Coś dobrego na obiad? Poleca się wspaniałe risotto na dwa sposoby. No i pyszna szarlotka

Coś dobrego na obiad? Risotto może nie być pierwszym wyborem Polaków, to w końcu danie typowo włoskie. Ale z włoską kuchnią mamy wiele wspólnego, dlatego dziś mamy dla was dwa dania z kategorii "coś dobrego na obiad" i to z sezonowymi gwiazdami - risotto ze szparagami i risotto z botwinką.

Coś dobrego na obiad - risotto razy dwa

Risotto to klasyczne danie włoskie i idealna propozycja na szybki obiad bez mięsa (lub z mięsem, jeśli taki wolicie). Podstawą jest oczywiście ryż - najlepiej ten przeznaczony specjalnie do tego typu potraw, czyli arborio lub carnaroli. Dlaczego takie? Po ugotowaniu nie rozpada się w nieestetyczny, postrzępiony sposób, lecz zachowuje swój kształt i staje się jedwabisty. Risotto podlewa się najczęściej winem - bez obaw, alkohol wyparowuje - a następnie zalewa bulionem. Należy dolewać go stopniowo, dzięki czemu będziemy mieli kontrolę nad konsystencją. Ta powinna być jedwabista i kremowa, ale z widocznymi i wyczuwalnymi ziarenkami ryżu. Przesuszonemu risotto mówimy zdecydowane "nie"!

Coś dobrego na obiad, czyli risotto ze szparagami

Składniki na 2 porcje

  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g ryżu arborio lub carnaroli
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • chlust białego wytrawnego wina
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Risotto ze szparagami - krok po kroku:

Risotto ze szparagami to genialny pomysł na szybki obiad z ryżem. Najpierw przygotowujemy składniki. Cebulę i czosnek siekamy, szparagi oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki, główki odkładając na bok, parmezan ścieramy na tarce, bulion zagotowujemy.

W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Dodajemy czosnek oraz ryż. Mieszamy i krótko podsmażamy. Następnie wlewamy wino i podgrzewamy przez chwilę, mieszając. Wsypujemy szparagi (na razie bez główek) i wlewamy pierwszą szklankę bulionu. Łączymy składniki i gotujemy pod przykryciem na niskim/średnim ogniu przez kilka minut. Gdy wyparuje większość wody, wlewamy kolejną szklankę bulionu. Powtarzamy czynność do momentu, aż ryż się ugotuje. Wraz z ostatnią szklanką dodajemy także główki szparagów. Całość zajmie kilkanaście minut. Doprawiamy danie solą i pieprzem, dodajemy też masło i parmezan. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie ponownie mieszamy risotto i wykładamy do głębokich talerzy. Całość można posypać parmezanem i polać niewielką ilością oliwy.

Chcieliście coś dobrego na obiad? Proszę bardzo!

Zobacz wideo

Coś dobrego na obiad, czyli risotto z botwinką

Szybki obiad z ryżem? Może risotto z botwinką? Przygotowujemy je bardzo podobnie do tego ze szparagami. Buraczki kroimy w kostkę i wkładamy do garnka przed wlaniem bulionu. Liście wraz z czerwonymi łodygami pozostawiamy na sam koniec - dodajemy jej razem z ostatnią szklanką płynu. W tym przepisie można wykorzystać wino czerwone, jednak pamiętajmy, że ma bardziej wyraźny smak niż białe. Jeśli chcecie, w ten sposób przygotujecie idealny szybki obiad bez mięsa. Możecie też dodać na przykład kurczaka lub rybę.

Obiad i szarlotka

Obiad i szarlotka to połączenie idealne, bo jak obiad, to i deser. A jak deser, to szarlotka. Proste. Przepisów na to ciasto jest sporo. Tak naprawdę każda gospodyni i gospodarz domowy ma swoją sprawdzoną recepturę - czy to wynikającą z własnej inwencji, czy z ulubionych książek albo blogów kulinarnych. Dziś u nas prawdziwa kumulacja, bo i obiad, i szarlotka. Jak ją zrobić? Sprawdźcie nasze pomysły i wybierzcie swój ulubiony:

Domowa szarlotka z kruszonkąSzarlotka - ciasto na każdą okazję. Znacie japońską albo kasztelańską?

Coś dobrego na obiad i szarlotka na deser. Czy może być lepiej? U nas brakuje tylko kawki.

Więcej o: