• Link został skopiowany

Biszkopt, który zawsze wychodzi - sprawdź najprostszy przepis

Biszkopt, który zawsze wychodzi to marzenie każdego amatora domowych ciast oraz tortów. Gdzie tkwi sekret idealnej bazy? Sprawdź przepis poniżej.
Biszkopt, który zawsze wychodzi to marzenie każdego amatora pysznych domowych deserów. Zdjęcie ilustracyjne
irina2511/shutterstock.com

Można go z powodzeniem kupić w każdym sklepie spożywczym, jest nie tylko łatwo dostępny, ale też stosunkowo tani. Dlaczego więc nadal tyle osób marzy o idealnej domowej bazie? Diabeł tkwi w szczegółach, a dokładnie w składzie, biszkopt z 4 jaj to towar deficytowy. Co więcej, w gotowym cieście można się spodziewać składników konserwujących, które mają za zadanie przedłużyć okres leżakowania na sklepowej półce. Szukasz pomysłu w kategorii przepis na dobry biszkopt, a może potrzebny Ci jest przepis na biszkopt na dużą blachę? Sprawdź jak w łatwy sposób zrobić idealne ciasto

Biszkopt z 4 jaj - przepis i lista składników 

Zanim przejdziemy do przygotowania, zawsze najpierw warto sprawdzić, czy w kuchni dostępne są wszystkie składniki:

  • Jaja - 4 sztuki 
  • Mąka pszenna - 1 szklanka 
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Ekstrakt waniliowy - 1 mała łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki 

Przepis na dobry biszkopt - instrukcja krok po kroku 

Poniższa instrukcja pozwoli Ci przygotować idealny biszkopt, wystarczy chwila wolnego czasu i dobre chęci. Przepis na dobry biszkopt jest prostszy, niż myślisz. 

  1. Na początek oddzielamy białka od żółtek i ubijamy (białka). Na sam koniec należy dodać ekstrakt z wanilii oraz cukier. 
  2. W kolejnym kroku dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. 
  3. W średniej misce przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. 
  4. Następnie tak przygotowaną mąkę należy powoli dodać do jajek bez przerywania ubijania. 
  5. Tortownicę natłuść olejem i oprósz mąką, następnie wystarczy przelać do niej ciasto do równej powierzchni. 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na tiramisu w miseczkach z czekolady

Biszkopt, który zawsze się udaje - jak piec? 

Idealny biszkopt to podstawa do każdego tortu, jak upiec biszkopt, który zawsze się udaje? Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 25 minut. Jak sprawdzić, czy biszkopt jest już gotowy? Najlepszy będzie test suchego patyczka. 

Przepis na biszkopt na dużą blachę - na co zwrócić uwagę? 

W tym przypadku kluczowa będzie ilość składników, przepis na biszkopt na dużą blachę wymaga po prostu większej ilości produktów. 

  • jajka - 8 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 4 łyżeczki 
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki 
  • olej - 1 średniej wielkości szklanka 
  • mąka - 2 szklanki 
  • cukier - ¾ szklanki 

Puszysty biszkopt to połowa sukcesu, przed ważnym wydarzeniem warto się dodatkowo zabezpieczyć i upiec kilka biszkoptów. A w przypadku, gdy chcemy, aby ciasto biało brązowy kolor wystarczy podczas przygotowania dodać trochę kakao. 

Zobacz też: Nie masz wagi kuchennej? Odmierzanie składników to tortura? Sprawdź przepis na ciasto "siedem szklanek"

Więcej o: