Placki ziemniaczane - przepis, który zawsze się udaje

Placki ziemniaczane to bardzo proste i smaczne danie na każdą okazję. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Szukasz szybkiego przepisu na placki? Sprawdź poniższą propozycję.

Przepis na placka ziemniaczanego to dobra alternatywa dla tradycyjnego obiadu, w każdym domu bywają takie dni, że nie ma czasu na zestaw w postaci dwóch dań i deseru. Placki mają też dodatkową zaletę w postaci krótkiej listy składników. Ziemniaki można znaleźć niemal w każdej kuchni, a pozostałe produkty także są bardzo popularne i większość z nas ma je w swojej lodówce. Placki to fantastyczna propozycja w kategorii coś na ząb na szybko. Do przygotowania placków warto zaprosić całą rodzinę. 

Ziemniaki z grilla z rozmarynemZiemniaki z grilla - sprawdź przepis na ziemniaki z masłem czosnkowym i boczkiem

Przepis na placka ziemniaczanego - lista składników 

  • ziemniaki- 0,5 kg
  • cebula- 1 sztuka 
  • jajko- 1 sztuka 
  • mąka pszenna - 45 g 
  • sól, pieprz- szczypta 
  • olej rzepakowy- 1 łyżka stołowa 

Jak zrobić placki ziemniaczane? Instrukcja krok po kroku 

Jak w prosty sposób zrobić placki ziemniaczane?

  1. Na dobry początek myjemy i obieramy ziemniaki, należy też oczyścić i obrać cebulę. 
  2. W kolejnym kroku ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  3. Następnie należy dodać jajko oraz trzy łyżki mąki pszennej. 
  4. Teraz nadszedł czas na dodanie przypraw (pieprz i sól) i wymieszanie wszystkich składników do momentu powstania jednolitej masy. 
  5. Na rozgrzany tłuszcz na patelni należy nałożyć ok. 2 łyżeczki ciasta. 
  6. Na koniec placki smażymy po 2 minuty z każdej strony. 

Wiemy już jak zrobić placki ziemniaczane, czas na dodatki. I to akurat bardzo indywidualna kwestia. Kilka smacznych propozycji dodatków prezentujemy poniżej. 

Przepis na placka ziemniaczanego w towarzystwie dodatków 

Przepis na placka ziemniaczanego nie może istnieć bez pysznych dodatków!

  • Zimna śmietana, najlepiej 18% to prawdziwa klasyka gatunku, zawsze jest pod ręką, a jej lekko słony smak sprawi, że placki będą jeszcze lepsze.
  • Bardzo dużo osób je też placki ziemniaczane posypane cukrem, to przełamanie smaków może spodobać się zwłaszcza dzieciom. Ilość cukru jest raczej symboliczna.
  • Popularny jest też keczup lub sos czosnkowy
  • Każdy, kto marzy o sycących smakach, może dodać też ser biały ze szczypiorkiem
  • Placki ziemniaczane dobrze smakują też posypane solą lub innymi, ulubionymi przez nas przyprawami. 
  • Najlepszym dodatkiem zawsze są świeże warzywa: roszponka, pomidor, ogórek, papryka - zdecydowanie pasują do placka. To dobry wybór także ze względu na kaloryczność takiego posiłku. 

To, ile gotować warzywa, takie jak brokuły czy ziemniaki, zależy od wielu czynników. Gdzie szukać porad na ten temat? W poradniku dla początkujących kucharzy!Ile gotować? Poradnik dla początkujących. Ile gotować brokuły, ziemniaki i inne warzywa?

Placki ziemniaczane - ile to kalorii? 

Nie jest to najbardziej dietetyczne danie, w 100 gramach placków znajduje się aż 268 kcal.

Zobacz też: Jak sadzić ziemniaki w ogrodzie i na balkonie? [Temperatura, nawożenie, czas sadzenia]

Więcej o: