Karkówka: przepisy. Kilka opcji do wyboru
Karkówka wcale nie musi być serwowana z grilla, gdy za oknem pogoda jest raczej deszczowa lub nie chcemy spędzać czasu przy ruszcie, idealnym rozwiązaniem będzie gulasz z karkówki, lub karkówka pieczona w piekarniku. Pyszne przepisy na karkówkę w różnych odsłonach znajdziesz poniżej.
Karkówka pieczona - krok po kroku
Mięso, które przygotujemy samodzielnie, nie tylko lepiej smakuje, ale możemy mieć też pewność co do świeżości użytych produktów. Karkówka pieczona idealnie sprawdzi się na kanapkę oraz jako danie główne.
Lista składników:
- karkówka - 2 kg
- olej rzepakowy - 4 łyżki
- czosnek - 6 ząbków
- słodka papryka - 2 łyżki
- pieprz - 1 mała łyżeczka
- majeranek - 3 małe łyżeczki
- sól morska - 1 mała łyżeczka
Przygotowanie:
- Karkówkę należy umyć i osuszyć na ręczniku papierowy.
- Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- W celu uzyskania marynaty mieszamy olej z przyprawami.
- Nacieramy mięso marynatą i zostawiamy w lodówce na jeden-dwa dni.
- Po upływie tego czasu pieczemy karkówkę w temperaturze 180 stopni bez przykrycia przez godzinę z każdej strony.
- Po upieczeniu należy odstawić mięso na 20 minut i po tym czasie można je spożywać.
Zobacz wideo Zobacz też przepis na tacos z grillowaną karkówką
Karkówka w sosie własnym - przepis
Soczysta karkówka w sosie własnym to obowiązkowy punkt każdego letniego przyjęcia. Każdy, kto szuka pomysłu na proste i dobre danie, które przypadnie do gustu gościom, powinien postawić na kartkówkę.
Lista zakupów:
- karkówka wieprzowa - 1 kg
- cebula - 2 sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- liście laurowe - 2 sztuki
- ziele angielskie - 5 ziaren
- olej do smażenia
- majeranek suszony - 2 łyżeczki
- mąka pszenna
- sól i pieprz
- ostra papryka - pół łyżeczki
Przygotowanie:
- Karczek umyj, osusz i pokrój na plastry.
- Plastry podsmaż na głębokim oleju, z każdej strony.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, to samo z czosnkiem, później łączymy składniki i smażymy na patelni.
- Do karkówki dodaj cebulę oraz przyprawy, wlej 400 ml wody i duś pod przykrywką przez około 30/40 minut.
- Na koniec do powstałego sosu dodajemy mąkę i całość dusimy jeszcze przez chwilę.
Gulasz z karkówki - jak zrobić?
Na spotkania w większym gronie idealne sprawdzają się dania tzw. jednogarnkowe. Zjazd rodzinny, poprawiny, nieformalna impreza firmowa - gulasz z karkówki sprawdzi się idealnie.
Lista składników:
- karkówka - 500 g
- mąka - 2 łyżki
- bulion wołowy - ok. 800 ml
- mąka do zagęszczenia bulionu - 1 łyżka
- zimna woda do mąki - 100 ml
- cebula - 1 duża sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- liście laurowe - 2 sztuki
- pieprz i sól
- ziele angielskie
Przygotowanie:
- Mięso należy pokroić w kostkę i obsypać mąką.
- Cebulę oraz czosnek należy obrać i pokroić.
- Mięso smażymy na gorącym smalcu, dodajemy czosnek i cebulę oraz przyprawy.
- Po kwadransie całość zalewamy ciepłym bulionem i dusimy przez 45 minut pod przykryciem.
- Mąkę należy rozrobić z wodą i dodać do całości i zagotować
Zobacz też: Sposoby na karkówkę? Przygotuj mięso według przepisu Ewy Wachowicz