Ciasto na pizzę. Jak przygotować idealny spód do pizzy? Spróbujcie wersji neapolitańskiej i bez drożdży [PRZEPISY]

Ciasto na pizzę to podstawa udanego dania. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników oraz dużo doświadczenia.

Przepisy na pizzę: ciasto to podstawa

Ciasto na pizzę jest zdecydowanie podstawą jeśli chcemy skosztować wyśmienitego dania. Pizza, która wywodzi się z Neapolu, dość szybko podbiła świat i obecnie trudno znaleźć zakątek na ziemi, gdzie nie serwowano by tego wyjątkowego przysmaku. Uwielbiają go dorośli i dzieci. Pamiętajmy jednak, że często produkt oferowany przez pizzerie, które szumnie określają się "włoskimi" ma niewiele wspólnego z oryginalną pizzą neapolitańską. Ta prawdziwa charakteryzuje się bardzo cieniutkim ciastem, które idealnie podtrzymuje znajdujące się na nim składniki. Tymczasem produkt pizzerii to przeważnie pizza typu amerykańskiego, na grubym cieście z dużą ilością sera. 

Przepisy na pizzę są powszechnie dostępne. W sieci, książkach kucharskich i innych źródłach można znaleźć wiele receptur na ciasto oraz dodatki do pizzy. Który z nich jest najlepszy? Poniżej znajdziesz kilka propozycji.

Przepis na ciasto na pizzę neapolitańską

Przepis na ciasto na pizzę neapolitańską sprowadza się do wykorzystania właściwych, dobrej jakości produktów. Przygotowanie ciasta wymaga także czasu, aby mogło ono swobodnie wyrosnąć. Ale zacznijmy od początku. Do przygotowania ciasta potrzebne będą:

  • 300 ml ciepłej wody 
  • 500 g mąki typ ''00"
  • 10 g soli
  • 5 g świeżych drożdży
  • oliwa z oliwek

Istotne jest, aby do wyrobienia ciasta wykorzystać mąkę typu "00", która często też opisana jest na opakowaniu jako mąka do pizzy. Ważne także, aby stosować oliwę z pierwszego tłoczenia extra virgine.

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj do niej drożdże i odrobinę wody. Powoli mieszaj ręką. Dalej dodawaj wodę, pilnując, aby mąka wchłaniała ją na bieżąco. Pod koniec dodaj sól i resztę wody. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się ono gładkie i jednolite. Dodaj oliwę i dalej wyrabiaj, aż zostanie całkowicie wchłonięta. Następnie lekko oprósz mąką i odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Z podanej porcji uzyskasz dwie sporych rozmiarów pizze.

To tylko jeden z przepisów na pizzę włoską. Można także znaleźć recepturę na ciasto wyrastające aż 36 godzin lub taką niezawierającą drożdży. Wybór należy tylko do ciebie.

Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Pizza bez drożdży: sprawdzona receptura

Jeśli naszła cię ochota na domową pizzę, ale niestety nie masz w domu drożdży to nic straconego. Pyszne domowe ciasto zdołasz przygotować bez ich użycia. Oto przepis na pizzę bez drożdży:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki typ "00"
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w misce pamiętając, aby jogurt naturalny miał temperaturę pokojową.
  2. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto stanie się zwartą, elastyczną kulą.
  3. Podziel na dwie części i uformuj z obu okrągłe placki.

Szybkie ciasto na pizzę. Jak przygotować je w kilka chwil?

Powyższy przepis na ciasto bez drożdży jest jednym z przykładów szybkiego ciasta na pizzę. Jeśli chcemy jeszcze bardziej przyspieszyć proces jego przygotowywania, śmiało możemy skorzystać z robota planetarnego, który z wykorzystaniem haka do wyrabiania ciasta, w zaledwie kilka minut przygotuje nam odpowiednio elastyczne ciasto, które będzie mieć idealnie połączone składniki. 

Zobacz też: Wszyscy znają pizzę klasyczną i calzone. A słyszeliście o stromboli? To kolejna wariacja [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Agora SA