Próbowaliście już wędzonego twarogu? Jeśli nie, to koniecznie wrzućcie go do koszyka podczas najbliższych zakupów. Wędzony twaróg jest bardzo smaczny i aromatyczny. Ciekawie smakuje w wytrawnych daniach, w których używa się zwykłego twarogu, ale także jest bardzo smaczny w zupełnie innych kompozycjach. Sprawdźcie nasze pomysły na potrawy z wędzonym twarogiem.
Wędzony twaróg możecie po prostu położyć na kromce chleba, ale by poznać jego smak, warto zrobić pyszną pastę kanapkową. To ciekawy wegetariański zamiennik pasty rybnej! Skorzystajcie z poniższego przepisu.
Składniki:
Przygotowanie:
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Twaróg wędzony kruszymy lub rozgniatamy widelcem. Oba składniki mieszamy w miseczce, dodajemy olej lniany i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pastę podajemy do świeżego pieczywa. Będzie też pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków.
Macie ochotę na tradycyjne danie, ale trochę inne niż do tej pory? Może przygotujecie coś z ziemniaków i sera białego? To dobra okazja, by spróbować, jak danie skomponuje się z wędzonym twarogiem. Taka zmiana to niby niewiele, ale dzięki niej podkręcicie smak całej potrawy - będzie bardziej wyrazista i aromatyczna.
Dodajcie wędzony twaróg zamiast tradycyjnego białego sera w takich daniach jak na przykład:
Zrobiliście zupę krem z dyni, pora czy cukinii? Podajcie ją z pokruszonym twarogiem wędzonym. Nie tylko sprawi, że danie będzie bardziej sycące, ale także podkręci smak zupy, zwłaszcza w wypadku tych bardziej delikatnych.
Wędzony twaróg będzie również smacznym dodatkiem do zapiekanek makaronowych czy ziemniaczanych. Wybierzcie go zamiast sera żółtego i posypcie nim zapiekanki po wierzchu na 10 minut przed wyjęciem ich z piekarnika.