Kurczak tikka masala to jeden z typowych przykładów potraw wywodzących się z kuchni indyjskiej, choć wiele osób zwraca uwagę także na pakistańskie korzenie tego przepisu.
Co do powstania obecnej formy kurczaka tikka masala również są spory. Wiadomo bowiem, że po raz pierwszy w ten sposób danie zostało przygotowane w Wielkiej Brytanii w latach 60. lub 70. XX wieku. Wtedy to jeden z klientów restauracji miał poprosić o przygotowanie sosu do tradycyjnego kurczaka tikka, który wydał mu się zbyt suchy. Kucharz zmuszony do improwizacji przygotował na szybko sos na bazie zupy pomidorowej, jogurtu i przypraw. Inna historia wskazuje, że potrawa miała powstać w Indiach brytyjskich jako odpowiedź na gusta stacjonujących tam Brytyjczyków. Nie bez znaczenia jest to, że obecnie kurczak tikka masala uznawany jest za jedną z brytyjskich potraw narodowych.
Według dostępnych informacji wiemy, że tradycyjny kurczak tikka, to mięso grillowane lub smażone (filety), które uprzednio zostało poddane marynowaniu w specjalnej mieszance. Z kolei masala to określenie śmietanowego sosu, który powstaje na bazie pomidorów i aromatycznych przypraw. Całość podaje się na gorąco.
Poszukując tradycyjnej receptury na kurczaka masala, szybko przekonamy się, że takowa nie istnieje. Jest bowiem wiele różnych przepisów, na tę potrawę. Wszystkie je łączy obecność kurczaka, którego filety zostają przed smażeniem zamarynowane w jogurcie z dodatkiem przypraw tikka. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na maśle klarowanym, oleju lub oliwie z oliwek lub w innej wersji - grillujemy.
Z kolei masala to sos, którego bazę stanowi śmietana lub mleczko kokosowe z dodatkiem przypraw (często stosuje się gotową mieszankę garam masala) i pomidorów - w celu uzyskania odpowiedniego koloru, w przypadku braku pomidorów stosuje się barwniki spożywcze.
Kurczaka tikka masala można spotkać w wielu restauracjach zajmujących się serwowaniem dań kuchni azjatyckiej, ale także w fast foodach, gdzie podawany jest w formie pity.
Kurczak tikka masala z mlekiem kokosowym nie jest mocno wymagającym daniem, dlatego każdy bez większych trudności będzie w stanie przygotować go we własnym domu. Koniecznie jednak wcześniej trzeba wybrać się na zakupy i zaopatrzyć w niezbędne produkty.
Składniki: 4 filety z kurczaka, 2 cebule, papryczka chilli, świeży imbir, pęczek świeżej kolendry, pasta tikka masala, puszka krojonych pomidorów, puszka mleka kokosowego, olej arachidowy, łyżka masła, 300 ml jogurtu greckiego, sól, pieprz
Przygotowanie:
Zobacz też: Kurczak, suszone pomidory, szparagi - genialna opcja na obiad