej o: