Przepis na naleśniki bez mleka pomoże utrzymać dietę lub wyeliminować alergię pokarmową. Produkty mleczne często sprawiają, że po posiłku czujemy się opuchnięci, ale nadal jesteśmy głodni. Wzdęcia i problemy skórne mogą świadczyć o nietolerancji laktozy. Jednak zanim wyeliminujemy mleko z jadłospisu, warto wykonać dedykowane testy i skonsultować się z lekarzem specjalistą. Tymczasem poniżej prezentujemy kilka prostych, alternatywnych przepisów.
Naleśniki owsiane - jak zarobić?
To super szybki i prosty przepis dla tych, którzy nie lubią tracić czasu w kuchni i na zakupach. Naleśniki owsiane można wykonać na bazie tylko trzech składników.
- płatki owsiane- 50 g
- jajko- 1 sztuka
- mleko sojowe- 100 ml
Oto przepis na naleśniki owsiane bez mleka:
- Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę. Mąkę owsianą można też bez problemu kupić w sklepie.
- Dodajemy mleko sojowe, jajko i miksujemy.
- Tak przygotowane ciasto wylewamy na patelnię i smażymy z każdej strony.
- Naleśniki owsiane można podawać z ulubionymi dodatkami.
Zobacz wideo Zobacz też przepis na naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem
Naleśniki na wodzie - przepis krok po kroku
Mleko krowie z powodzeniem można zastąpić też wodą, naleśniki na wodzie to dobra opcja dla tych, którzy nie tolerują laktozy lub gdy akurat zabraknie mleka.
Naleśniki bez mleka - składniki:
- mąka- 1 szklanka
- woda- 1,5 szklanki
- jajka- 3 sztuki
- sól, pieprz
- olej- 30 ml
- cukier waniliowy- 1 łyżka
Wykonanie:
- Z wody, mąki oraz jajek należy przygotować ciasto naleśnikowe, które konsystencją będzie przypominać śmietanę.
- Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny.
- Smażymy na patelni naleśnikowej z małą ilością tłuszczu.
Wegańskie naleśniki - jak zrobić?
Oprócz mleka niektórzy nie jedzą też jajek. Poniżej prezentujemy pyszny przepis na naleśniki dla wegan. W poszukiwaniu przepisu na lekki obiad zdecydowanie warto postawić na wegańskie naleśniki na mleku sojowym.
Lista składników:
- mąka pszenna- 1 szklanka
- woda gazowana- 150 ml
- mleko sojowe- 125 ml
- olej- 4 duże łyżki
- proszek do pieczenia- pół łyżeczki
- sól
Przygotowanie:
- Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Następnie dolewamy wodę gazowaną, mleko sojowe oraz olej.
- Ubijamy całość trzepaczką do momentu powstania gładkiej masy.
- Odstawiamy na bok na około pół godziny.
- Następnie smażymy na patelni naleśnikowej.
Zobacz też: Naleśniki budyniowe - z budyniu lub z budyniem. Którą wersję wybierzecie? Uwaga: obie są genialne