Kurczak tikka masala, czyli odrobina Dalekiego Wschodu w naszej domowej kuchni

Kurczak tikka masala to jeden z bardziej znanych przykładów kuchni indyjskiej w Polsce. O jego wyjątkowym smaku decyduje specyficzna mieszanka przypraw.

Tikka masala: przepis na danie kuchni indyjskiej, które trafiło w gust ludzi na całym świecie

Kurczak tikka masala to jeden z typowych przykładów potraw wywodzących się z kuchni indyjskiej, choć wiele osób zwraca uwagę także na pakistańskie korzenie tego przepisu.

Co do powstania obecnej formy kurczaka tikka masala również są spory. Wiadomo bowiem, że po raz pierwszy w ten sposób danie zostało przygotowane w Wielkiej Brytanii w latach 60. lub 70. XX wieku. Wtedy to jeden z klientów restauracji miał poprosić o przygotowanie sosu do tradycyjnego kurczaka tikka, który wydał mu się zbyt suchy. Kucharz zmuszony do improwizacji przygotował na szybko sos na bazie zupy pomidorowej, jogurtu i przypraw. Inna historia wskazuje, że potrawa miała powstać w Indiach brytyjskich jako odpowiedź na gusta stacjonujących tam Brytyjczyków. Nie bez znaczenia jest to, że obecnie kurczak tikka masala uznawany jest za jedną z brytyjskich potraw narodowych. 

Kurczak w maśle orzechowymKurczak w maśle orzechowym, soczysty kurczak z piekarnika i kurczak w sosie miodowym

Kurczak masala: co to właściwie jest?

Według dostępnych informacji wiemy, że tradycyjny kurczak tikka, to mięso grillowane lub smażone (filety), które uprzednio zostało poddane marynowaniu w specjalnej mieszance. Z kolei masala to określenie śmietanowego sosu, który powstaje na bazie pomidorów i aromatycznych przypraw. Całość podaje się na gorąco. 

Poszukując tradycyjnej receptury na kurczaka masala, szybko przekonamy się, że takowa nie istnieje. Jest bowiem wiele różnych przepisów, na tę potrawę. Wszystkie je łączy obecność kurczaka, którego filety zostają przed smażeniem zamarynowane w jogurcie z dodatkiem przypraw tikka. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na maśle klarowanym, oleju lub oliwie z oliwek lub w innej wersji - grillujemy.

Z kolei masala to sos, którego bazę stanowi śmietana lub mleczko kokosowe z dodatkiem przypraw (często stosuje się gotową mieszankę garam masala) i pomidorów - w celu uzyskania odpowiedniego koloru, w przypadku braku pomidorów stosuje się barwniki spożywcze.

Kurczaka tikka masala można spotkać w wielu restauracjach zajmujących się serwowaniem dań kuchni azjatyckiej, ale także w fast foodach, gdzie podawany jest w formie pity.

Kurczak z ryżem. Zdjęcie ilustracyjneKurczak z ryżem. Pomysł na obiad w 5 minut [PRZEPISY]

Kurczak tikka masala z mlekiem kokosowym: przepis

Kurczak tikka masala z mlekiem kokosowym nie jest mocno wymagającym daniem, dlatego każdy bez większych trudności będzie w stanie przygotować go we własnym domu. Koniecznie jednak wcześniej trzeba wybrać się na zakupy i zaopatrzyć w niezbędne produkty.

Składniki: 4 filety z kurczaka, 2 cebule, papryczka chilli, świeży imbir, pęczek świeżej kolendry, pasta tikka masala, puszka krojonych pomidorów, puszka mleka kokosowego, olej arachidowy, łyżka masła, 300 ml jogurtu greckiego, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło.
  2. Dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, papryczkę chilli, imbir, posiekaną kolendrę. Smażymy, aż wszystkie składniki zmiękną.
  3. Dodajemy pastę tikka masala i pokrojone w paski mięso. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. W następnym kroku dodajemy pomidory i mleko kokosowe. Od momentu kiedy całość się zagotuje, należy zmniejszyć płomień i dusić jeszcze przez około 15-20 minut pod przykryciem. 
  5. Gotowego kurczaka układamy na talerzu, polewamy sosem, dodajemy łyżkę jogurtu i dekorujemy resztą posiekanej kolendry.

Zobacz też: Kurczak, suszone pomidory, szparagi - genialna opcja na obiad

Więcej o: