Biszkopt, który zawsze wychodzi - sprawdź najprostszy przepis

Biszkopt, który zawsze wychodzi to marzenie każdego amatora domowych ciast oraz tortów. Gdzie tkwi sekret idealnej bazy? Sprawdź przepis poniżej.

Można go z powodzeniem kupić w każdym sklepie spożywczym, jest nie tylko łatwo dostępny, ale też stosunkowo tani. Dlaczego więc nadal tyle osób marzy o idealnej domowej bazie? Diabeł tkwi w szczegółach, a dokładnie w składzie, biszkopt z 4 jaj to towar deficytowy. Co więcej, w gotowym cieście można się spodziewać składników konserwujących, które mają za zadanie przedłużyć okres leżakowania na sklepowej półce. Szukasz pomysłu w kategorii przepis na dobry biszkopt, a może potrzebny Ci jest przepis na biszkopt na dużą blachę? Sprawdź jak w łatwy sposób zrobić idealne ciasto. 

Ciasto biszkoptowe z truskawkamiCiasto biszkoptowe z truskawkami, ciasto czekoladowe z truskawkami - wypieki na lato

Biszkopt z 4 jaj - przepis i lista składników 

Zanim przejdziemy do przygotowania, zawsze najpierw warto sprawdzić, czy w kuchni dostępne są wszystkie składniki:

  • Jaja - 4 sztuki 
  • Mąka pszenna - 1 szklanka 
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Ekstrakt waniliowy - 1 mała łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki 

Przepis na dobry biszkopt - instrukcja krok po kroku 

Poniższa instrukcja pozwoli Ci przygotować idealny biszkopt, wystarczy chwila wolnego czasu i dobre chęci. Przepis na dobry biszkopt jest prostszy, niż myślisz. 

  1. Na początek oddzielamy białka od żółtek i ubijamy (białka). Na sam koniec należy dodać ekstrakt z wanilii oraz cukier. 
  2. W kolejnym kroku dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. 
  3. W średniej misce przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. 
  4. Następnie tak przygotowaną mąkę należy powoli dodać do jajek bez przerywania ubijania. 
  5. Tortownicę natłuść olejem i oprósz mąką, następnie wystarczy przelać do niej ciasto do równej powierzchni. 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na tiramisu w miseczkach z czekolady

Biszkopt, który zawsze się udaje - jak piec? 

Idealny biszkopt to podstawa do każdego tortu, jak upiec biszkopt, który zawsze się udaje? Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 25 minut. Jak sprawdzić, czy biszkopt jest już gotowy? Najlepszy będzie test suchego patyczka. 

Pomysł na rabarbar - koktajl, kompot, biszkopt? Trzy przepisy na rabarbarPomysł na rabarbar - koktajl, kompot, biszkopt? Trzy przepisy na rabarbar

Przepis na biszkopt na dużą blachę - na co zwrócić uwagę? 

W tym przypadku kluczowa będzie ilość składników, przepis na biszkopt na dużą blachę wymaga po prostu większej ilości produktów. 

  • jajka - 8 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 4 łyżeczki 
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki 
  • olej - 1 średniej wielkości szklanka 
  • mąka - 2 szklanki 
  • cukier - ¾ szklanki 

Puszysty biszkopt to połowa sukcesu, przed ważnym wydarzeniem warto się dodatkowo zabezpieczyć i upiec kilka biszkoptów. A w przypadku, gdy chcemy, aby ciasto biało brązowy kolor wystarczy podczas przygotowania dodać trochę kakao. 

Zobacz też: Nie masz wagi kuchennej? Odmierzanie składników to tortura? Sprawdź przepis na ciasto "siedem szklanek"

Więcej o: