Ziemniaki z grilla - sprawdź przepis na ziemniaki z masłem czosnkowym i boczkiem

Ziemniaki z grilla to punkt obowiązkowy każdej letniej imprezy, uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Kluczem do sukcesu są dodatki. Sprawdź, co dodać do ziemniaków, aby były smaczne.

Grillowane ziemniaki to tani i szybki patent, dodatkowy plus jest taki, że to proste danie może przygotować każdy, nawet bez większego talentu kulinarnego. Marzą Ci się grillowane ziemniaki? Sprawdź proste patenty poniżej. 

Ziemniaki na grilla z masłem czosnkowym 

Masło czosnkowe sprawia, że ziemniaki na grillu zyskają ostrzejszy smak, ale będą też bardziej miękkie. Jak przygotować ziemniaki z grilla w folii w towarzystwie masła z czosnkiem? Szczegóły poniżej. 

Ziemniaki na grilla - składniki: 

  • ziemniaki - 1,5 kg
  • czosnek - ok. 10 ząbków 
  • masło - pół kostki 
  • koper - 1 sztuka
  • folia aluminiowa 

Grillowane ziemniaki wykonanie: 

Oto przepis na grillowane ziemniaki krok po kroku:

  1. Ziemniaki bez obierania gotujemy na półmiękko. 
  2. Następnie rozgniatamy czosnek i mieszamy z połową kostki masła. 
  3. Na koniec dodajemy sól i posiekany koper. 
  4. Ugotowane ziemniaki kroimy na pół wzdłuż i kładziemy na folii aluminiowej. 
  5. Na środek ziemniaka kładziemy małą ilość masła- około 1 łyżeczki i zawijamy w folię. 
  6. Pakunki kładziemy na ruszt i grillujemy przez okres około 20 minut. 
Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii

Ziemniaki na grillu z boczkiem 

Ziemniaki zrobione na grillu z boczkiem to idealna propozycja na ostatnią chwilę, gdy nie ma czasu na marynowanie mięsa. To proste i treściwe danie wszystkim smakuje i idealnie wpisuje się w nieformalne spotkanie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. 

Ziemniaki z grilla z boczkiem - lista składników 

  • ziemniaki - 10 sztuk 
  • boczek surowy - 10 plastrów 
  • majeranek - 1 łyżka 
  • tymianek - 1 łyżka 
  • sól
  • pieprz 

Boczek i ziemniaki z grilla w folii - przygotowanie 

  1. Młode ziemniaki należy dokładnie umyć i ugotować prawie na miękko w wodzie z solą i następnie odcedzić. 
  2. Każdą sztukę zanurzamy w mieszance z przypraw i następnie delikatnie zawijamy w plaster  z boczku. 
  3. Taki ziemniaczany pakunek należy dodatkowo spiąć wykałaczką.
  4. Grillujemy do momentu, aż boczek wyraźnie się zarumieni. 

Ziemniaki z grilla może nie są najbardziej wykwintnym daniem, ale za to bardzo smacznym. Na imprezie dla dorosłych warto dodatkowo na przykład zaserwować zimne piwo lub podpiwek. Na imprezie dedykowanej dla dzieci przy serwowaniu ziemniaków z grilla przydadzą się suche ręczniki lub mokre chusteczki do wycierania rączek. Takie danie można też z powodzeniem spakować gościom na wynos, w przeciwieństwie do grillowanych warzyw to danie smakuje nawet lepiej drugiego dnia. Ziemniaki z grilla można też z powodzeniem zabrać do pracy, poniedziałkowy lunch z pewnością osłodzi wspomnienie weekendowego spotkania w gronie przyjaciół. Grillowane ziemniaki można po prostu odgrzać w mikrofali. 

Zobacz też: Bakłażan na grillu czy bakłażan faszerowany mięsem mielonym? Genialne przepisy na dania z bakłażanem

Więcej o: