Desery w pucharkach - sposób na pyszne i kolorowe przekąski. Ucieszą i podniebienie, i oko

Desery w pucharkach to nie tylko znak rozpoznawczy letniego czasu, w którym dostępność świeżych owoców jest tak duża, że mimochodem uruchamia się w człowieku chęć na skomponowanie kolorowego deseru. Z nami poznacie m.in. przepisy na desery bez pieczenia w pucharkach oraz prosty sposób na to, jak wykonać tiramisu w pucharkach.

Desery bez pieczenia w pucharkach, czyli sposób na indywidualną przekąskę

Wykonanie deseru w pucharkach sprawia, że od samego patrzenia na kolejne warstwy słodkiej przekąski cieknie nam ślinka. Jest to także świetna okazja do tego, aby skomponować deser, na bazie składników, które uwielbiamy, dzięki czemu może się on stać doskonałą formą wyrażenia indywidualnych preferencji smakowych. Jeśli dodatkowo będzie ładnie wyglądał na pewno sprawi, że zakochają się w nim również nasi najbliżsi. Jakie desery bez pieczenia możemy podawać w pucharkach? Poniżej kilka propozycji:

  • Nocny pudding z chia, truskawek i mango. Nasiona chia można namoczyć w dowolnym mleku np. kokosowym czy migdałowym przez 15 min. Po tym czasie dosłodzić syropem klonowym lub miodem, dodać łyżeczkę cukru z wanilią, wymieszać i odstawić do lodówki na całą noc. Rano truskawki rozgnieść, a mango (może być mrożone) zblendować na mus. Warstwy układać jedna na drugiej w pucharku i udekorować kawałkami owoców
 
  • Wegański mus czekoladowy - z wykorzystaniem aquafaby (czyli płynu z odsączonej ciecierzycy), gorzkiej czekolady i odrobiny cukru pudru. Wystarczy ubijać przez ok. 10 min 150 ml aquafaby, pod koniec ubijania dodając do niej cukier. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a gdy przestygnie połączyć ją z powstałą pianą z cieciorkowego płynu. Powstały mus przekładać do pucharków i udekorować świeżymi owocami, np. borówkami, jagodami czy jeżynami. Schładzać w lodówce przez ok. dwie godziny
 
  • Panna cotta z porzeczek. Pozbawione szypułek owoce, sok z limonki i cukier puder umieścić w garnuszku i podgrzewać, doprowadzając do wrzenia. Po przestygnięciu owocowy mus przetrzeć przez sito, aby pozbawić go pestek czy skórek. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić na ok. 10 min, aby napęczniała. Po tym czasie podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia się - ważne, aby jej nie zagotować. W innym garnuszku doprowadzić do wrzenia śmietankę kremówkę i mleko, a następnie dodać do nich - wykonany wcześniej - mus porzeczkowy oraz żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić. Nakładać do pucharków, schładzać całą noc. Przed podaniem udekorować kawałkiem limonki i miętą

Tiramisu w pucharkach, czyli deser dla miłośników kawy

Tiramisu w pucharkach to wyjątkowy deser dla miłośników kawy, chociaż ze smakiem zjedzą go na pewno i ci, którzy na co dzień kofeiny nie zażywają. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować kawowe niebo dla podniebienia. Co potrzebujemy do wykonania tiramisu w pucharkach?

 

Składniki:

  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych lub małych okrągłych
  • 1 szklanka mocnego naparu kawy
  • ok. 90 ml likieru Amaretto (opcjonalnie)
  • kakao
  • serek mascarpone - 350 g
  • śmietanka kremówka 30% - 350 ml
  • 3 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru (może być trzcinowy)

Parzymy kawę i odstawiamy do ostygnięcia, po tym czasie łączymy z likierem - jeśli tego rodzaju ewentualność wybraliśmy. Żółtka mieszamy z cukrem na gładką masę, a śmietankę kremówkę miksujemy z mascarpone na gęsty krem. Następnie, sukcesywnie łączymy krem z masą jajeczną za pomocą drewnianej łyżki. Do każdego pucharka nakładamy kolejno: biszkopty, zamoczone wcześniej w kawowym likierze, warstwę kremu i posypujemy kakao. Następnie kolejną warstwę w ten sam sposób, kończąc kremem. Desery chłodzimy w lodówce, a przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy świeżymi owocami, np. malinami.

Zobacz wideo Zobacz też przepis na sernik na zimno

Desery w pucharkach z mascarpone, czyli pomysł na błyskawiczny deser

Desery w pucharkach z mascarpone, czyli z dodatkiem włoskiego sera o delikatnym słodkawym smaku to idealny pomysł na wykonanie błyskawicznej przekąski, a do tego doskonale wyglądającej w przezroczystym naczyniu. Mascarpone - jak się okazuje - jest rodzajem serka, który wytwarza się ze śmietanki, dlatego tak świetnie smakuje nie tylko jako baza do deserów, lecz także do zup czy sosów. Chcąc stworzyć smakowity kąsek z dodatkiem mascarpone, wcale nie musimy posiadać dużej ilości składników, co więcej jego przygotowanie wcale nie wymaga od nas skomplikowanych zabiegów. Jakie desery z mascarpone można zrobić? Poniżej kilka propozycji:

  • Błyskawiczny deser z mascarpone i świeżych owoców, do wykonania jakiego będziemy potrzebować: 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%, opakowanie ulubionych herbatników lub innych ciasteczek, 2 łyżki cukru pudru, ulubione owoce, np. maliny, borówki, truskawki. Herbatniki kruszymy i wysypujemy na spód pucharków, śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy mascarpone i delikatnie łączymy do połączenia się składników, przekładamy na herbatniki, następnie znowu posypujemy ciastkami i kolejną warstwą kremu - nie musimy tego robić szczególnie dbale, na wierzchu układamy ulubione owoce i gotowe!
 
  • Łatwy przepis na deser z mascarpone i galaretki, do wykonania jakiego będziemy potrzebować: 500 g serka mascarpone, 3 szklanki śmietanki kremówki, ulubioną galaretkę, 5 łyżek cukru, 5 łyżek dżemu owocowego, łyżkę wody i ulubione owoce do dekoracji. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy mascarpone i mieszamy na gładką masę. Galaretkę przyrządzamy tak, jak na opakowaniu i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia - możemy tę czynność wykonać na samym początku. Sztywną galaretkę kroimy w kwadraciki i układamy na dnie pucharków, nakładamy warstwę kremu i polewamy musem wykonanym z podgrzewanego dżemu z dodatkiem wody. Na wierzch układamy owoce i gotowe!
 

Przepis na desery w pucharkach, czyli daj się ponieść fantazji

Przepis na desery w pucharkach będzie tym lepszy i łatwiejszy, im większą inwencją własną się wykażesz, lecz przede wszystkim - im więcej serca włożysz w jego wykonanie. Przezroczyste pucharki sprawiają, że niezależnie od tego, czy zastosujesz w nich jednokolorowy deser, czy ten składający się z wielu kolorowych warstwa na pewno będzie bardzo smakowity i kuszący. W okresie letnim wystarczy sięgnąć po owoce świeże, lecz także poeksperymentować z sorbetem z tych mrożonych, wykorzystać galaretkę, nasiona chia, serek mascarpone czy po prostu jogurt naturalny, a także szpinak, kawę czy bitą śmietanę, dzięki czemu uzyskamy niezwykle efektowne desery. Co powiecie na te?

 
 
 

Zobacz też: Pyszne ciasto marchewkowe lub truskawkowe - Ty wybierasz! [PROSTE PRZEPISY]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.