Jak ugotować kalafior? Babcine sposoby na najlepszy kalafior do obiadu

Jak ugotować kalafior, aby był właściwie przygotowany? Są na to różne sposoby. Poznaj techniki gotowania kalafiora i dowiedz się, dlaczego warto po niego sięgać jak najczęściej.

Gotowanie: Kalafior i jego właściwości

Kalafior to warzywo, które jest niezwykle pożywne, a przy tym dostarcza nam mnóstwo witamin i składników odżywczych. Jednak, aby nie tracić cennych elementów, jakie znajdują się w kalafiorze, musimy umieć go odpowiednio ugotować. Na szczęście nie jest to skomplikowane. Zanim jednak przejdziemy do głównego tematu, przyjrzymy się jego kilku pożytecznym właściwościom. Oto i one:

  • Kalafior spowalnia procesy starzenia się
  • Posiada witaminę K, C, B
  • Jest bogaty w: magnez, fosfor, potas, kwas foliowy
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne

Jak długo gotować kalafior?

Jak długo gotować kalafior, aby był przyrządzony prawidłowo? Jest to uzależnione od kilku czynników. Możemy wymienić na przykład:

  • rodzaj kalafiora (wczesna czy późna odmiana)
  • jego wielkość
  • to jakiego sprzętu używamy: gazu, indukcji, czy klasycznej kuchni kaflowej.

Ile czasu gotować kalafior? Przeciętny czas gotowania średniej wielkości kalafiora wynosi kilkanaście minut. Jest to czas około 15 minut. Trochę krócej będzie gotowany kalafior w kawałkach (różyczkach).

Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!

Jak ugotować kalafior?

Jak ugotować kalafior? To banalnie proste! Oto przepis:

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 litr wody
  • 1 litr mleka
  • odrobina soli i cukru

Wykonanie jest następujące:

  1. Gotujemy wodę z mlekiem. Następnie dodajemy sól i cukier.
  2. W drugim kroku myjemy i dzielimy kalafior na mniejsze partie.
  3. Po ok. 10-15 min sprawdzamy widelcem, czy kalafior jest już miękki.
  4. Następnie odcedzamy go za pomocą sitka lub łyżki cedzakowej.
  5. Kalafior możemy posypać podsmażoną bułką tartą. 

Jak zrobić kalafior? Kalafior na parze

Jak zrobić kalafior na parze? Jest to zależne od przyrządu, którego używamy. Na rynku możemy znaleźć mnóstwo rodzajów akcesoriów, które ułatwią nam gotowanie na parze. Możemy użyć w tym celu:

  • nakładki do gotowania na parze, którą umieszczamy na garnku
  • profesjonalnego parowaru

Przeciętny czas gotowania kalafiora za pomocą pary wynosi około 10 minut.

Zobacz też: Kalafior to warzywny symbol lata. Dwa przepisy na szybkie dania z kalafiora. Wyjdą smaczne i zdrowe

Więcej o:
Copyright © Agora SA