Pasta z bobu jest niezwykle łatwą potrawą, a jednocześnie tak uniwersalną. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Domowa, warzywna pasta jest polecana zwłaszcza rodzicom, którzy mają problem z tym, aby "przemycić w diecie dziecka" odrobinę witamin.
Zobacz wideo
Jedzmy łupiny z młodego bobu! To w nich jest najwięcej witamin
Pasta z bobu na kanapki - sprawdź, jak ją wykonać
Pasta z bobu na kanapki to znakomity pomysł na urozmaicone śniadanie. Wprowadzanie co jakiś czas zmian w naszej diecie spowoduje, że nie tylko poznamy nowe smaki, ale i poszerzymy gamę składników oraz właściwości odżywczych w naszej diecie. Pasta z bobu jest doskonałą propozycją dla tych, którym znudziły się tradycyjne kanapki. Co ważne, można ją modyfikować i łączyć praktycznie ze wszystkim. Szereg przypraw i dodatkowych warzyw pozwala na różnorodne kombinacje kulinarne. Zanim jednak przejdziemy do konkretnych przepisów, zajmijmy się właściwościami bobu, który:
- wyrównuje poziom złego cholesterolu,
- jest bardzo pomocny w leczeniu anemii,
- jest pożywny,
- służy pomocą przy odchudzaniu,
- reguluję pracę układu krążeniowego,
- zwiększa sprawność ruchową - dlatego, też poleca się go w przypadku chorób takich jak Parkinson,
- normalizuje ciśnienie krwi.
Pasta z bobu z suszonymi pomidorami - nie tylko na pożywne śniadanie
Pasta z bobu z suszonymi pomidorami to nie tylko wersja uświetniająca nasze stoły podczas śniadania, ale może nam też służyć jako dodatek do pizzy, zapiekanek (na przykład warzywnych) czy kotletów. Dip z bobu będzie pasował do wielu dań. Propozycja przepisu z suszonymi pomidorami jest niezwykle aromatyczna - suszone pomidory mają niezwykły zapach, a dodane jako składnik znacząco ubogacają smak.
Składniki na pastę z bobu z suszonymi pomidorami:
- 400 gram bobu,
- około 30 gram suszonych pomidorów,
- przyprawy: czosnek, sól, pieprz, bazylia,
- 1/4 szklanki wody,
- cebula, czosnek (ząbek).
Wykonanie:
- W początkującym etapie zajmujemy się umyciem i ugotowaniem bobu.
- Kiedy będzie on już miękki - dodajemy suszone pomidory, przyprawy oraz wodę.
- Całość mieszamy.
- Następnie obieramy cebulę i siekamy ją drobno. Jeżeli nie przepadamy za ręcznym rozdrabnianiem, możemy użyć w tym celu specjalnej maszynki.
- Podobnie czynimy z czosnkiem.
- Doprawiamy do smaku. Pamiętajmy o tym, aby nie trzymać się "książkowo" proporcji odnośnie przypraw. Każdy z nas ma inne upodobania - kluczem jest próbowanie.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Nasza pasta z bobu jest gotowa. Należy przechowywać ją w lodówce. Powinniśmy zjeść ją w przeciągu kilku dni.
Pasta z bobu - przepis z koperkiem i papryką
Pasta z bobu z koperkiem i papryką to przepis, który jest skierowany zwłaszcza do osób, które uwielbiają potrawy bogate w zioła. Mimo, że receptura jest banalna, to sam smak domowej pasty z bobu jest obłędny. Zatem zaczynajmy! Do przygotowania "bobowego hummusu" będziemy potrzebowali:
- około 500 gram bobu - warto znaleźć wersję "eko", ze sprawdzonego źródła,
- 1-2 czerwone papryki,
- czosnek,
- pęczek kopru,
- przyprawy: do smaku: mogą to być np.: bazylia, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, suszone pomidory, słodka i ostra papryka, kurkuma;
- odrobina wody - około1/4 szklanki - jeżeli chcesz żeby pasta była rzadsza dodaj więcej,
- odrobina oliwy z oliwek.
Przyrządzenie pasty krok po kroku:
- Bób myjemy i gotujemy, aż będzie miękki. Musimy pamiętać, aby nie był on rozgotowany.
- Dalej myjemy paprykę i kroimy ją w kostkę. Usuwamy oczywiście gniazdo ziaren.
- Czosnek obieramy i siekamy.
- Koperek myjemy i siekamy na drobno.
- Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy.
- Dalej dokładamy przyprawy, wodę oraz oliwę.
- Wszystko dokładnie miksujemy.
- Domowy hummus jest gotowy do spożycia. Przechowujemy go w lodówce.