Pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym z powodzeniem można przygotować w domu. Wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania bez trudu można dostać w sklepach spożywczych, a bardzo często zdarza się tak, że wszystkie je mamy w swoich domowych zapasach, co pozbawia nas konieczności wybierania się na zakupy przed rozpoczęciem gotowania.
Danie kurczak słodko kwaśny można samodzielnie zrobić w domu, przepis jest bardzo prosty. Jest to dobry sposób na smaczny obiad, który przygotujesz w zaledwie kilkadziesiąt minut. Do wykonania czterech porcji kurczaka w sosie słodko-kwaśnym będziesz potrzebować:
Składniki:
Przygotowanie:
Prosty przepis na kurczaka w sosie słodko kwaśnym to ten, który opiera się o gotowy sos w słoiku, który można znaleźć na półkach większych marketów spożywczych. Taki sos zawiera już kompozycję warzyw i przypraw, co sprawia, że nasze działanie ogranicza się do przygotowania kurczaka oraz ugotowania ryżu, a następnie umieszczenia go w podgrzanym sosie.
Należy jednak pamiętać, że sosy słodko kwaśne od różnych producentów mogą poważnie różnić się zawartością. Dlatego zawsze dobrze jest sprawdzić skład, aby mieć pewność, że wybrany produkt jest najlepszy na rynku.
Sos słodko kwaśny jest podstawą udanego dania z kurczakiem. Aby go przygotować potrzebujemy wysokiej jakości składników, zwłaszcza sosu sojowego, ale też przypraw i pozostałych ingrediencji. Warto także pamiętać, że do przygotowania sosu słodko kwaśnego z kurczakiem trzeba dobrać odpowiedni ryż, który po ugotowaniu nie stanie się kleistą papką, tylko zachowa sypką konsystencję. Do tego zadania sprawdzi się dobrze ryż długoziarnisty parboiled, który nawet po ugotowaniu nie zbija się, nie klei i swobodnie można rozróżnić każde jego ziarno.
Zobacz też: Risotto z kurczakiem. Smaczne danie na obiad lub kolację