Kalafior to warzywo, które jest niezwykle pożywne, a przy tym dostarcza nam mnóstwo witamin i składników odżywczych. Jednak, aby nie tracić cennych elementów, jakie znajdują się w kalafiorze, musimy umieć go odpowiednio ugotować. Na szczęście nie jest to skomplikowane. Zanim jednak przejdziemy do głównego tematu, przyjrzymy się jego kilku pożytecznym właściwościom. Oto i one:
Jak długo gotować kalafior, aby był przyrządzony prawidłowo? Jest to uzależnione od kilku czynników. Możemy wymienić na przykład:
Ile czasu gotować kalafior? Przeciętny czas gotowania średniej wielkości kalafiora wynosi kilkanaście minut. Jest to czas około 15 minut. Trochę krócej będzie gotowany kalafior w kawałkach (różyczkach).
Jak ugotować kalafior? To banalnie proste! Oto przepis:
Składniki:
Wykonanie jest następujące:
Jak zrobić kalafior na parze? Jest to zależne od przyrządu, którego używamy. Na rynku możemy znaleźć mnóstwo rodzajów akcesoriów, które ułatwią nam gotowanie na parze. Możemy użyć w tym celu:
Przeciętny czas gotowania kalafiora za pomocą pary wynosi około 10 minut.
Zobacz też: Kalafior to warzywny symbol lata. Dwa przepisy na szybkie dania z kalafiora. Wyjdą smaczne i zdrowe