Mus truskawkowy - dwa szybkie i łatwe sposoby na mus do różnych ciast. Przepisy krok po kroku

Mus truskawkowy to jeden z ulubionych dodatków do ciast wielu osób. Jest wyrazisty, posiada intensywny owocowy smak, a do tego jest bardzo szybki w wykonaniu. Sposobów jego przyrządzenia jest dużo - poznaj kilka z nich. Sprawdź, jak wykonać mus truskawkowy do ciasta i innych deserów.

Mus z truskawek to wspaniały dodatek wielu ciast. Owocowy smak i niebywały aromat tych owoców kojarzą nam się nie tylko z latem, wakacjami, pozytywną energią, ale tworzą też niebanalną kompozycję kulinarną. Jednak walory, które wpływają na nasze kubki smakowe, to nie wszystko. Mus z truskawek jest także bardzo zdrowy. Poniżej kilka najważniejszych właściwości tych owoców.

Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa

Mus z truskawek - przepisy i właściwości

  • Mus wykonany na bazie truskawek jest bogaty w witaminę C.
  • Truskawki wykazują właściwości oczyszczające i odchudzające. Dlatego, tez nierzadko są one elementem wielu diet.
  • Ponadto wspierają one pracę serca, niwelując tym samym ryzyko zawału.
  • Działają antynowotworowo.
  • Wyrównują ciśnienie krwi.
  • Wspomagają pracę systemu autoimmunologicznego.
  • Dodatkowo wpływają na ukojenie różnego rodzaju stanów zapalnych naszego ciała.

Jak zatem widać, spożywanie musu na bazie truskawek, to nie tylko przyjemność kulinarna. W artykule przedstawimy kilka prostych przepisów na mus, do różnego typu ciast.

Mus truskawkowy z galaretką - łatwy przepis w kilku krokach

Mus truskawkowy z galaretką przygotowuje się bardzo szybko i z ogromną łatwością. Z racji tego, że mus tego typu posiada dosyć zwartą konsystencję, bez trudu możemy używać go do większości ciast. Dobrą opcją będzie na przykład ciasto z serka mascaropne. A oto i przepis:

Składniki:

  • około 500-600 gram mrożonych truskawek - ważnym jest, aby były one dojrzałe, niepryskane - w wersji eko.
  • około 3 opakowań galaretek - najlepiej, jeżeli będą w kolorze czerwonym.

Wykonanie:

  1. Rozmrażamy nasze truskawki.
  2. Przekładamy je do małego rondla.
  3. Dusimy na małym ogniu.
  4. Kiedy uzyskamy bardziej płynną masę - wówczas dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Pamiętajmy, aby ogień był jednak stosunkowo mały. W przeciwnym razie truskawki mogą nam się przypalić.
  5. Następnie zdejmujemy je z ognia.
  6. Dalej stopniowo wsypujemy do rondla galaretki i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia.
  7. Ostudzony mus wstawiamy do lodówki. Po kilkunastu minutach jest on gotowy do użycia.

Mus truskawkowy do tortu - receptura dla początkujących mistrzów

Mus truskawkowy do tortu powinien być sprężysty - nie może się wylewać poza formę. Dlatego też warto jest dodać do niego żelatynę lub galaretkę. Wówczas będzie on bardziej spójny. Sposób wykonania znajduje się tutaj:

Składniki potrzebne na mus do tortu to:

  • około szklanki śmietany typu kremówka;
  • pół kilograma truskawek - mogą być mrożone lub świeże;
  • nieco ponad połowa szklanki cukru białego;
  • około 4 łyżeczek żelatyny w proszku.

Wykonanie:

  1. Myjemy truskawki, pozbywamy się szypułek i kroimy je na mniejsze partie.
  2. Dalej umieszczamy je w garnku. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier.
  3. Wszystko podgrzewamy i gotujemy, aż cukier się rozpuści.
  4. Następnie zdejmujemy z ognia.
  5. Całość dokładnie miksujemy.
  6. Następnie przygotowujemy żelatynę - tak, jak w opisie na opakowaniu.
  7. Do żelatyny dodajemy masę owocową i wszystko dokładnie mieszamy.
  8. Mus do ciasta jest już gotowy.

Wykonanie musu jest banalnie proste, a do tego potrafi on nadać zupełnie innego smaku danemu deserowi. Co ważniejsze, posiada on liczne właściwości, które znakomicie wpływają na nasze zdrowie. Mus można modyfikować na wiele różnych sposobów. Możemy ubogacać go na przykład przyprawami. Świetnie sprawdzi się tutaj kardamon, chai latte, cynamon czy migdały.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.