Twaróg wędzony coraz częściej w polskich kuchniach. Co z niego zrobić? Genialne pomysły

Chcielibyście spróbować wędzonego twarogu, ale nie wiecie z czym go połączyć? A może leży w waszej lodówce na półce i czeka na swoją kolej, bo pomysłów brak? Mamy dla was garść przepysznych propozycji na to, jak go wykorzystać w potrawach.

Próbowaliście już wędzonego twarogu? Jeśli nie, to koniecznie wrzućcie go do koszyka podczas najbliższych zakupów. Wędzony twaróg jest bardzo smaczny i aromatyczny. Ciekawie smakuje w wytrawnych daniach, w których używa się zwykłego twarogu, ale także jest bardzo smaczny w zupełnie innych kompozycjach. Sprawdźcie nasze pomysły na potrawy z wędzonym twarogiem.

Pasta kanapkowa z wędzonego twarogu - przepis

Wędzony twaróg możecie po prostu położyć na kromce chleba, ale by poznać jego smak, warto zrobić pyszną pastę kanapkową. To ciekawy wegetariański zamiennik pasty rybnej! Skorzystajcie z poniższego przepisu.

Składniki:

  • 200 g wędzonego twarogu,
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • 1 niewielka czerwona cebula,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Twaróg wędzony kruszymy lub rozgniatamy widelcem. Oba składniki mieszamy w miseczce, dodajemy olej lniany i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pastę podajemy do świeżego pieczywa. Będzie też pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków.

Zobacz wideo

Twaróg wędzony zamiast zwykłego

Macie ochotę na tradycyjne danie, ale trochę inne niż do tej pory? Może przygotujecie coś z ziemniaków i sera białego? To dobra okazja, by spróbować, jak danie skomponuje się z wędzonym twarogiem. Taka zmiana to niby niewiele, ale dzięki niej podkręcicie smak całej potrawy - będzie bardziej wyrazista i aromatyczna. 

Dodajcie wędzony twaróg zamiast tradycyjnego białego sera w takich daniach jak na przykład:

  • pierogi ruskie,
  • pierogi (kluski) leniwe,
  • kartacze/pyzy/cepeliny z farszem z białego sera,
  • kopytka/kluski śląskie z twarogiem i cebulką,
  • pierogi z kaszą gryczaną, cebulą i serem białym,
  • kotleciki warzywne (np. z soczewicy lub brokułu),
  • makaron z pokruszonym twarogiem na słono. 

Twaróg wędzony jako dodatek do dań

Zrobiliście zupę krem z dyni, pora czy cukinii? Podajcie ją z pokruszonym twarogiem wędzonym. Nie tylko sprawi, że danie będzie bardziej sycące, ale także podkręci smak zupy, zwłaszcza w wypadku tych bardziej delikatnych. 

Wędzony twaróg będzie również smacznym dodatkiem do zapiekanek makaronowych czy ziemniaczanych. Wybierzcie go zamiast sera żółtego i posypcie nim zapiekanki po wierzchu na 10 minut przed wyjęciem ich z piekarnika. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.